Muratpaşa Belediyesi’nin Akdeniz Üniversitesi YÖRKAM, Antalya Yörükler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği işbirliği, Kepez ve Döşemealtı Belediyeleri’nin katkılarıyla bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdiği Antalya Yörük Türkmen Çalıştayı, Kundu Bölgesindeki bir otel’de başladı.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılışa Antalya Vali vekili Nurettin Ateş, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları katıldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bir selam mesajı gönderdiği çalıştayın katılımcıları arasında Hatay'ın Hassa ilçesinde, sınırın sıfır noktasında, Yörük çadırında hayvancılık yaparak geçimini sağlayan ve Zeytin Dalı Harekatı'nı gerçekleştiren askerlere kestiği kurbanla Türkiye’nin takdirini toplayan 65 yaşındaki Yörük anası Döndü Deveci de yer aldı.
Ateş: “Yarınlara taşımamız lazım”
Antalya Vali Vekili Ateş, “Yörük Türkmen kültürünü yarınlara taşımak ve binlerce yıl yaşatmak gerekir. Ancak bu büyükşehirlerde oldukça zor. Bu gibi çalışmalarla Yörük Türkmen geleneğin ve kültürün gelecek nesillere aktarılmasında önemli görev üstlendiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Türel: “Yörüklük milliliktir”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, Yörüklüğün milli şuurun en önemli hissedildiği bir kültür olduğunu belirterek, “Yörüklük milliliktir. Milli olmayan hiçbir şeyi kanıksamaz, kabul edemez. Yörükler, milli meselelere adeta bir Kurtuluş Savaşı düşüncesiyle yaklaşırlar. O nedenle bu yıl çalıştay önemli. Muratpaşa Belediye Başkanı Sayın Ümit Uysal ve Dernek Başkanı Abdullah Duman, bu çalıştaya ev sahipliği yaparak çok önemli bir kültür, gelenek ve şu dönemde öylesine ihtiyacımız olan milli şuurumuza katkı koyuyorlar” dedi.
Uysal: “Vezgeçilmez değerler”
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türklerin Ortaasya’dan Anadolu’ya uzanan o uzun göç yıllarında hem biyolojik hem de kültürel olarak dönem dönem zulme uğradığını söyledi. Ama her zaman Türklerin birliği ve düzenliği korumayı başardığını, kamu yararı anlayışını, aklıselimi hayata geçirdiğinin altını çizen Başkan Uysal, “Hiçbir zaman devlet kültüründen birlik, beraberlik ve kamu yararından ödün vermedik. Ve gün geldi, ‘Anadolu’da yaşayan 72 milletle tasada, kederde birleşeceğiz. Bir kültürde, bir ülkenin kaderinde birleşeceğiz. Büyük bir milletimiz, daha da büyük bir millet olacağız. Hep beraber olacağız, etle tırnak olacağız’ dedik. Onun nizamını kurduk. Bir Yörük’ün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduk. Anadolu’da yaşayan 72 aynı millet ve grupla bir millet olma azmini kararlılıkla sürdürdük, paylaştık” dedi.
“Kumpas çevirenlere karşı”
Yörüklerin Türkiye Cumhuriyetiyle eşit yurttaş olduğunu belirten Başkan Uysal, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda, devletimizin, milletimizin, yurdumuzun birliği ve beraberliği için, bütün dünyada, kötü niyetlerle kumpas çevirenlere karşı savunulabilmesi için, kendi içimizde kandırılmış, ikna edilmiş insanlarımızı yeniden doğruya, tasada ve kederde birliğe, barışa, kardeşliğe; muasır ve aydınlık geleceği kurmaya ikna edebilmek, beraber yürüdüğümüzü ortaya koyabilmek için biz kendi kültürümüzü Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği saydık, saymakta kararlayız.”
Duman: “Yılın yörük anası: Döndü Deveci”
Açılış töreninde, Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman ise konar-göçer hayatın son temsilcileri Yörük ve Türkmenlerin bu kültürünün devamının sağlanması gerektiğini söyledi. Yörük Türkmenlerin sosyal güvenliğinin, gezici öğretmenlerle çocukların eğitimini sağlanıp, teşvikler verilerek konar-göçer hayatının devamı konusunda hükümeti yardımcı olmaya çağıran Duman, “Eğer bu kültür kaybolursa serhat bölgelerinde kestiği kurbanını kanının Mehmetçiğimizin alnına sürecek Yörük anaları bulamayız. Bu nedenle Döndü Deveci’yi yılın ‘Yörük Anası’ ilan ediyorum” diye konuştu.
Ünal: “Sorumluluğumuzun farkındayız”
AÜ Rektörü Prof. Dr. Ünal, Yörük Türkmenlerin ihtiyaç olduğu her anda devletinin ve milletini yanında olduğunu belirterek, “Bu kültürün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması son derece önemlidir. Kültürel kimliğini kaybeden bir millet yok olmaya mahkumdur. Akdeniz Üniversitesi olarak bu sorumluluğun farkındayız ve üniversite bünyesinde Yörük Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezini kurmuş durumdayız” şeklinde konuştu.
25’inci yıl kutlaması
Aynı zamanda Antalya Yörükler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin 25’inci kuruluş yıl dönümü kutlamasının da gerçekleştirildiği gecede dernek Tarafından 3. Uluslararası Türkiye Medya Ödülleri de sahiplerine takdim edildi. Gece, keşkek ikramı ve ardından Uğur Önür konseriyle sona erdi.
Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2018, 10:56