Oltaya Levrek Yerine Sazan Geliyor

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde, 15 Mart’ta başlayan su ürünleri avlanma yasağı sürüyor. Olta ile amatör avcılıkta sadece levreğe izin verilmesi, boy ve kilo tahditleri getirilmesi kıyılarda ilginç manzaralar...

Oltaya Levrek Yerine Sazan Geliyor

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde, 15 Mart’ta başlayan su ürünleri avlanma yasağı sürüyor. Olta ile amatör avcılıkta sadece levreğe izin verilmesi, boy ve kilo tahditleri getirilmesi kıyılarda ilginç manzaralar yaşanmasına neden oluyor. Oltalarına levrek yerine sazan gelen avcılar, balıkları tekrar suya bırakıyor.

Olta meraklılarına sadece levrek avı yapmak kaydıyla izin verilince, soluğu göl sahilinde alanlar boy ve kilo tahdidi konusundaki kurallara da uymak durumunda kaldı. Olta ile avlanacak levreğin 26 santimden büyük olması, toplam ağırlığının 5 kiloyu geçmemesi ve en fazla 10 tane avlanabilmesine imkan tanınması üzerine bazı olta tutkunları cezai durumla karşı karşıya kalmamak için yanlarında terazi ve metre de getirmeye başladı. Kilo ve boy oranları tutmayan balıklar yapılan ölçümlerin ardından yeniden suya bırakılınca göl kıyısında ilginç manzaralar yaşanmaya başladı.

BIRAKAN DA VAR, UYGULAMAYI GARİP BULAN DA…

Öte yandan, olta tutkunları levreğin avının serbest olmasına rağmen göldeki popülasyonun çok az olması nedeniyle hiç avlanamadıklarını, oltaya takılan pullu Sazan, Çin Sazanı ve Kadife Sazanı gibi sazangillerden olan türleri ise tekrar göre salmak durumunda olduklarını belirtiyor. Bu kurala kimi olta tutkunu uyup sazan balığı avlayınca tekrar suya bırakırken, kimisi de yaşanan durumun garip olduğunu belirterek oltaya takılan balığın tekrar salınmasının anlamsız ve doğru bir uygulama olmadığını savunarak, olta ile sazanın avına da belli sınırlar dahilinde izin verilmesini istiyor.

banner111

Olta tutkunu Sinan Özdemir, gölde levrek balığının yeterli olmadığını savunurken, “Beyşehir Gölü’nde olmayan balığın olta ile avlanmasının uygulamasını başlattılar. Bu da espri ile karışık bir durum oldu“ dedi. Olta ile avlanmada boy ve kilo kuralları olduğu için yanlarında kantar ve metre getirmek durumunda kaldıklarını belirten Özdemir, “Burada balıkların gramaj ve ağırlık hacminin ölçülebilmesi için kantar getirmiş arkadaşlar. Onunla boyunu ve ağırlığını ölçüyorlar. Boy ve kilosu tutmayanı salıyorlar. Olta tutkunları artık neredeyse oltaya sazan türlerinin gelmemesi için dua eder hale geldi. Çünkü yakalanan balığı salmak gerçekten çok zor” şeklinde konuştu.

Olta tutkunu Osman Kıvrak ise, sabahtan bu yana göl kıyısında vakit geçirdiğini belirterek, “Levrek balığı hiç yok. Oltaya gelen Çin sazanını ise yakalayıp salıyoruz. Levrek gelirse ise ölçüp boy ve kiloya uymazsa serbest bırakacağız. Hal böyle olunca her oltacının yanında metre ve terazi taşıması gerekiyor” diye konuştu. Olta meraklısı Nazmi Daraz da, yaşanan durumun garip olduğunu savunurken, “Levrek tutmak için geldik, oltaya sazan gelirse salacağız. Garip bir durum, biz böyle bir yasağa karşıyız” dedi. Olta tutkunu Zeki Korkmaz ise, oltayla sazan balığının da profesyonel avcılık gibi 15 Haziran’a kadar yasak olduğunu vurgularken, “Bu hoş bir şey değil. Levrek çıkmıyor zaten. Mecburen sazan yakalayacağız. Ama geriye atacakmışız. Buna inanmıyorum, bırakmazlar, sazan tuttuklarını göstermezler de. Durum aynen bu” diye konuştu.

YETKİLİLER NE DİYOR?

Beyşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka ise, gazetecilere yaptığı açıklama ile uygulamada yaşanan tereddütlere açıklık getirdi. Oltacıların Beyşehir Gölü’nün Eşrefoğlu Köprüsü ile Karaburun kıyısı arasında kalan bölüm ile Isparta tarafında Pereme mevkisinde sadece hafta sonu ve resmi tatil günlerinde sportif avcılık yapabileceğini vurgulayan Karşıyaka, 15 Haziran’a kadar olta avcılarının oltaya sazan türlerinin gelmesi halinde bunları göl sularına tekrar salması gerektiğini söyledi. Karşıyaka, “Levrek gelirse bunu alabilecek. Ayrıca sportif balık avlamanın kuralları var. O kurallara uyarak balık avlayabilecekler. İşte bir oltaya en fazla üç iğne takılabilecek, kilogram cinsinden balıklarda 5 kilogramı geçmeyecek, adet cinsinden avlanan balıklar da 10 adedi geçmeyecek. Bu kurallara riayet ederek avlanabilecek” dedi.

Karşıyaka, olta meraklılarının yanlarında getirdikleri metre ve teraziler için de böyle bir zorunluluk olmadığını belirtirken, “Demek ki daha titiz davranmışlar, tabi bu daha güzel ama balığın boyu, büyüklüğü göz kararı bellidir. Çok küçük balığı geri bırakırlarsa, büyümesine fırsat verilmiş olacak. Boy kurallarına da riayet edilirse iyi olur. Adet olarak belli zaten, yani vatandaşımız 5 kilogramı da zaten yaklaşık olarak tahmin eder. Ona göre tutsun, çok fazla tutmaya gerek yok. Aksi takdirde cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler” uyarısında bulundu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83