ALTSO Başkanı Şahin Türkiye’ye Alanya’yı anlattı

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, saat 11:00’de başlayan CNN Türk Haber’e canlı olarak bağlanıp Alanya gündemini değerlendirdi. Başkan Şahin, Alanya’da yaşayan yerleşik yabancı nüfusuna, GZP- Alanya Havalimanı’ndaki eksikliklerin bir an önce giderilmesi konusuna, Alanya’da tropik meyve yetiştiriciliği ve tarımdaki sorunlara değindi.

ALTSO Başkanı Şahin Türkiye’ye Alanya’yı anlattı

Şahin konuşmasında Alanya'da yaşayan yerleşik yabancı nüfusuna, GZP- Alanya Havalimanı’ndaki eksikliklerin bir an önce giderilmesi konusuna, Alanya’da tropik meyve yetiştiriciliği ve tarımdaki sorunlara değindi. Turizmin canlanması için refah seviyesi yüksek turistlerin bölgeye çekilmesi gerektiğini belirten Başkan Şahin şunları söyledi:

‘ALANYA ÜLKEMİZİN DÜNYAYA AÇILAN PENCERESİ’

“Ülkemizin dünyaya açılan penceresi Alanya’mızdan herkese hayırlı haftalar dilemek istiyorum. Alanya’mızın ana ticari lokomotifi turizm. Tabii bunun yanında tarım ve inşaat sektörümüz de lokomotiflerimizden. Her zaman turizm çok canlı olmadı. Örneğin pandemi döneminde turizm çok kötüydü. İnşaat, emlak ve tarım sektörü bir nebze de olsa onu dengelemeye çalıştı.

‘ANA LOKOMOTİF TURİZM’

Turizmden bahsetmemiz gerekirse, pandemi dönemi dışında Alanya’da 5 milyon turist ağırlıyoruz. Yani ülkemize gelen turistlerin 6’da 1’ini , Antalya'ya gelen turistin 3’te 1’ini Alanya’mızda ağırlıyoruz. Tabi turizmle ilgili eksikliklerimiz var. Yapılanlar ve yapılması gerekenler var. Örneğin turizmle ilgili, daha yüksek profilli turisti Alanya’ya çekebilmemiz için GZP Alanya Havalimanımızın yeterli seviyeye gelmesi gerekiyor. Bu çok önemli bir konu. Örneğin Bodrum’da hizmet veren Milas ve Dalaman olmak üzere iki tane havalimanı var. Tamam açılmaz denilen havalimanımız açıldı. ama bunun yanında havalimanımızın yeterli seviyeye gelmesi gerekiyor. Gerekirse ikinci pistin yapılması ve terminal binasının girişinin yenilenmesi gerekiyor. Bakın iki tane Alanya’mızın gururu var. Bir tanesi Sayın Dışişleri Bakanım Mevlüt Çavuşoğlu. Sayın Çavuşoğlu Alanya’nın evladı ve her kesimden insanın sayıp sevdiği bir değerimiz. Bunun yanında Alanyaspor’umuz da bildiğiniz üzere ligi beşincilikle bitirdi. Galatasaray, Beşiktaş gibi ülkemizin büyük kulüplerinin önünde tamamladı ligi. Maalesef Avrupa’yı kıl payı kaçırdık. UEFA’ya katılabilseydik başarı da elde edebileceğimizi biliyorduk. Turizm Alanya’mızın bir az önce de söylediğim gibi ana lokomotifi. Tabii ki sadece havalimanındaki eksiklikler değil bizlerin de şehirde yapmamız gerekenler var. Başta yat limanının değiştirilmesi ve marka otellerin getirilmesi. Bu konularda da inşallah Alanya’mızın birlik ve beraberliği ile her zaman olduğu gibi sağlayacağız. Biz de kendi eksikliklerimizi biliyoruz.

‘40 BİNİN ÜZERİNDE YERLEŞİK YABANCI VAR’

banner111

Alanya’da 40 binin üzerinde yerleşik yabancı var. Yerleşik yabancı derken ikametgahını alıp Alanya’da yaşayan yabancı vatandaşlardan bahsediyoruz. Tam 127 ülkeden 40 binin üzerinde yerleşik yabancı yaşıyor Alanya’da. Dünyada nüfusunun yüzde 15’i yerleşik yabancı olan hiçbir kent yoktur. Tabii bu 90 günlük vize ile girip çıkanların dışındaki rakam. Alanya’mız gerçekten çok stratejik bir konumda. Programa başlarken ülkemizin dünyaya açılan penceresi diye bahsetmiştim. Bunun yanında Alanya’mız hep ilklere imza atmıştır. Örneğin ülkemizde ilk turizmin başladığı yer Alanya’dır. 1983 yılından sonra rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’dan sonra turizm hareketlenmiştir. En son buradan Tümen’e iş gezisi düzenlemiştim. GZP Alanya Havalimanı’na direkt uçuşlarla ilgili mutabakata vardık. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ( ALKÜ) Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ekrem Kalan ile birlikte gidip üniversiteler arasında da köprü oluşturduk. Bizim Alanya olarak ihtiyacımız olan ekonomisi iyi bölgelerden turisti çekebilmek. Ama biraz önce de söylediğim gibi turizmin daha da hareketlenebilmesi için GZP Alanya Havalimanının bir an önce yeterli seviyeye gelmesi gerekiyor. Açılmaz denilen havalimanını açtılar, Allah razı olsun. Ama eksikler de var. Örneğin Oslo, Kopenhag, Stockholm, Helsinki gibi ekonomisi iyi olan ülkelerden direkt uçuşlar ı sağlayıp, Alanya’mızda da yapmamız gerekenleri yaparsak hem ülke ekonomisine katkımız çok olur hem de yerel halkın da refah seviyesi daha yüksek olur.

‘ÜRÜNLERİMİZ HAL PROJESİ İLE DEĞER KAZANACAK’

Bunun yanında tropik meyvelerin tamamını neredeyse Alanya’da yetiştirebiliyoruz. Alanya Avokadosu ve muşmala olarak bilinen yeni dünya meyvesinin de patentini aldık. İnşallah bu konuda da daha çok gelişeceğiz. Ama maalesef tarım sektörü Türkiye’de olduğu gibi Alanya’da da bazı sıkıntılar yaşadı. Başta girdi maliyetleri ve zirai ilaçların maliyetlerinin artmasından dolayı üreticilerimiz zor durumda kaldı. Bu konuda da biz yeni hal projesini çizdik. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek ve ekibi de bu projeyi tamalıyor. Bu proje ile üreticimizin ürünü daha fazla değer kazanacak. Projemiz tamamlandığı zaman büyük tüccarlar buraya gelecek ve ürünlerimizi ikinci elden satmak zorunda kalmayacağız. “

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83