CHP Alanya’dan Bakan Şimşek’e ekonomi dersi

CHP Alanya İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Toksöz, CHP İlçe Teşkilatı Haftalık Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı'nda yaptığı açıklamalarda, hem ulusal hem de uluslararası konulara dikkat çekti.

CHP Alanya’dan Bakan Şimşek’e ekonomi dersi

CHP İlçe Teşkilatı Haftalık Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından gündeme dair açıklamalar yapan CHP Alanya İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Toksöz, toplantının açılışında Filistin halkına desteklerini dile getirdi. İsrail’in Gazze’deki hastaneye yönelik saldırısını kınayarak, 500 masum insanın ölümüne yol açan bu vahşeti kabul edilemez olarak tanımladı. Ayrıca, İsrail’in kullandığı bahane ve gerekçeleri eleştirerek, bu saldırının Filistin halkının soykırıma uğradığının açık bir göstergesi olduğunu ifade etti.

TOKSÖZ: “VAHŞİ KAPİTALİSTLER”

Toksöz, bu tür vahşetin arkasındaki sorumluları “teolojik temelli vahşi kapitalistler” olarak tanımlayarak, “Mazlum Filistin halkının yanındayız. Teolojik temelli emperyalizmin acımasız eli yaklaşık 100 yıldır mazlum Filistin halkının üzerinden eksik olmuyor. Bir hastanede yaşam mücadelesi veren insanların üstüne bomba ile saldırıp, 500’ü aşkın masumun ölümüne sebep olmak sadece vahşet kavramı ile tanımlanabilir. Yapılan açıklamalarda değinilen sözde gerekçeler adeta özrü kabahatinden büyük tanımlamasına uygun görünüyor. Çok açık bir şekilde vurguluyoruz; masum Filistin halkı soykırıma maruz kalmaktadır ve bu vahşetin sorumlusu Batı dünyasını esir alan teolojik temelli vahşi kapitalistlerdir” dedi.

“ALANYA BELEDİYESİ’NİN SIRBİSTAN SPONSORU KİM?”

Toksöz açıklamasının devamında, Alanya Belediyesi’nin üst düzey yöneticileri ve 78 mahalle muhtarını Sırbistan’a götürdüğünü öğrendiklerini belirtti. Bu tür gezilerin belediye yöneticileri ve muhtarların bilgi ve gelişim açısından önemli olduğunu kabul ederek, ancak bu seyahatin iş gezisi olmadığını, tam tersine eğlence ve tatil amaçlı olduğunun anlaşıldığını ifade etti. Bu durumda, geziyi finanse eden kaynağın ve ilişkilerin kamuya açıklanması gerektiğini söyledi ve bu konuda şeffaflık talep ederek, “Alanya Belediyesi’nin bir kaçı dışında üst düzey yöneticileri ile 78 mahalle muhtarını Sırbistan’a geziye götürdüğünü öğrendik. Elbette belediye yöneticilerinin ve muhtarlarımızın bilgi ve görgü gelişimi bakımından dış dünyayı görmelerini önemsiyoruz. Ancak, bu seyahatin bir iş gezisi olmadığı tam tersine eğlence ve tatil amaçlı olduğu anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, ister istemez bu tatilin bütçesini kim karşılıyor diye sormak gerekmektedir. Alanya Belediye Meclisinden bu amaçla bir bütçe talep edilmediğini öğrendik. Bu durumda geziyi kim finanse ediyor? Geziyi finanse eden bu kişi veya kurumun Alanya Belediyesi ile herhangi bir ticari ilişkisi var mıdır? Bu hususların ivedilikle kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“MEHMET ŞİMŞEK ENFLASYONU TETİKLİYOR”

Ekonomik konulara da değinen Toksöz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüksek ücret artışlarının enflasyonu tetiklediği iddialarını eleştirdi. Ücretlilerin son 6 yılda milli ekonomiden aldıkları payın dramatik bir düşüş yaşadığını belirten Toksöz, “Ücretlilerin son 6 yılda milli Ekonomiden aldıkları payda dramatik bir düşüş yaşanmıştır. İşletme içerisinde işçilik giderlerinin payı 2022 yılı sonu itibariyle yüzde 23’lere kadar düşmüştür. İşçilere ödenen ortalama ücret 2003 yılındaki seviyesinden 2021 yılı sonu itibariyle 2003 yılının yarısı seviyesine gerilemiştir. Buna karşın, işletmelerin kar marjları 2015 yılındaki yüzde 10-12 bandından 2021 sonunda yüzde 20’lerin üzerine çıkmıştır. Asgari ücret ve emekli maaşları açısından bakıldığında durum daha da vahimdir. En düşük emekli maaşı ile asgari ücret arasındaki ilişki 2001 yılından itibaren emekli maaşı aleyhine değişmiş, 2001 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,5 katı iken 2023 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 65’i seviyesine gerilemiştir. Diğer taraftan, 2001 yılında en düşük emekli maaşıyla 26,5 gram altın alınabilirken, 2023 yılında en düşük emekli maaşıyla sadece 4,5 gram altın alınabilmektedir. Ülkemizde asgari ücret veya asgari ücrete yakın seviyede ücret alan çalışan sayısı toplam çalışan sayının yüzde 70’lerine yakın düzeydedir.

“GELİŞMİŞ ÜLKELERE GÖRE ÇOK DÜŞÜK SEVİYEDEYİZ”

banner111

Buna karşın Ülkemizdeki asgari ücret tutarı diğer ülkelerin asgari ücret tutarlarının oldukça gerisinde kalmaktadır. Ülkemizde ödenen en düşük emekli maaşı ise gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında çok düşük seviyede kalmaktadır. Bu veriler birlikte değerlendirildiğinde; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüksek ücret artışlarının enflasyonu tetiklediği iddiasının herhangi bir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır. Esasen Sayın Bakanın gündemini oluşturacak herhangi bir ücret artışı yoktur. Enflasyonun sebebi, Türkiye’nin dışında oluşan kaynak bolluğuna dayalı olarak Ülkemize gelen fonların verimsiz yatırımlara harcanması, disiplinsiz maliye politikası, istikrarsız ve liyakatsiz ekonomi yönetimidir” açıklamasında bulundu.

TOKSÖZ EKONOMİ SORUMLARINA SESLENDİ: “BİRAZ CİDDİYET”

Toksöz, ekonomik sorunların temel nedenlerinin dış kaynakların verimsiz kullanımı, maliye politikasındaki disiplinsizlik ve ekonomi yönetimindeki istikrarsızlık olduğunu ifade etti. Ayrıca, Alanya’da yaşayan düşük gelirli vatandaşların sayısının büyük olduğuna dikkat çekti. Toksöz konuşmasını şu sözlerle noktaladı; “Alanya’da halen 180 bin kişi düzeyinde SGK kayıtlı çalışan, 20 bin kişi düzeyinde BAĞ-KUR kayıtlı çalışan bulunmaktadır. Aile bireyleriyle birlikte düşünüldüğünde asgari 250 bin hemşerimiz yetersiz gelir seviyesinde yaşamaktadır. Ve onlar açısından yaşam her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Ekonomi yönetimi sorumluluğunda bulunanlara bir kez daha sesleniyoruz: biraz ciddiyet.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83