ATSO Başkanı Davut Çetin, turizm yiyecek içecek sektöründe Servis Görevlisi, Bar Görevlisi ve Servis Yöneticisi mesleklerinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi vermek üzere2014 yılında yetkilendirilen ATSO MESEM’in kapsam genişletme çalışmaları sonucunda, aşçı ve kahve bar görevlisi mesleklerinde akredite edilen ilk ve tek belgelendirme merkezi olduğunu bildirdi.
Başkan Davut Çetin, bugüne kadar ATSO MESEM’de 227 kişinin sınavlara katıldığını ve 132 kişinin sınavlarda başarılı olarak Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandığını kaydetti.
Gençlerimiz AB ülkelerinde geçerli olan belgeler alacak
Başkan Davut Çetin, aşçı seviye 4 ve kahve bar görevlisi seviye 4 mesleklerinde Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından kapsam genişletme denetiminin başarılı şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, “13 Mart 2017 tarihi itibariyle bu mesleklerde Türkiye’de akredite edilen ilk ve tek belgelendirme merkezi olduk. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirildikten sonra Aşçı-seviye 4 ve Kahve Bar Görevlisi (Barista)-seviye 4 mesleklerinde Nisan-Mayıs ayı içerisinde, Mesleki Yeterlilik Belgelendirme sınavlarını gerçekleştirmeye başlayacağız. MESEM ile gençlerimizin mesleki bilgi ve beceri düzeyini AB ülkelerinde de geçerliliği olan belgelerle sertifikalandıracak bir yapı oluşturduk. Böylece gençlerimiz işverene mesleki bilgi düzeylerini gösteren belgelerle gidebilecekler” dedi.
Belgesi olmayan tehlikeli işlerde çalışamayacak
ATSO ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. (MEYBEM) arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında ATSO MESEM tarafından asansör, inşaat ve metal sektöründe yer alan belge zorunluluğunun bulunduğu 19 meslekte sınav başvuru taleplerinin de toplandığını belirten Başkan Davut Çetin, teorik ve uygulamalı sınavların yetkilendirilmiş belgelendirme merkezi olan MEYBEM A.Ş. tarafından Antalya’da ATSO’nun koordinasyonunda gerçekleştirileceğini kaydetti.
Başkan Davut Çetin, ATSO üyelerini de Mesleki Yeterlilik ve Ustalık belgesi konusunda da uyararak şunları söyledi:
“Uygulamaya giren kanuni düzenleme ile inşaat sektörünün de içerisinde yer aldığı 40 meslek dalında 31 Aralık 2016 tarihinden itibaren; Asansör alanındaki mesleklerinde dahil olduğu 8 meslekte ise 25 Mart 2017 itibari ile “Mesleki Yeterlilik Belgesi” ya da “Ustalık Belgesi” olmayan kişiler çalıştırılamayacak. Çalıştıranlar için işletmeye kişi başı 500 TL idari para cezası uygulanacak. Üyelerimiz, cezai işlem ile karşı karşıya kalmamak için “Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun bulunduğu alanlarda çalışan elemanlarını ATSO MESEM’e yönlendirebilirler.”
Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2017, 11:02