UAÜ’de kurumsal girişimcilikten, sosyal girişimciliğe, üniversitede girişimcilikten kadınların girişimcilikteki payına kadar girişimciliğin tüm boyutlarıyla ele alındığı ‘Girişimcilik Zirvesi’ TÜSİAD’ın desteği ile Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin konferans salonunda gerçekleştirildi. Girişimcilik zirvesine Silk&Cashmere CEO’su Ayşen Zamanpur, Bera Medya Grubu CEO’su Alper Afşin Özdemir, Habitat Derneği ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi Başkanı Sezai Hazır, Dijital Büro İstanbul Kurucusu ve Galata Business Angels Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Şeker, Vodafone İş Marka Ortakları ve Girişimcilik Programları Müdürü Rüçhan Ziya, 4129 Grey Ajansı CEO’su Alemşah Öztürk, Galata Business Angels Yöneticisi Ömer Faruk Akarca, ‘Sıfır’ kitabının Yazarı Tunç Kılınç gibi alanında uzman isimler konuşmacı olarak yer aldı.
REKTÖR GÖKTEPE: "GİRİŞİMCİ YETİŞTİRMEYİ MERKEZE ALAN BİR YAPIMIZ VAR"
Girişimcilik Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan UAÜ Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, lider ve girişimci yetiştirmeyi merkeze alan bir yapılarının olduğunu söyledi. Göktepe, “Bu bağlamda Antalya’da üniversiteler arası platformu kurmak hayalimiz var. Eğitim kurumları, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), diğer müteşebbisler ortak akılla çalışmalı. 2012’de ilk öğrencisini alan üniversitemiz şu an 2 bin öğrenci, 200 kadar lisansüstü öğrencimiz var. 90 ülkeden öğrencileri ve 30 ülkeden öğretim görevlileri ile çok kültürlü ortamda, huzur içinde eğitim yapıyoruz. Analitik düşüncesini geliştirecek, girişimci yönünü ön plana çıkaran çok kültürlü öğrencilerimizle 2017’de ilk mezunlarımızı vereceğiz” dedi.
ANSİAD BAŞKAN YARDIMCISI KAN: "GİRİŞİMCİLİK ETKİNLİKLERİNİ 12 AYA YAYDIK"
Girişimcilik etkinliklerini 12 aya yaydıklarını ifade eden Antalya Sanayici İş Adamları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadi Kan, 4 üniversite ile girişimcilik konusunda değerlendirme yaptıklarını belirtti. Sadi Kan, “Girişimcilik etkinlikleri çerçevesinde Antalya, Isparta ve Burdur’dan toplam 4 üniversiteden 126 proje ile 176 öğrenciyi bu kapsamda değerlendirdik. Bunların arasında jürinin değerlendirmesi sonucu 3 projeyi ödüle layık gördük ve müteşebbislerle bir araya getirdik. Girişimcilik ve inovasyon konularında 81 okulda, yaklaşık 50 bin öğrenciye ulaştık. Değerli işadamlarımızı konuşmacı olarak bu okullara davet ettik” diye konuştu.
ZAMANPUR: "DÜNYAYI GİRİŞİMCİLERİN KURTARACAĞINA İNANIYORUM"
Dünyayı girişimcilerin kurtaracağına inandığını söyleyen Silk&Cashmere CEO’su Ayşen Zamanpur ise, “Dünyayı girişimcilerin kurtaracağına inanıyorum, ama iyi girişimcilerin. Küçük ve orta ölçekte girişimciler, ülkeye daha adil ve sürdürülebilir bir sosyal hayat sağlayacağına inanıyorum. 1980’de Şişecam’da planlamacı olarak işe başladım, fotokopi de çektim, telefonlara da baktım. Şu anda Google’da 33 saniyede ulaştığımız bilgilere biz 30 günde farklı kurumlara giderek, seyahatler ederek, araştırarak zor ulaşıyorduk. Şişecam’dayken hem Türkiye’de hem dünyada gelişmeleri takip ederek kendimi geliştirdim. 1988’de Galleria açıldı, Türkiye’nin ilk AVM’siydi. Galleria’da dükkan açmak istedim. Şimdi perakendeye açılmanın adı o zaman ‘dükkan açmak’ idi. Galleria’da, Benetton bayisi oldum. Dünya genelinde 7 bin mağazadan ikinci olduk. Daha sonra elalemin malını satmaktan sıkıldım ve kendi malımı satmak arzusu doğdu. Soru cevap faslına geçmeden önce bir şey hatırlatmak istiyorum, ben ‘işadamı’ tabirini kabul etmiyorum. Adam kelimesi ‘Adem’den gelir ve erkeği simgeler. Ben bir kadınım ve bana ‘adam’ denilmesini istemiyorum. ‘İş insanı’ diyelim. Eğitim sistemimiz maalesef tek tip insan yetiştirmeyi esas almış, aynı tip, çıkıntı olmayan insan yetiştiriyor. Hayatta en büyük risk, risk almamaktır” dedi.
SEZAİ HAZIR: "BİLGİLERİ ÖĞRENCİLERE 1 SAATLİK KONFERANSTA ANLATMAK ZOR"
Öğrencilere bilgilerini 1 saatlik konferanslarda anlatmanın çok zor olduğunu belirten Habitat Derneği ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi Başkanı Sezai Hazır ise, Ulusalararası Antalya Üniversitesi’nin girişimcilik konusundaki girişimlerinin güzel olduğunu dile getirdi. Sezai Hazır, “Rektörün öğrencilere bu imkanı sunmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Arkasında kurumsal bir destek yoksa ve okul bunu desteklemezse bu tür konferanslar hiçbir işe yaramaz. Burada beni ilgilendiren okul yönetiminin buna yaklaşımı oldu” diye konuştu.
“GİRİŞİMCİLİK BİR DERS DEĞİL”
Öğrencilerin girişimcilikle ilgili çok şey yapabileceğini dile getiren Sezai Hazır, girişimciliğin bir ders olmadığını söyledi. Uluslararası Girişimcilik Merkezi Başkanı Sezai Hazır, “Öğrencilere başka bir kariyer mümkün aslında sloganıyla ben yola çıkıyorum. Üniversiteyi bitiren her öğrencinin devlette memur olma şansı bitti. Devlet bu kadar mezunu istese de memur yapamaz. Kamuda çalışmak biraz rüya gibi geliyor. Özel sektörün herkesi istihdam etmesi de söz konusu değil. O zaman da mecburen kendi işinizi kurmanız gerekiyor. Kendi işinizi kurmanız için de, kendinize olan güveninizi geliştirmeniz gerekiyor. Bir insanın kendine güveni özgürleştikçe gelişir. Yani üniversitenin özgürlük alanlarını genişlettirmek lazım. Sorgulayan, araştıran bunların kendilerine olan ulusal ve ya uluslararası etkinliklere katılacak metotları geliştirmek lazım. Biz o yönden üniversite öğrencilerini destekliyoruz. Bizim desteklerimiz biraz daha girişimci olmak isteyen insanlara metodolojiyi öğretmek, fikirlerini uzun süreli olgunlaştırmasını desteklemek, bunların yatırımcılarla buluşmasını sağlamak, yatırımcıyla buluştuktan sonra ticarileşmesi için uluslararasılaşmasını sağlamak için destekler vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.
“ÖĞRENCİLERİN GİRİŞİMCİLİĞE YAKLAŞIMI POZİTİF”
Öğrencilerin girişimciliğe yaklaşımı pozitif yönde olduğunu sözlerine ekleyen Habitat Derneği ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi Başkanı Sezai Hazır, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Son zamanlarda popüler söylemden çıkıp artık öğrencilerin büyük bir kısmı girişimci olma konusunda daha istekli, daha arzulu ve bilinçli olduğunu görüyorum. Burada da öyle bir kitle vardı.”