EXPO Center’de açılışı yapılan fuarlarda, 81 ilden ve yurt dışında 27 hedef ülkeden alım heyetlerinin katılımcılarla bir araya getirileceği, B2B görüşmeleri, tasarım şovları, yarışmalar, iş forumları, konferans ve seminerlerle 4 gün boyunca sektörün nabzının tutacağı bildirildi.
Fuarın açılışında konuşan ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, ANFAŞ olarak çeyrek asrı aşkın süredir Antalya’nın marka fuarlarını açmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti.
Bu yıl 29.HotelEquipment ve 25.FoodProduct’ı toplam 60 bin metrekarelik alana sahip, yenilenen fuar ve kongre merkezi Antalya Expo Center’da eş zamanlı gerçekleştirdiklerini dile getiren Bıdı, "Sektörün yoğun ilgi gösterdiği fuarlarımız, 40 bin metrekarelik kapalı alanımızın tamamını doldurmuş durumdadır. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 oranında bir büyüme gerçekleştiren iki fuarımızda toplam 410 firma, 3 bin 500’ün üzerinde markasıyla 4 gün boyunca ürünlerini sergileyecektir" diye konuştu.
"25 milyon dolarlık hacim"
ANFAŞ’ın ülke ve kent ekonomisine sağladığı katkının artarak devam edeceğini ifade eden Ali Bıdı, "Bu yıl, fuarlarımızın yurt içi ve yurt dışı ziyaretçi çalışmalarında önemli atılımlar yaptık. Turizm ve gıda sektöründe yeni hedef pazarların oluşumuna katkı sağlayacak stratejik ülkelerde tanıtım çalışmaları gerçekleştirdik. Bu çalışmalar sonucunda, 3 bin 500’ü yabancı olmak üzere toplam 40 binin üzerinde profesyonel ziyaretçiyi Antalya’da buluşturmayı planlıyoruz. Fuar sonunda en az 25 milyon dolarlık bir iş hacmi oluşarak, Türkiye’nin büyüme rakamlarına katkı sağlamayı hedefliyoruz. 2019 yılında fuarımızı daha da büyüterek, bu rakamları artacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Mutfak sanayisinde dünyada 2’nci sıradayız"
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, endüstriyel mutfak alanında Türkiye'nin, yüzlerce firmasıyla dünyanın 120 ülkesine 4 milyar dolarlık ihracat, 1.6 milyar dolarlık ithalat yapan sektör haline geldiğini kaydetti. Türkiye’nin dünyadaki mutfak sektöründeki yerini 10’uncu sıradan 2’nci sıraya yükselttiğini dile getiren Öztiryaki, "ABD uzakta kalıyor. Almanya çok fazla ürün yapan kendi içinde kalan ülke. Bize benzer ülkelerden İtalya’dan sonra ikinci sıradayız. Cari açık vermeyen sektörüz. Bu da Türkiye’nin, kendi ürünlerine güvendiğini ve kullandığını gösteriyor. Türkiye kendi ürünleriyle kendi toprağıyla, kendi turizmiyle daha da ileriye gidecektir. Bu fuarın gıdayla birleşmesi önemli, çok daha iyi işler ortay çıkacaktır" dedi.
"Alman turistler yeniden Antalya’ya gelecek"
Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçilik Birinci Müsteşarı Ekonomi ve Ticaret Bölüm Başkanı Rüdiger Lotz, Antalya’nın tarım ve turizm açısından önemli bir şehir olduğunu belirterek, "Almanya ile Türkiye arasında son iki yılda bazı problemler yaşandığını biliyoruz. Zor dönemlerde geçiyor ama Türkiye Almanya için önemli bir işbirlikçidir. Antalya bizim için her zaman bir partner olmaya devam edecektir. Tarım ve turizm Antalya için önemli iş alanları arasındadır. Son iki yılda Almanya’yla turizm işbirliklerimizde problemler yaşandı. Ama inanıyorum ki bu turizm yeniden eski canlılığına kavuşacak. Burada bir bağlantı kuracağız konaklama ve turizm sektörleri olarak. Biz bu bölgede Alman turistleri daha çok görmeye başlayacağız. İyi fiyat teklifleri sunacağız" ifadelerine yer verdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Davut Çetin, iki fuarda Türkiye, Avrupa, Akdeniz, Orta Doğu, Asya'dan işadamları ve üreticilerinin bir araya geldiğini kaydetti.
"İki fuar bir arada"
Fuarların, iş dünyasını ticaret için bir araya getirirken, hem ülkelerin kalkınmasını hem de dostluğun ve barışın güçlenmesine katkıda bulunduğunu dile getiren Çetin, "Ticaretin dünyaya en önemli katkısı savaşları önleyici ve azaltıcı etkisidir. Bunun en iyi örneği Avrupa ülkelerinin iki büyük savaştan sonra ekonomik birlik kurmuş olmalarıdır. Bu nedenle dünya serbest ticaretin, iş dünyasının, ihracat ve turizmle kurulan uluslararası bağların değerini bilmelidir. Food product ve Hotel ekipmanları Türkiye'nin ve Antalya'nın en güçlü olduğu sektörler arasındadır. Türkiye tarımsal katma değerde dünyada 8’inci sıradadır" dedi.
"Antalya 14 milyon ziyaretçi bekliyor"
Türkiye’nin bu yıl turizmde yeniden dünyada 6’ncı sıraya yükseleceğinin altını çizen Davut Çetin, "Türk sanayi sektörü makine üretiminde, elektrikli cihaz, iklimlendirme, ev tekstili, mobilya üretiminde de önemli bir başarı kaydetmiştir. Son yıllarda yazılım alanındaki hızlı gelişmeyle endüstri 4.0 dönemine daha hızlı uyum sağlayacağız. Burada diğer ülkelerden gelen dostlarımıza Antalya'nın bu yıl 14 milyon yabancı ziyaretçi hedeflediğini, 6.5 milyon ton tarımsal üretim gerçekleştirdiğimizi de belirtmek istiyorum" diye konuştu.
"Kentimize ciddi katkılar sağlıyor"
Antalya Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, Antalya’nın doğası, tarihi, kültürü, misafirperverliği ve modern alt yapısı ile turizmde de önemli bir yeri olduğunu vurguladı.
Antalya’nın her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırladığını kaydeden Ateş, "Antalya’da turizm yaz aylarında yoğunlaşıyor, turizm çeşitliliğinin artırılması dile getiriliyor. Bu anlamda katma değeri yüksek alanlardan biri fuarcılıktır. Yaz sezonunun ardından fuar ve kongre bizim için önemlidir. Ülkemizin ve ilimizin ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır" ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından protokol tarafından fuarın açılış kurdelesi kesildi.
Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2018, 14:51