Başbakan Binali Yıldırım'ın program kapsamında "461 bin 167 KOBİ ye toplam 11 milyar liralık kredi verme kararı aldık" açıklamasına rağmen, bürokrasi ve finans dünyası yine ayak direyip şirketleri mağdur etti.
ASIL KÂBUS BANKADA
Krediye hak kazanıp soluğu bankada alan işletme sahiplerinin önemli kesimi finansal uygunluk cenderesine sokuldu. KOSGEB bürokrasisinin limit düşürmesini fırsat bilen bankacılar da kredileri tırpanladı. 20 bin TL'lik kredi bankada 10 bin TL ye indirildi. Krediye ulaşma kriterleri limit düşüşüyle de sınırlı kalmadı. Bankaya giden işletmelerden finansal uygunluk kriterleri adı altında aralarında ev ve araba ipoteği de bulunan onlarca yeni belge talep edildi. İlk günden binlerce esnaf finansal uygunluğunuz yok, puanınız tutmuyor veya çekiniz yazılmış gibi gerekçelerle kapıdan geri çevrildi.
'GEREKLİ MERCİLERE İLETTİK'
Konuyla ilgili açıklama yapan Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, "İnsanlar zaten bu krediyi bu tür borçlarını ödemek için çekiyorlar. Zaten borcu olmasa neden kredi çeksin ki. Onun içinde buna bir çözüm bulunması lazım. Bu konuyu biz üst kurullarımıza ilettik. Onlarda yaşanan bu sıkıntıyı gerekli mercilere iletecekler. Bu şartları hem özel hemde devlet bankaları istiyor. Bu şartlar istenmesin ki insanlar kredilerini çekip biran olsun nefes alabilsin" dedi.
'ESNAF CEZAEVİNE DÜŞMESİN'
Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir ise, "Biz bunu her yere söyledik. Ama borçlu olanlara vermiyorlar. SKK, Vergi borcu yada yapılandırma yaptırıpta ödemeye yapmayanlara vermeme kararı almışlar. Bankalar önce kendi menfaatini düşünüyor. Bizim hükümetimizden ricamız borcu olanlarada verilsin. Bir şekilde kolaylık sağlansın. Biz hükümetimize de teşekkür ediyoruz. Bizim önerilerimizi yerine getirdi ve bir çok esnafa bu krediden verdi. Ancak kredi alamayan esnaflarımız için de üzgünüz. Biz istiyoruz ki herkes alsın. Esnaf borcunu ödeyemezse cezaevine giriyor. Esnaf cezaevine girerse çıkaramıyoruz. 3 ay yatıyor taahhütten. Zaten esnaf 3 ay içerde yatsa sezon bitiyor ve daha kötü duruma düşüyor" diye konuştu.
'BORCU OLMAYAN ESNAF YOK'
Bankaların kredi konusunda şartlarının Vergi ve SSK borcu olmaması olduğunu söyleyen Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, "Bu KESGEB kredisini talep eden esnaflarımızın çoğunda da vergi ve SSK borcu mevcut. Bu esnaflarımıza mesaj gelmiş kredi kullanabilirsiniz diye ama bankalara gittiklerinde ise bu krediyi alamıyorlar. Acilen gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Yoksa esnaflarımızın büyük çoğunluğu bu krediden yararlanamayacak. Çünkü borcu olmayan esnaf yok. Esnaflarımıza biraz olsun kolaylık sağlanmalı" dedi.
Alanya Mobilyacılar Odası Başkanı Hüseyin Alataş, esnafın yaşadığı ekonomik krizin biran önce çözülmesi için herkesin elini taşın altına koymasını istedi.
Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2017, 11:13