Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın Antalya’daki hava kirliliğiyle ilgili sözlü soru önergesini, TBMM Genel Kurulu’nda yanıtladı. Antalya’da "Hava Kalitesi Ön Değerlendirme Projesi" kapsamında kirletici envanteri oluşturulduğu, emisyon yükünün hesaplandığı ve hava kalitesi modellemesi yapıldığı bilgisini veren Özhaseki, "Proje çıktılarına göre Antalya iline ilave 4 adet daha hava kalitesi izleme istasyonu kurulumu yapılacaktır. Bakanlığımız ilgili yönetmelik uygulama yetkisini Antalya Büyükşehir Belediyesine vermiştir. Her türlü katı yakıtın Antalya Büyükşehir Belediyesine ait Bakanlığımız tarafından akredite olmuş yakıt laboratuvarında analizleri yapılarak standartları sağlayanların girişine izin verilmektedir" dedi.
Bakan Özhaseki’den sonra söz alan CHP’li Budak, "Sayın Bakan açıklama yaptınız ama içinde çözüm yok. 4 hava ölçüm istasyonu daha kurulacağı söyleniyor. Antalya'da bütün günün ortalamasını alan sonuçlar gerçek hava kirliliğini göstermiyor. Antalya, kış aylarında akşamdan itibaren yakılan kalitesiz katı yakacaklardan dolayı nefes alınamaz durumda, astım hastalıkları çok arttı. Sadece hava kirliliğinden dolayı önemli sağlık problemlerinin olduğu Antalyalılar tarafından bilinmekte. O yüzden Antalya'ya yapılabilecek en önemli destek, Antalya'da bir an önce doğalgaz hatlarının tamamlanması. Antalya'nın özellikle kenar mahallelerinde doğalgaz yatırımını yapabilecek bir güce sahip olmayan, ekonomik anlamda güce sahip olmayanlar var. İkincisi de Antalya'ya yapılacak kömür yardımlarının da 5 bin 500 kalorinin altında değil, minimum 7 bin 500 kalorinin üstünde olması gerekiyor. Sizin bir talimat vermeniz yeterli. Bu denetimler sıklaştırılırsa nispeten bu konuyla ilgili sıkıntıyı ortadan kaldırırız" ifadelerini kaydetti.
CHP’li Budak’ın açıklaması üzerine Bakan Özhaseki şunları söyledi:
"Antalya'ya eğer doğalgaz gelmezse, başka Anadolu şehirlerinde de bunu çok yaşadık, kirlilikten kurtulmak çok kolay değil. Hava kirliliğini önleyebilmenin birinci yolu yakıtlar, ikincisi toplu ulaşım araçlarının, raylı sistemlere, elektrikli araçlara dönmesi. Yapılacak kontroller, sonra evlerde yakılan yakıtlar, sırayla geliyor bu iş. Bunların yetkisini biz Antalya Büyükşehir Belediyesine devrettik, daha önceden devredilmiş bir yetkiden bahsediyorum. Orada kontroller yapılıyor ama daha da sıklaştırılmasında fayda var diye düşünüyorum."
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2017, 14:03