Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ)’nün ortak olarak yer aldığı, 7 AB ülkesi ile yürütülen ve 18 ay boyunca süren “Dijital Hikaye Anlatımı-Kültürel Entegrasyon ile Güçlendirme (Digital Storytelling-Empowerment through cultural integration) adlı Avrupa Birliği KA2 yetişkin eğitimi stratejik ortaklıklar projesi tamamlandı. Proje kapsamında Avrupalı göçmenlerden oluşan gönüllüler ile yapılan atölye çalışmaları ile göçmen kökenli vatandaşların Türkiye’ye entegrasyonu çalışıldı. Projede, Avrupalı göçmenler tarafından hazırlanan yurt dışında göçmen olma deneyimleri dijital hikâye olarak hazırlanarak, konu hakkında farkındalık yaratmak hedeflendi. Projeye dâhil olan göçmenlerin hazırladığı dijital hikâyeler, Litvanya ve İzlanda’da gerçekleştirilen seminerlerde sunuldu ve dijital hikayeler video paylaşım siteleri aracılığıyla dünya genelinde yayına sunuldu. Proje kapsamında yapılan çalışmalar ve elde edilen bulguların paylaşılması amacıyla ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Güneş, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşunun temsilcileri akademik ve idari personel ile birlikte öğrenciler de katılım gösterdi.
"DİJİTAL ÇAĞDA SOSYAL MEDYA KULLANIMI ÖNEMLİ"
Programın açılış konuşmasını yapan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, “Burada üniversite olarak ilk Avrupa Birliği projemizi başarı ile tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Bu anlamda hocamızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Önemli bir proje çünkü günümüzde artık dijital çağdayız ve sosyal medya insanların büyük vakit geçirdikleri bir ortam. Sıradan birisi bir bakıyorsunuz sosyal medya sayesinde çok meşhur olabiliyor. Sosyal medyada paylaşılan bilgi ve videolar tüm dünyada ses getirip farkındalık oluşturabiliyor. Benim prensibim her zaman şu olmuştur: Bir şeyi yapmış olmak için yapmak, birileri görsün birileri duysun diye yapmaktan ziyade, bundan fayda çıkarmak, sonuç elde etmektir. Bu proje sonuçlarını da toplum yararına kullanabilmemiz ve sonuçlar almamız lazım"
Tüm sivil toplum kuruluşlarının bu tip projelerden faydalanması gerektiğini ifade eden Rektör Pınarbaşı, “Bu proje ile artık üniversitemiz dijital video hazırlama konusunda gerekli yetkinliği edinmiştir. Engelli bireyler ile ilgili dernekler, STK’lar ve diğer kurum ve kuruluşlar bizden bu konuda destek alabilir. Hocamızla bizler üniversite olarak her türlü yardıma hazırız. Biz istiyoruz ki halkımızla iç içe olalım, onlarla birlikte beraber projeler geliştirelim, halkımıza destek olalım. Alanya’mız her anlamda daha gelişmiş bir yer olsun. Bizim hedefimiz bu” diye konuştu.
“SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ BİZLERİ MUTLU EDİYOR”
ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Güneş de,“Bu proje Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi bünyesinde yapıldı. Genellikle projelerimiz hep teknik konularda yapılır ama burada bir sosyal sorumluluk projelerinin yapılması da bizleri çok memnun ediyor. Tabi baktığımızda normalde üniversiteler üçayak üzerinde duruyor. Yani öğrenci yetiştirmek, topluma hizmet etmek ve bir de AR-GE araştırması yapmaktır” dedi.
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özer Demir de, “Dijital hikaye anlatımı çok güçlü ve esnek bir araçtır. Avrupalı ortaklarımız dijital hikâye anlatımını zihinsel engelli kişiler üzerinde uyguladılar. Amaçları, zihinsel engelli bireylerin hikâyeler hazırlayarak, ebeveynleri ve diğer kişilerle iletişim kurmasını sağlamaktı. Benzer çalışmaları Türkiye’de de yapmak mümkün. ALKÜ olarak dijital hikâye hazırlama bilgimiz ve tecrübemiz mevcuttur. Yardım isteyen sivil toplum kuruluşlarına desteğe hazırız” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2017, 15:09