'SİSMİK ÇALIŞMALAR BALIKLARI KAÇIRIYOR'

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Mutlu, Antalya Körfezi açıklarında yapılan sismik aramaların deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkilediğini söyledi.

'SİSMİK ÇALIŞMALAR BALIKLARI KAÇIRIYOR'
Prof. Dr. Mutlu, Antalya Körfezi açıklarında yapılan sismik petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının sualtı yaşamında olumsuzluklara neden olduğunu kaydetti.
Doğalgaz ve petrol arama çalışmalarında daha çok pasif akustik sistemlerin kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Mutlu, "Yani herhangi bir elektrik enerjisi değil tamamen basınç üzerine yapılan bir enerji. Akustik enerjilerdeki basınçtan balıklar da etkilenebilir. Özellikle sismik çalışmalarda çok yüksek basınçlı patlamalar meydana getiriliyor. Balıklar da yüzme kesesi denilen hava boşlukları vardır. Bunlar titreşimlere de maruz kalabilir. Bunlardan başka kulak taşları dediğimiz ses basınçlarına duyarlı organları da vardır. Dolayısıyla balıkların bunlardan rahatsız olma ihtimalleri çok yüksektir. Özellikle sismik çalışmalar gibi çalışmalarda bunlar çok yüksek basınçta olduğu için balıklar bulundukları bölgeden kaçma olasılıkları artıyor" diye konuştu.

"YÜKSEK BASINÇ BALIKLARI ETKİLİYOR"

Su altında basınçla ilgili bir yaşam olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mutlu, "Canlılar basıncın değişik ortamlarında yer alabilir. Su altındaki sınırlayıcı faktörlerden bir tanesi de sıcaklıktır. Dolayısıyla dikey eksende canlılar çok farklı bölgelerde yer alabiliyorlar. Sismik aramalar bir bomba etkisi oluşturuyor. Çok yüksek basınç canlıları öldürebilir veya kaçırabilir. Çok yüksek bir basınca maruz kaldıklarında canlıların hava boşlukları veya ciğerleri patlayabilir ya da kaçabilirler. Dolayısıyla çalışma yapılan bölgelerdeki balıklar başka bölgelere giderler ve o bölgelerde balık azalmış olur" dedi.
Sismik çalışmanın alternatif bir yolu olmadığını aktaran Prof. Dr. Mutlu, balıkların basınç ve frekans duyarlılıkları sınırı içerisinde duyabildikleri bir frekanstan etkilendiklerini belirtti.


Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2016, 10:18

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83