Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Savunma Sanayi Teknolojileri Kulübü bünyesinde kurulan ve 8 kişilik bir ekipten oluşan Altürk-7 Roket takımı, roketlerin ayrılma sistemlerinin genellikle patlayıcılarla yapılması nedeniyle oluşan zararı dikkate alarak yeni bir projeye imza attı. Öğrenciler herhangi bir patlayıcı malzeme içeriği bulunmayan, tamamen mekanik bir ayrılma sistemi şeklinde geliştirdikleri projeyle TEKNOFEST Roket Yarışması'na başvuruda bulundu. Ön elemeleri geçen ve tasarım aşamasına geçme hakkı kazanan Altürk-7, TÜBİTAK'ın düzenlediği 2242 kodlu projeye de başvuruda bulundu.
“EYLÜL’DE YARIŞMADA TEST ÇALIŞMALARINI GÖRECEĞİZ”
Geliştirilen projeye ilişkin bir değerlendirme yapan ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Güneş, 3 yıllık yeni üniversite olmalarına rağmen öğrencilerinin hazırladıkları projeyle katıldıkları TEKNOFEST Roket Yarışmasında ön elemeyi geçtikleri için gururlu olduklarını söyledi. Öğrencilerinin istekli olmasının kendilerini mutlu ettiğin ifade eden Güneş, "Anıl gelip bir roket projesi üzerinde çalışacağını söyleyince biz de heyecanlandık. Kendilerine fakülte ve üniversite olarak destek verdik ve bu desteklerin boşa gitmediğini gördük. Savunma sanayi firmalarından destek aldık. 8 kişilik farklı mühendisliklerden öğrencilerimizin oluşturduğu grup, katıldıkları TEKNOFEST Roket Yarışmasında ön aşamayı geçti. Şimdi tasarım çalışmalarımız devam ediyor. Eylül ayında da TEKNOFEST'te Tuz Gölü'nde yapılacak test çalışmalarını göreceğiz." Konuşmasının devamında Güneş, savunma sanayisinde Türkiye'nin son 10 yılda büyük ivme kazandığını, üniversitelerin de bu konuda çalışmalar önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini kaydederek, ALKÜ’nün de bu üniversiteler arasında yer alamaya başladığını ifade etti.
ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan ve aynı zamanda projenin de yöneticisi olan Anıl Karalök, üniversitede öğrendiklerini bu projeyle pratiğe döktükleri için hem arkadaşları hem de kendisi adına mutlu olduklarını söyledi. Üniversite arkadaşı Deniz Turgut ile fikrini paylaştıktan sonra Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanı Güneş'le görüştüklerini ifade eden Karalök, "Dekanımız da bizi öğretim üyesi İsmail Topçu'ya yönlendirdi. Bununla birlikte savunma sanayisi üzerinde neler eksik olduğu üzerinde düşündük ve eksiklikler üzerinde çalıştık. Roketlerin ayrılma sistemi üzerine yoğunlaştık. Geleneksel enerjik patlamalı ayrılmaları iptal edip, daha elektronik ve modern hale nasıl getirebiliriz üzerine düşündük. Arkadaşlarla fikir ortaklığına varıp çalışmalarımıza başladık." ifadelerini kullandı.
Endüstri mühendisliği 4. sınıf öğrencisi ve proje yöneticilerinden Deniz Turgut ise sadece bir roket yapmak veya ayrılma sistemi gerçekleştirme amacıyla yola çıkmadığını kaydetti. İnovatif bir şeyler üretmek ve sektöre katkı sağlama düşüncesiyle hareket ettiğini dile getiren Turgut, "Bu proje bizim için ilk adım oldu. Hep birlikte arkadaşlarımızla çalışarak bu noktaya geldik. Takımımızı da kurarken her alanda öğrencilerin olmasına dikkat ettik." açıklamasını yaptı.
Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2019, 12:38