Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Haftalık olağan yönetim kurulu toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İlçe Başkanı Ali Takavut, Alanya ekonomisindeki sorunlardan bahsetti.
Alanya'daki inşaat sektörünün zor günler geçirdiğini belirten Takavut, "Bakıyoruz televizyonlarda, alt yazılarda, haberlerde 9 ayda 1 milyon küsur tane daire satıldı diyor. Buradaki müteahhitlerle görüştüğümüz zaman, inşaat işi ile uğraşan arkadaşlarla görüştüğümüz zaman onlar çok şikayetçiler. Yeterince daireleri satamadıklarından, ellerinde şiştiğinden bahsediyorlar. Bu ne kadar doğru bilmiyorum belirli noktalarda belirli şehirlerde mi yoğunlaştı acaba alımlar onu da bilemiyorum. Bu bir sıkıntıdır Alanya’da onu dile getirmek istiyorum." dedi.
ÇİFTÇİLERİ BİLGİLENDİRDİ
Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın 50 bin ton domates alacağını açıklaması ile ilgili çiftçileri bilgilendiren Takavut, "İkinci bir sıkıntı TÜİK verilerine göre Türkiye’de yılda ortalama 12 milyon ton domates üretiliyor. Biliyorsunuz bizim domateslerin Rusya’ya gidişiyle ilgili çiftçilere müjde verildi, çiftçiler rahatladı ve aman dediler bizim mallarımız sokağa dökülmeyecek dediler. Ancak bu 12 milyon ton domatesin sadece yüzde 4’ü ihracata gidiyor. Bu 480 bin ton domates demektir. Bu 480 bin domatesinde Rusya’ya verilen payı ise 50 bin ton. Tamam ciddi bir rakam ama öyle her şey Rusya’ya bağlı, Rusya’ya olan ihracata bağlı diye bir şey yok domateste. Öyle ilginç bir tarafı var ama bunu özellikle çiftçilerimizin, üreticilerimizin bilmesini istiyorum. Rusya Türkiye’den alacağı tüm malları belirlemiş, bu 50 bin ton alacağı domates için 4 firma ile anlaşmış, 4 firma da modern tesisleri olan ve üretimi çok geniş alanlara yaymış firmalar. Esas benim üreticim, bu seralarda üretilen domatesler, ürünler maalesef bu şekildeki ihracatın dışında kalıyor." diye konuştu.
"DEVLET PLANLAMA YAPMALI"
Domatesin ardından nar ve kabakla ilgili son gelişmeleri aktaran Takavut, "Başka bir olay; Rusya nar ve kabakta hala yasağını sürdürüyor. Burada Türkiye’de ciddi bir şekilde nar üretimi var. Hatta biliyorsunuz nardaki çok üretimden dolayı narlar elde kaldı, tarlalar da şuan. Alıcı bulunamıyor, bulunamadığı gibi nar ekenlerde planlarını yapıp nar ağaçlarını kesiyorlar şu anda. Burada devlete düşen görev şudur devlet planlama yapması lazım. Bu sene nar para ediyor herkes nar ekiyor. Bir sonraki sene herkes patates ekiyor, elde patates şişiyor. O nedenle ihracatta yapamıyoruz. Devletin bir planlama yapması lazım. Devlet gidip de kendi çiftliklerinde domates salatalık üretmeye kalkmasın, planlamayı yapsın yeter diyorum." diyerek sözlerini noktaladı.
Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2017, 14:41