Alanya’da kuraklığın faturasını çiftçiye kestiler! Başkanlar ayaklandı

TTKD Bilim Danışmanı Kesici’nin yer altı sularının yok olduğu gerekçesiyle tropikal meyvelerin üretiminin durdurulması gerektiği ile ilgili sözlerine Alanya’dan ortak tepki geldi. Ziraat Odası Başkanı Göktepe, “Tropikal ürünlerde devlet desteği sonuna kadar devam etmeli” derken, Sevilgen ise “Çiftçiliği de bırakalım o zaman” diye konuştu.

Alanya’da kuraklığın faturasını çiftçiye kestiler! Başkanlar ayaklandı

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ve Alanya Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mustafa Şenli, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Erol Kesici’nin ilçeyi de ilgilendiren muz, mango, avokadonun yeraltı sularını yok ettiğini, üretimin durdurulması gerektiği ile ilgili sözlerinin ardından ortak açıklama yaptılar. Önce konuşan Göktepe, Alanya ve diğer tropikal ürünlerin yetiştiği bölgelerde kesinlikle damlama sulama sistemi dışında sulama modelinin uygulanmadığını söyledi.

Göktepe, “Vahşi sulama kullanmıyoruz. Vahşi sulamayı yapacak eleman da bulamıyoruz. Sadece muzda vahşi sulamadan daha mütevazi olan yağmurlama sulama yapıyoruz. Bunu da içerinin nispi nemini artırmak için yapıyoruz. Ülkemiz dışa bağımlı olmaması için üreticilerimiz elinden geldiğince uğraşıyor. Yeraltı kaynaklarının bitmesi ile ilgili şunu belirtmek isterim. Yeraltı kaynağı bitecek olsa ya da uygun olmasa devlet buna izin vermez. Muz nispeten suyu biraz daha fazla ister ancak şu anda mango üretiminde haftada bir, ejder meyvesi üretiminde 15 günde bir su veriyoruz. Yazın çok sıcak olan günlerde mangoya haftada 2 kez su veriyoruz. Bunda da 45 dakika yetiyor. Avokadoda şu anda 150 milyon adet üretim potansiyeline sahibiz. Bu da milyarlarca liranın ülkemizde kalması demek. Devlet bunları yasaklamalı denilmiş. Burada çok ciddi mikroklimada yaşıyoruz. Bu ürünlerin yetiştiği coğrafyada yaşıyoruz ki şanslıyız. Yatırım maliyetleri yüksek ama üretimi sonuna kadar devam ettiren çiftçiler var. Muz üretilen alanların dışına çıktı. Muzda plantasyon belirleyelim, bunun dışına çıkılmasın dedik. Şu anda sübvansiyonlu kredi desteği yok. Diğer tropikal ürünlerde mutlaka devlet desteği sonuna kadar devam etmeli. Hatta tropikal ürün yetiştiren üreticilere daha pozitif ayrımcılık yaparak sıfır faizle kredi kullandırılmalı. Şu anda buradaki üreticiler mango üretmese bu ürünlerin hepsini dışarıdan almak zorundayız. İthalatçıların hepsi üretime karşı. Üreticiler buradan aile, ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bunu ulusal basın kimseye sormadan haber yapıyor. Burada iklim değişikliğinin nedeni avokado bahçeleri değil. Hep beraber şunu düşünmemiz lazım. Dimçayı, Demirtaş Çayı denize akıyor. Yeniköy Barajı’nın bitmesini istiyoruz. Alara, Kargı çaylarını gölet, baraj yapıp üreticiye suyu nasıl ulaştırabiliriz ki bu anlamda nasıl rahatlatacağımızı düşünmemiz lazım. Dimçayı Barajı’nın son etabı bitmek üzere. Yeniköy Barajı ile ilgili yeni ihale çalışması var. Diğer yerlerde gölet çalışması var. Bunlarla ilgili üreticiye destek verilmeli” dedi.

banner111

MUZBİR Başkanı Mustafa Şenli ise, “İklim krizinin ya da kuraklığın faturasının çiftçiye çıkarılması akla yatacak bir şey değil. Bu bölgede yetiştirdiğimiz ürünlerin yetiştirme, altyapı, tesis oluşturma maliyetleri çok fazla. Bu yatırım yapılırken temel ihtiyaç su olduğu için üretici elindeki su miktarı kadar yatırım yapar. Bu yüzden Akdeniz Bölgesi’ndeki tropikal ürünlere kuraklığın faturasını kesmek ve bu ürünlerin üretiminin durdurulması ile kuraklık ve susuzluk sorunu giderilecekmiş gibi algı yaratmak çok akla yatkın değil. Hiçbir bitkiyi çok su kullanarak iyi yetiştiremezsiniz. Muz üretimine 1920’li yıllarda başlamışız. Şu anda ülke ihtiyacını karşılayacak seviyede muzu yetiştiriyoruz. Bu takdir edilesi gereken bir şey. Üretimi durdurması gerektiren bir durum değil. Diğer tropikal ürünler de de geçerli” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83