Alanya’da iyi tarım uygulamalarının öncülerinden, yaptığı yeniliklerle tarım sektöründen isminden söz ettiren Mehmet Balki’nin patent mücadelesi verdiği “Alanya Şekeri” markasıyla piyasaya sunduğu domates, iç pazarda ve Almanya’da tercih edilen bir ürün halinde geldi. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ürünlerinden olan bu domates türünün her bir kökünden daha fazla ürün elde etmek için uzun mücadele veren ve tarıma 1968 yılında başlayarak 49 yıldır işin içinde yoğrulan Balki, geleneksel domates yetiştiriciliğin aksine fidanları boyuna değil yatay bir şekilde büyütüyor.Asma bahçesini andıran serasından ise boyuna yetişen bir fidandan 8 salkım ürün elde eden Balki, yeni yöntemiyle 30 salkıma kadar ürün alma başarını elde etti. Özellikle tarım konusunda yayınlanan bir çok televizyon programında konu olan ve farklı meyve ve sebze yetiştiriciliği yapan Balki, Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından da yakından takip ediliyor.
“AMACIMIZ ALANYA ŞEKERİNİ YAYGINLAŞTIRMAK”
Balki’nin “Alanya Şekeri” üretimini yaptığı serasından inceleme yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar , Alanya’nın iklimi sayesinde tropikal meyve sebzelerinde üretilebildiği bir coğrafyaya sahip olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, “ Alanya toprak yapısı nedeniyle tropikal meyvelerinde yetiştirdiği bir bölge. Muz ve avokado öne çıkmış halde. Domates ve saltalık üretimimizde hat safada. 2016 yılı itibariyle 121 bin 370 ton domates üretimi bulunurken, bunun 83 bin 670 tonu ise tamamen örtü altı üretim. Ürünleri iç piyasa ve ihracatta değerlendiriyoruz. Bu üreticimiz için iyi bir gelir kaynağı. Bakanlık olarak biz üreticilerimize tarımsal destekler verip iyi tarım uygulamalarını gösterip entegre ürün kontrolünü sağlamaktayız. Amacımız daha sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştirmek. Yeni bir ürünümüz var buna üreticimiz Mehmet Balki tarafından “Alanya Şekeri” ismi verildi tadı ve aroması çok farklı ve kaliteli. İyi ürün elde etti. Bunun yaygınlaştırılması için gerekli faaliyetlerde bulunuyoruz” dedi.
1968’DE BAŞLAYAN DOMATES SERÜVENİ
1968 yılında domates üretimine başladığını belirten Mehmet Balki, 1984 yılında cherry domates tohumunu Almanya’dan getirterek çalışmaya başlayıp, çiftçilik yaşamında kendi markasını oluşturma aşamasına geldi. İlk başta cherry domates bilinmediği için talep azdı acak zamanla tutulmaya başladı ve yine çeşit aramaya başladım diyen Balki, "Tarımsal amaçlı düzenlenen bir Hollanda gezisinde, şuan Alanya Şekeri markasıyla piyasaya sunduğumuz ürünün tohumunu getirip bahçemde uygulamasını yaptım. Tadı, rengi ve aromasıyla bir marka oluşturduk. Geçmiş yıllarda Rusya’ya gönderiyorduk ön planda en iyi satılan türler arasındaydı. Önümüz deki yıllarda tekrar iyileşme olacağına inanıyorum. Şuan İstanbul´a gönderiyorum. İstanbul’da da Berlin’e gönderilmekte” dedi.
ARI İLE DÖLLEYİP ALANYA ŞEKERİNİ ÜRETİYOR
Üretim için az seviyede ilaç kullanarak yarı organik bir ürün elde ettiğini söyleyen Balki, serada döllemeyi ise kendisine yıllık maliyetinin yaklaşık 5-6 bin lirayı bulan arı ile sağladığına dikkat çekti. Balki, domates için büyük bir tehlike olan beyaz sinekle ilgili ise hazırlanan kartlı tuzaklarla mücadele vermekte. Alanya domatesi olarak tanınan ürüne “Alanya Şekeri” ismi verdiğini söyleyen Balki, büyük marketlerde ürünün Alanya Şekeri olarak arandığını ifade etti. Çiftinin önce salatalık arkasından domates dikmeye alışmasına rağmen, gelirlerinin yükselmesi halinde ise yeni tarım metotlarına başlayabileceğini dile getiren Balki, diğer çiftçilerin hem telefonla hem de bizzat yerinde inceleme ile bilgi aldığını belirtti. Domatesi dikey olarak çıkarmış olması durumunda 8 salkımdan yaklaşık 2 kilogram ürün alabileceğini anımsatan Balki, yatay olarak yetiştirince bir kökten 25 salkım elde ediyorum buda kök başına yaklaşık 6-7 kilo ürün oluyor” dedi.
Son zamanlarda domateste yaşanan fiyat artışına ilişkinse Balki, bunun sebebi ürün azlığından kaynaklandı 10 gün içinde eski seviyesine düşecektir dedi.
Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2017, 17:25