Bizim toplumumuzda en temel ve en çok tüketilen besin tabii ki ekmek. Öyle ki bazılarımız pilavı, makarnayı bile ekmeksiz tüketemez.Türkiye’de beslenme alanının duayeni Ayşe Baysal hocamızın da söylediği gibi ‘sofraya ekmeksiz oturmayan bir topluma ekmek yemeyin demek çok yanlış’.
Diyet yaparken veya sağlıklı bir beslenme düzeninde hiç ekmek yememek doğru bir beslenme alışkanlığı değil. Bizim istediğimiz her besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde gün içinde tüketilmesi.
Öyle ki ekmeğin insan sağlığına 2 büyük katkısı var ki göz ardı edilemez;
1-Kan şekerini dengeler.
2-Sinir sistemi için gerekli olan vitaminlerin alınmasını sağlar.
Ekmeği beslenmeden çıkaranlar kilo vermezler mi peki ? Tabi ki ilk başlarda alınan enerji verilen enerjiden az olacağı için kilo kaybı olacaktır.Ama bu kilo kaybı bizim için sağlıklı ve kalıcı değil.
Ekmek miktarı kişiye uygun olacak şekilde ve kaliteli cinsi tercih edildiğinde faydalı oluyor.Ekmek cinsi olarak ise sağlıklı ve düzenli bir beslenmede tam buğday ekmeği, çavdar ve kepekli ekmek tüketimi daha ön planda tutulmalıdır.Özellikle kronik hastalığı olanlar (diyabet, tansiyon, kalp hastalığı) posaya daha fazla ihtiyaç duydukları için beyaz ekmek yerine bu tür ekmekleri tüketmeleri daha doğru olacaktır.Ayrıca bu ekmekler tokluk hissini uzatacağından diyet yapmayı kolaylaştırır, kan şekerini daha az yükseltirler.
Kronik kabızlığı olan kişiler de posa ihtiyacından dolayı tam buğday ve çavdar ekmeğini tercih etmeleri bağırsak hareketleri açısından beyaz ekmeğe göre daha yararlı olacaktır.
Sadece aşırı kansızlık şikayeti olan kişilerin, demir emilimini olumsuz etkileyeceğinden kepekli ekmeği sürekli tüketmeleri önerilmez.
Ekmek bir tahıl grubu yiyecektir.Diğer tahıllarla değişiklik yapılıp tüketilebilir.Örneğin 1 dilim ekmek yerine 3 kaşık pilav ya da makarna ya da 1 kepçe çorba da tüketebilirsiniz.
Gözünüzün gönlünüzün doyacağı, sağlıklı ve ekmekli sofralarla mutlu bir hafta dilerim.