Brezilya’ya giden Antalya Organize Sanayi Bölgesi Sektörel Ticaret Heyeti, temaslarını tamamladı. Antalya OSB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yayla başkanlığında 6 gün süren programa, Bölgede inşaat ve yapı sektörlerinde üretim yapan 18 sanayici katıldı
İş birliği protokolü imzalandı
Seyahatin ilk gününde Sao Paulo Ticaret Ataşeliği ve Sao Paulo Küçük ve Orta Ölçekli Müteahhitler Derneğinde (APEMEC) bilgilendirme toplantılarına katılan heyet üyeleri, dernek yetkilileriyle birlikte yapımı halen devam etmekte olan bir okul inşaatında incelemelerde bulundu. Programın devamında Sao Paulo Ticaret Odasında ülkenin önde gelen ekonomistleri ve işadamlarının inşaat-yapı sektörüyle ilgili ülkenin mevcut durumunu anlattığı bir seminer gerçekleştirildi. Seminer sonrasında Sao Paulo Ticaret Odası ile Antalya OSB arasında iyi niyet ve işbirliği protokolü imzalandı.
37 Firma ile 120 görüşme
Program kapsamında Sao Paulo İnşaat Malzemeleri Tacirleri Ulusal Birliğinde (ANAMACO) ürettikleri ürünlerin ve firmalarının tanıtımını yapan Antalyalı sanayiciler daha sonra, Sao Paulo’nun önde gelen inşaat-yapı marketlerinden Telha Norte ve Leroy Merlin’de pazar araştırması gerçekleştirdi. Heyet, sektörün dünyadaki en önemli fuarlarından biri sayılan Concrete Show Fuarı’nı da ziyaret etti. Sao Paulo Ticaret Odasında düzenlenen ve Brezilyalı işadamlarının katıldığı ikili iş görüşmelerinde ise 37 firmanın yetkilileri ile ihracata yönelik yeni işbirliklerinin değerlendirildiği toplam 120 görüşme yapıldı.
Hedef pazar Brezilya
Brezilya pazarında bazı geleneksel ihraç ürünlerimizin iyi bilindiğini belirten Heyet Başkanı Mustafa Yayla, “Çoğu ürünümüzün de Avrupalı firmalar tarafından toptan alınıp perakende olarak pazara girdiğini gözlemledik. Ürünlerimizin kalitesinin yanı sıra AB ülkelerine göre fiyat avantajının olduğunun Brezilyalı ithalatçı firmalara anlatılması, ihracatçılarımızın da Brezilya pazarında aktif olmaları ve ürünlerini potansiyel müşterilere bire bir, her açıdan tanıtmaları gerekmektedir. Türkiye ve Brezilya firmaları çeşitli konularda deneyimlerini paylaşarak güçlü bir ortaklık kurabilecek kapasiteye sahiptir. Firmalarımızın Brezilya’yı gelecek 50 yıl içindeki BRICS ekonomileri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) içinde yer alacağını göz önüne alarak değerlendirmelerinde fayda vardır” dedi.
Brezilya işbirliğinden yana
Türkiye-Brezilya ekonomik ilişkilerinin, özellikle aynı konularda iş yapan firma ve kurumların işbirliği yapması halinde daha büyük bir potansiyele ulaşacağını aktaran Yayla, “Genel olarak Brezilya tarafı Türkiye ile işbirliği yapmak açısından konuya olumlu yaklaşmaktadır. Türk işadamlarının Brezilya’yı daha iyi tanıyıp, aktif bir şekilde konuya eğilmeleri, ülkeler arasındaki ticaret hacminin artmasında önemli rol oynayacaktır. Brezilya piyasasının koşullarını bilen ve tecrübe sahibi bir firma ile ortaklık yapılması, yapılan işlerin kolaylaşmasını sağlayabileceği gibi diğer iş fırsatlarının takibini de kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2017, 13:19