Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6'ncı Bölge Müdürlüğü ve Serik Belediye Başkanlığı arasında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik uygulamalı çevre eğitimi verilmesi amacıyla imzalanan protokol kapsamında Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu çalışmalara başladı. Proje kapsamında Serik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü izni ve işbirliği çerçevesinde 10 ortaokuldan yaklaşık 300 öğrenciye kuş halkalaması uygulamalı olarak gösterilecek. Çalışmada çocuklara yakalanan türler tanıtıyor, her birinin göç hikayelerini anlatıyor, doğanın bir bütün olduğu ve çevreyi korumanın önemini anlatılıyor.
Araştırma Koordinatörü Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Karaardıç, toplumların sürdürülebilir bir yaşam için çevre sorunlarının çözümüne yönelik bütüncül koruyucu bir yaşam politikasını benimsemeleri gerektiğini söyleyerek, "Bu da çevre eğitiminin önemini bir kat daha artırmaktadır. Çevreyi korumaya yönelik tutum, değer, bilgi ve becerilerin geliştirilmesi ve sonuçlarının görülmesi süreci ise çevre eğitimini oluşturmaktadır. Bunun sonucunda çevre bilinci meydana gelmektedir. Çevre bilinci hayat boyu devam eden bir süreçtir. İlk çalışma yılımızda, Serik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz izni ve işbirliği çerçevesinde 10 ortaokuldan yaklaşık 300 öğrenci ile başlamayı planladık. Çocukların çalışmayı gerçekleştirirken kullandığımız kuş halkalama yöntemine büyük ilgi göstermeleri bizi çok mutlu etti. Bu geri dönüşler bizim doğru yolda olduğumuz ilk göstergeleri. Çalışmada çocuklara yakaladığımız türleri tanıtıyor, her birinin göç hikayelerini anlatıyor, doğamızın bir bütün olduğunu ve çevremizi korumanın önemini anlatıyoruz" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Hakan Karaardıç, "Biyolojik çeşitlilik açısından zengin olan Boğazkent, böyle bir çalışma için en ideal alanlardan biri. Bölgede önceki yıllarda yapılan çalışmalarda 238 farklı kuş türü tespit edilmiş. Bu türlerden 86’sı bölgede kuluçkaya yatmakta. Ayrıca, 150 civarında göçmen kuş türü, bölgeyi konaklama ve dinlenme istasyonu olarak kullanmakta, Sibirya gibi Kuzey Bölgelerde yer alan üreme bölgelerine uçmaya devam etmekte. Kuş Halkalama İstasyonunu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün desteğiyle kurduk. Kuş halkalama çalışmasına başladık. Kısa süre içinde yaklaşık 30 kuş türünden 600’den fazla kuş yakalandı. Bu çalışma ile göçmen kuş türlerinin göç yolculukları, göç davranışları ve ekolojileri hakkında araştırmalar yapacağız” diye konuştu.
Bölgenin eko-turizm açısından tanıtımına katkı sağlayacak bir çalışma planladıklarını da sözlerine ekleyen Karaardıç, "Bu çalışma kapsamında bölgede ekoloji ve fen eğitimi konularına yönelik yüksek lisans ve doktora araştırmaları gerçekleştireceğiz. Diğer yandan kuş çeşitliliği açısından son derece zengin ve önemli olan bölgemizin eko-turizm açısından tanıtımına katkı sağlayacak bir çalışma planlamaktayız" ifadelerini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2017, 14:23