Kuaförlerden önemli karar

Antalya merkez Muratpaşa Belediyesi, çocuk gelinler ve kadına yönelik şiddetle mücadele için Antalya’da 600 kadın kuaförüyle işbirliğine gidiyor.

Kuaförlerden önemli karar

 Mor Makas Projesi’yle Muratpaşa’nın kadına yönelik şiddetle mücadele için oluşturduğu Al Yazma Grubu, kuaförleri bilgilendirecek. Eğitimler sonrasında kuaförler şiddetin neden olduğu morlukları makyajla kapatmak, çocuklara gelin saçı yapmak yerine kadınlara haklarını ve yardım için nerelere başvurabileceğini anlatacak.

banner111
 
Muratpaşa Belediyesi’nin kadına yönelik şiddet ve çocuk yaşta evliklerle mücadele için oluşturduğu Al Yazma Gurubu, Antalya’da 600 kadın kuaförüyle birlikte ‘Mor Makas’ projesine başlıyor. Projenin lansmanı 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde Muratpaşa Belediyesi Adalya Vakfı Engelsiz Kafe’de yapıldı.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve eşi Ümran Uysal’ın ev sahipliğindeki tanıtım toplantısına Antalya Kuaförler ve Manikürcüler Odası Başkanı Tolgahan Demir, Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği gönüllüleri, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Yönetim Kurulu ve Üyeleri, Muratpaşa Belediyesi Al Yazma Grubu gönülleriyle birlikte kadın kuaförler katıldı.


Karşılıklı öğrenme süreci

Başkan Uysal gecede yaptığı konuşmada, Mor Makas Projesi’nin aslında karşılıklı bir öğrenme süreci olacağını söyledi. Projenin kadına yönelik şiddet ve çocuk yaşta evlilikler konusunda kuaförleri eğitmesi gibi bir iddiaya sahip olmadığını dile getiren Başkan Uysal, "Sizinle birlikte kadın hikayeleri anlatsak, şiddete uğrayan, aşık olan engelli, yoksul, yavrusunu kaybetmiş kadın hikayelerini anlatsak kaç tane dramatik kitap ya da film çıkar" diye konuştu.

Kadına yönelik şiddetin Türkiye’nin de içinde yer aldığı geniş bir coğrafyada çok derin bir sorun olduğunun altını çizen Başkan Uysal, "Çok katmerli, belalı, sıkıntılı bir konu. Bu nedenle mücadelemizi hep birlikte vereceğiz" dedi.

Toplumda herkesin yaptığı meslekle birlikte belli bir kamusal alana sahip olduğunu belirten Başkan Uysal, bir insanı iyi veya kötü yapan bu kamusal alanda nasıl var olduğuyla ilgili olduğunu söyledi. Belediyeciliğin aynı bu şekilde olduğunun altını çizen Başkan Uysal, şunları kaydetti:
"Kamu yönetimi denince, dev beton şeyler akla gelir oldu. Benim hayatımı kolaylaştırıyorsa tabi beton da lazım ama kamu yönetimi böyle görkemli binalar yapıp, büyük ihaleler yapıp insanları kendine hayran bırakmak değildir. Hep ağzını açan ‘Antalya Dubai olsun’ diyor. ‘Vizyon’ diyorlar bir de. Vizyon lafını kullanıyor insan kahrından ölür. Büyük binalar, büyük sermayeler. Bunlar sadece toplumun yüzde 2’si içinde dönen şeyler. Allah korusun, Antalya’yı Dubai yapacaklar. Belli siyasetleri eleştirmek için söylemiyorum. Bu kafalar aslında biraz da bütün siyasetlerde var. Bazılarında oran çok yüksek, ufuk yok. Bazılarında daha düşük. Her yere sirayet etmiş bir kafa yapısı bu. Eğer insani gelişmişlik yoksa ben ne yapayım binayı, duvarı, Dubai’yi. Sokaklarda kadınlar öldürülüyorsa, çocuklar sokakta büyüyorsa, şehrin en değerli yerleri Dubaileşiyorsa, sermaye hareketlerinin kurbanıysa ben ne yapayım o icraatı."
"Bir adım atıyoruz"
Başkan Uysal, bu anlayış içinde Antalya Kuaförler ve Manikürcüler Odası’yla birlikte hayata geçirecekleri Mor Makas projesinin daha barışçıl, daha az şiddet içeren bir kent olma yolundaki adımlardan biri olacağının altını çizdi.

"Mücedelenin en önemli parçası kuaförler"
Antalya Kuaförler ve Manikürcüler Odası Başkanı Tolgahan Demir, şiddete uğrayan kadının, yaşadığını kendi suçuymuş gibi saklamak gibi bir tepki içine girdiğini belirterek, "Oysa kuaförde doğal ortam içinde paylaşımları daha da kolay olabilmektedir. Bu paylaşımlar sırasında önemli olan kadına doğru yaklaşabilmek asla yönlendireme yapmadan doğru adreste buluşmalarını sağlamaktır" diye konuştu. Başkan Demir, bu noktada meslektaşlarının gerekli duyarlılığı en üst düzeyde göstereceğine inandığını belirterek, "'Susma haykır kadına şiddete hayır' 'Susma haykır çocuk gelinlere hayır' duyarlılığımızın karşılık duyması en büyük arzumuzdur" dedi.

Çocuk gelin saçı yapmayan kuaförler var
Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği Gönüllüsü Nigar Duru, İstanbul’da bir kuaförün camına astığı "Artık çocuk gelin saçı yapmıyoruz" yazısının sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden yüzbinlerce kişiye ulaştığını belirterek, "Bunlar gerçekten güzel örnekler. Sizler bu kadınlara bu çocuklara yardımcı olduğunuz için ve onlara destek sunacağınıza inanıyorum" dedi.

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü İlyas Daştan ise kuaförlerin insanların birincil alanına giren ender mesleklerden biri olduğunu belirterek, "Makyaj yaparken, bir kadının eşi tarafından şiddet gördüğünde morlukları ilk gören grupsunuz. Özel bir işiniz olduğunuza inanıyorum. Bununla doğru bir şekilde konuşturulduğunda ya da doğru şekilde bilgilendirildiğinde bu kadının bir şekilde güçlendirilip bizimle ve kamunun diğer birimleriyle bilinçlendirilmesini sağlayabilirsiniz" diye konuştu.

Proje nasıl işleyecek
Konuşmaların ardından Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği adına Fulya Sarvan, rakamlarla Türkiye ve Dünya’da kadına yönelik şiddet ve çocuk gelinler sorununu anlatırken projeyle 2 kişilik ekiplerle Antalya’daki 600 kuaförü gezerek kadına yönelik şiddet ve çocuk gelinler konusunda kuaförleri bilgilendirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Sarvan, eğitimlerin ardından kuaförler, şiddet mağduru ya da küçük yaşta evlenmek zorunda bırakılan kadınlara, ne gibi haklara sahip olduğunu, istediği durumunda hangi kurumlara nasıl ulaşabileceğini aktaracak.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2016, 14:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83