'PİYASAYI BİZ BELİRLEMİYORUZ'
Fiyatların ardından salatalık israfına da değinen Kaya, yaşanan durumun tamamen arz-talep dengesi ile ilişkili olduğunu söyledi. Üretim fazlalığı olduğunu söyleyen Kaya, “Zaman zaman biz hep şunu savunduk halciler olarak, bazen suçlandık, ama piyasa belirlemek ne halcilerin ne üreticilerin ne de tüccarların elinde değil. Bu bir arz ve talep meselesi. Bunların önüne geçmemiz için şöyle çalışmalar yapabiliriz. Bakanlık nezdinde yapılan toplantılarda da bunu gündeme getiriyoruz. Bilinçli ve kontrollü ekimler, üretimler olması gerekiyor. Bunu yapmadığımız sürece, salatalıkta yaşanan bu durumu her zaman yaşayacağız. Salatalık kışın 5-6 lira, patlıcan 9-10 liraydı. Eğer bu fiyatları böyle yükseltmek biz halcilerin, üreticilerin elinde olsaydı şimdi 10-20 kuruş değil, 1-2 lira olan maliyetinin altına düşürmezdik. Bunun artık halkımız, tüketici kardeşlerimiz farkına varmalı” şeklinde konuştu.
'ÜRETİCİNİN MALİYETLERİ ÇOK FAZLA'
Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ise, üreticinin emeklerinin boşa gittiğini belirterek, “Üreticilerimizin özellikle de Ramazan ayında emeklerinin çöpe gitmesi hususunda Ziraat Odası olarak biz de çok üzüntü duyuyoruz. Biz bugün örtüaltı bir üretimde özellikle salatalık üzerinden bakarsak 1 dönüm salatalığın yetiştirilmesi için bizim üreticilerimizin bundan para kazanması için bu ürünün ortalama 4 aylık periyotta ilk hasattan en son hasat yaptıkları süre zarfındaki her toplamada ürünün 5 TL'nin altında gitmemesi gerekiyor. Bunu da şuradan kıyaslayalım. Bugün bir salatalık fidesi 1 lira. Üretici bayiden bunu alıyor, dönümü 2 bin 500 salatalık dikilse, bunun ilacı, gübresi ve işçisinin de maliyeti var. Bu maliyetleri bu şekilde değerlendirdiğimizde bir fidan başına bir 4-5 aylık bir süreçte yaklaşık 65-70 lira yevmiye yapılıyor. Hepsini düşündüğümüzde yaklaşık 6-7 lira bir fidan başına düşen maliyet var. Bir salatalık fidesi ilk ve son hasat arasındaki sürede çok iyi bakılırsa 7 buçuk kilo hasat verir. Buradan üreticinin para kazanması için 1,5 TL’nin altına düşmemesi gerekiyor” dedi.
'HALCİLERİN YAPACAĞI BİR ŞEY YOK'
Tüketiciye zorla salatalık satılamayacağını söyleyen Göktepe, “Dün halde dökülen salatalıkta da hal yetkililerinin ya da oradaki halcilerinde yapabileceği bir şey yok. Çünkü bu bir arz-talep meselesi. Tüketiciye zorla, ‘Salatalık ye’ diyemezsin. Ancak bu dökülmek yerine daha farklı şekilde değerlendirilebilir. İnşallah ilerleyen zamanda Alanya'ya bir konserve fabrikası yapılırsa bu tür durumlarda da oraya ulaştırılır. Ama şu an için kimsenin yapabileceği bir şey yok. Ben kendim de bizzat şahit oldum. Pazarda salatalık 1 TL'den satılıyor. Bu noktada haldeki komisyoncu arkadaşlar, diğer illerdeki bütün tanıdıklarını arayarak “Bizde şu kadar mal var’ dediklerinde, ‘Lütfen bize göndermeyin’ cevabını alıyorlar. Bütün mevsim meyveleri de çıktığı için bu bir geçiş süreci. Ancak tabii ki bir sakız parası dahi etmeyen 10 kuruşa salatalık satmak, ekmek istemeyiz” ifadelerini kullandı.
'SIKINTILARI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ'
Çiftçiye hale ürün getirmek için bir süre beklemeleri uyarısında bulunan Göktepe, “Ben buradan üreticilerimiz sesleniyorum. Bir 10-15 gün kadar hala salatalığını sökmeyen üreticimiz varsa, toplayıp hale götürmesin. Zaten halde fiyat belirlenmedi. Salatalığı iyice olgunlaşmış olanlarda bunları bitkinin kök bölgesine yeşil gübre olarak değerlendirsin. Sonrasında fiyatlar daha bir değer kazanacaktır ve normale dönecektir. 10 günlük süreçten ziyade, maliyetlerin, girdilerin, ilaçların, mazotun çok yüksek olduğunu biliyoruz. Bu konunun ilgili bakanlıklarla, birimlerle yazışmalarını yapıyoruz. Üreticinin sıkıntı yaşadığı her şeyi gerekli yerlere iletiyoruz. Özellik elektrik aboneliği üzerine alma noktasında da ciddi sıkıntılar var. Şu anda bunları çözmek için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2019, 07:29