Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası içerisinde gerçekleştirilen “Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi”temel atma törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Gökçen Özdoğan Enç, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalıkkatıldı.Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki törende yaptığı konuşmada, Başkan Menderes Türel’le aynı dönemde belediye başkanlıkları yaptığını hatırlatarak, o dönemde arıtma tesislerinden, raylı sisteme birçok projede karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını anlattı.
TAM TÜCCARCA BİR İŞ
Temeli atılan tesisin belediyenin cebinden hiçbir para çıkmadan yapıldığını belirten Özhaseki, “Bu bile eleştiriliyor ise pes doğrusu söylenecek hiçbir şey bulamıyorum. Ben Kayseriliyim babam tüccar. İlkokul çağım dâhil bütün çocukluğum babamın dükkânında geçti. Babam derdi ki oğlum yiyeceksin, içeceksin masraf etmeyeceksin. Burada yenilip içiliyor masraf edilmiyor daha ne olacak. Tam tüccarca bir iş. oluyor. Bu işi ben 50- 100 milyon dolara mal eden birçok insan biliyorum. Eline sağlık herkesin ne dediği hiç önemli değil. Bu millete hizmet etmek, eser bırakmak, sonrada hayır duası alarak gitmek önemli. Bunları ben Menderes kardeşimin yaptığına inanıyorum, teşekkür ediyorum. Bu tesisle binlerce insanımız kötü kokulardan kurtulmuş olacak. Bir taraftan sızıntı sularından yeraltındaki bizim sularımız etkilenmeyecek. Bir taraftan da çevre kirliliği önlenmiş olacak. Elinize sağlık” diye konuştu.
HER YIL 200 ARITMA TESİSİ
AK Parti’nin 2003 yılında iş başına geldiğinde Türkiye’de sadece 15 katı atık tesisi olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, “Şimdi katı atık tesis sayısı 85. 52 milyon insana hitap eden tesisimiz var. Arıtma suyu tesislerinde belediyelerin bulunduğu nüfusun yüzde 80’ine hitap edecek kadar arıtma tesisi yaptık. Hedefimiz 2023 yılına geldiğimizde evlerden attığımız bütün kirli suların hepsinin arıtma sularının alınıp tesislerde temizlendiği ortama kavuşmak. Her yıl ortalama 200 civarında arıtma tesisi hedefledik. Bu sene 234 tesisimiz devam ediyor. 2023 yılına geldiğimizde bütün katı atıkların hepsi alınacak ayrıştırılacak, elektrik üreteceğiz, çıkan geride kalanları ise gübre olarak kullanacağız. Bu tesislerde 60 bin kişi çalışıyor. 2023’de 10 milyar gelir elde edip, 100 bin kişi çalıştıracağız” diye konuştu.
ANTALYA İÇİN ÖNEMLİ TESİS
Antalya Valisi Münir Karaloğlu da, Antalya’nın hem bugünün hem yarınını ilgilendiren önemli tesisin temelini attıklarını belirterek, “15 yıl önce Türkiye’nin bütün şehirlerinin çöp kokusu olurdu, yangın meydana gelirdi. Son 15 yılda çevre alanında önemli yatırımlar yapıldı. Vahşi depolamadan düzenli depolamaya geçildi. Artık şehrin çöpünü düzenli depolamaktan tamamen bertaraf edecek tesis yapıyoruz. Bunun için vizyon gerek. Bu vizyon Türkiye Cumhuriyeti devletinde, bakanında, belediye başkanında var. Katı atıktan enerji elde eden bir döneme giriyoruz” dedi.
ANTALYA BİR KEZ DAHA TARİH YAZDI
Antalya’nın bir kez daha tarih yazdığını, Antalya’nın bir hayalinin daha gerçek olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Antalya için, geleceğimiz için en hayırlı, en temiz, en çevreci yatırım projesini hayata geçiriyoruz” dedi.
Eskiden İstanbul için söylenen ‘Taşı toprağı altın’ sözünü hatırlatan Başkan Menderes Türel, “Bizim için Antalya’nın taşı, toprağı, hatta suyu zaten altın. Şimdi Antalya’nın çöpünü de altın yapıyoruz” diye konuştu.
ANTALYA ÇÖPÜNÜN YÜZDE 85’İ BERTARAF EDİLECEK
2011 yılında 5 merkez ilçenin ihtiyacına dönük küçük bir tesis olarak planlanan projeyi, 13 ilçe, 1 milyon 750 bin nüfus ve termal tesisle elektrik üretecek yeni bir projeye çevirdiklerini anlatan Türel, şunları söyledi: “2011’deki ihalenin içinde yakma tesisi, katılaştırma tesisi yoktu. Çöplerin önemli bölümünün bertaraf etmemiz gereğinden hareketle bu ünitelerin olmasını ısrarla yükleniciden istedik. Bu ünitelere gaz ve sıkıntı suyunu da ekleyerek projeyi revize ettik. Yenilenen proje için 100 dönümlük ek alana ihtiyaç vardı. Yüklenici bu alanı kendi finansmanı ile mülkiyeti olarak elde etti. Yatırım maliyeti, 75 milyon dolarlık yakma ünitesi hariç, eklediğimiz bu hususlarla iki misline yükseldi. Geçmiş ihalede alanda depolanacak atık miktarı yüzde 60 seviyesinde iken şimdi yüzde 15 seviyesine indi. Yani çöpümüzün yüzde 85’ini bertaraf edeceğiz. Geriye kalan yüzde 15’ini depolayacağız. Geçmiş sözleşme değişmeseydi depolanacak çöp miktarı yüzde 60 olacaktı. Bu iyileştirme ile elde edilecek enerji miktarı da 25 megavattan 45 megavatta yükseldi. Burada belediyemizin de çok önemli kazanımları oldu. Düzenli depolamanın ciddi maddi külfeti vardı. Şimdi bu azalıyor. Belediyemiz elde edilecek gelirden de bir pay alacak.”
BELEDİYE KASASINDAN TEK KURUŞ ÇIKMIYOR
Büyükşehir Belediyesi kasasından tek kuruş çıkmadan yapılacak tesisin, belediyeye yıllık 6 milyon liralık da gelir sağlayacağını kaydeden Başkan Türel, “Tükettiklerimizle üretiyoruz. Antalya’nın taşı da toprağı da suyu da çöpü de altındır. Alt tarafı bir çöp tesisi açıyoruz ama üst tarafında da bir enerji tesisi var.Bundan daha güzel bir proje bulan varsa söylesin. Yoksa, dua etsin ki nazar değmesin” dedi.
CHP İL BAŞKANI ADRESİ ŞAŞIRDI
Yapılan her hizmete bir kulp bulan muhalefetin bu son teknoloji çevreci tesise ne diyeceğini merak ettiğini söyleyen Başkan Menderes Türel, CHP İl Başkanı’nın Konyaaltı Sahil Projesi ihalesi ile ilgili açıklamalarına yanıt verdi. Türel şöyle konuştu: “Konyaaltı Sahili’nde bizim Mimarlar Odası ile birlikte bir yarışma projemiz var. TIR’ların kamyonların geçtiği sahili insanların yaşam merkezi yapıyoruz. Dün bunun ihalesini gerçekleştireceğimizi duyunca hemen muhalefet konuşmaya başladı. CHP’nin İl Başkanı diyor ki “Konyaaltı Sahili’nin bu projeyle özelleştirilmesi Antalya’da sahilleri kapatmak demektir. Bunu kesinlikle doğru bulmadığımızı belediye ve halkın yararına olmadığını özellikle belirtmek isteriz. Sahiller bedeli ne olursa olsun birilerine verilemez.” Arkasından da ekliyor ‘Arkada hatırlı birileri mi var” diye soruyor.Herhalde adresi şaşırdı CHP İl Başkanı. Sanırım kendi ilçe belediye başkanına söylüyor bunu. Çünkü Konyaaltı sahilini bir özel firmaya 10 seneliğine CHP’li ilçe belediye başkanı vermişti. Yani kendiniz yapıyorken kaza, biz yapıyorken ceza. Hani sahiller özel sektöre devredilemezdi. Bunu ilk sizin CHP’li belediyeniz yaptı. Şimdi biz de o minvalde bir adım atıyoruz. Ardında hatırlı birileri mi var diye soruyor. İhaleye dün katılan olmadı. Hatırlı birileri olsaydı bir katılım olmaz mıydı?”
Başkan Türel, konuşmasına şöyle devam etti: “Yine bir CHP’li milletvekili, ‘Konyaaltı Projesini kendi olanakları ile niye gerçekleştirmedi. Özel sektöre bu sahil projesi niye veriliyor’ diye eleştirmiş. Kendi ilçe belediye başkanıyla belki büyükşehir belediye başkanlığı adaylığı için birbirine girecekler, herhalde ona çakıyor. Sahilleri özel sektöre veren CHP’li ilçe belediye başkanı. Belki bu belediye başkanı ile Büyükşehir adaylığı için büyük bir yarıya girecekler. Herhalde sahilleri geçmişte özel sektöre verdiği için gizlice kendi belediye başkanını eleştiriyor. Ben öyle anlıyorum. Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla durumu. Biz bunları söylüyoruz ki Antalyalılar neyin ne olduğunu bilsinler.”
ÇAMUR SİYASETİ YAPIYORLAR
Çamur siyasetinin muhalefetin alışkanlığı haline geldiğine dikkat çeken Türel, “Onlara şunu öneriyorum çamur siyaseti yapmak yerine bizim Hurma’da çamurdan elektrik ürettiğimiz tesisi görsünler, çamurdan istifade ediliyormuş onu da anlasınlar. Belki çamurdan siyaset yapmayı bırakırlar” ifadelerini kullandı.
RAKAMLARLA YANIT
Konyaaltı Projesi belediye bütçesinden niye yapılmıyor diye soranlara bütçedeki yatırım rakamlarıyla yanıt veren Başkan Menderes Türel, şu bilgileri verdi: “Biz görevi devralmadan önceki CHP’li belediyenin 2013 yılında gerçekleşen yatırım bütçesi 55 milyon liraydı. Biz göreve geldikten sonra bu rakam 276 milyon liraya çıktı. Onların bütçedeki yatırım payı yüzde 13 iken bizim dönemimizde yüzde 31’e yükseldi. Bu yıl 31 Ekim tarihiyle toplam yaptığımız yatırım, öz kaynaklarla, belediye bütçemizle 378 milyon lira. 55 milyon liradan 378’e ulaşmışız. Bütçedeki yatırım payında ise yüzde 13’ten yüzde 44’e ulaşmışız. Şimdi 2017 bütçesini hazırlıyoruz. Yatırım bütçemiz 1 milyar liranın üzerine çıkacak. Geçen yıla oranla 2 mislinden fazla. Bütçeye oranı da yüzde 51 olacak. El insaf. Belediye bütçesiyle niye yapmıyor diyenlere soruyorum, bak biz belediye bütçesiyle neler yapmışız.”
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Bu çevre dostu yatırımla Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirdiklerini vurgulayan Başkan Menderes Türel, “Antalya dünyanın en ileri, en güzel teknolojilerine layıktır, en güzel hizmetlere layıktır. Her zaman bu düşünceyle hareket ediyoruz, bu şekilde çalışıyoruz ve Antalyalılara iyi gelecek hizmetleri hayata geçiriyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Mehmet Özhaseki, Vali Karaloğlu, Başkan Türel ve protokol üyeleri, butona basarak, tesisin temeline ilk harcı koydu.
Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2016, 10:44