Bağışıklığı güçlü tutmanın yolları!

 Havaların sıcak soğuk dengesinin olmadığı şu günlerde soğuk algınlığı, nezle, grip gibi durumlarla çok daha sık karşılaşır olduk. Bu haftaki konumuzda bu nedenle “bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir” oldu. Demir gibi bir bağışıklık için nasıl beslenmeliyiz buyurun hep birlikte inceleyelim.
Nedir bağışıklık sistemi ?
Bağışıklık sistemi; insan vücudunu hastalıklara karşı koruyan, zararlı mikrop ve hastalıkları fark edip yok etmeye çalışan bir sistemdir.Yani vücudun bir nevi koruma kalkanıdır.
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, hastalıklara karşı direnç kazanmak, soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme olasılığını azaltmak için en önemli noktadır. Tekrarlayan ya da kronik enfeksiyonlar sadece bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkar. Zayıf bağışıklık sistemi enfeksiyonlara yol açar ve vücut direncini zayıflatır.
Araştırmalar bağışıklığın yaşla birlikte zayıfladığını ortaya koymaktadır. Belirli yaşlardan itibaren bağışıklığı güçlendiren besinlerden tüketmek hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde düşürülmesine yardımcı olur.
Bağışıklığı güçlendiren yiyecekler dendiğinde belli bir besin grubunu düşünmemek gerekir. Her besin grubundan yeterli ve dengeli bir beslenmeyle vücut için gerekli mineral, vitamin ve protein alınmalıdır. Bunun çözümü de sağlıklı bir beslenme planı oluşturmaktır.
**Hazır gıdaların tüketilmemesi , 
**Kalorisi yüksek  fakat besin değeri olmayan atıştırmalıklardan mümkün mertebe uzak durmaya çalışmak
**Kurubaklagillerden haftada 2-3 kez tüketmek
**Yağlı tohumlardan (fındık,ceviz vb.) her gün 1-2 porsiyon tüketmek
**Süt ve süt ürünlerinden yeterince yararlanmak
**Günlük beslenmede şeker miktarını minimum tutmak
**Gazlı içecekler yerine her gün farklı renklerde mevsiminden meyve tüketmek 
**Bol bol yeşil yapraklı sebzelerden yararlanmak
**Alkol ve sigaradan uzak durmak
**Her gün en az 2.5 litre su tüketmek
**Düzenli egzersiz yapmak
**Yeterince omega 3 almak bağışıklığı güçlendirmek için gereklidir.
 Zaten doğa bize mevsiminde verdiği sebze ve meyvelerle yeterince destek oluyor.Bizlere sadece hakkıyla yararlanmak düşüyor.
Bazı vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemi için önemi çok daha ayrıdır. İşlevlerini ve en çok bulunduğu gıdalara bakacak olursak ; 
A VİTAMİNİ : Özellikle bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini azaltan A vitamini en çok;  süt ve süt ürünleri, balık yağı, yumurta, ıspanak , havuç, kara lahanada bulunur.
B6 VİTAMİNİ :Yetersizliği bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur.Sarımsak, esmer pirinç, adaçayı, toz acıbiber en çok B6 vitamini içeren gıdalardır.
B12 VİTAMİNİ : Eksikliği savaşçı hücre sayısının ve enfeksiyona nede olan organizmalarla savaşma yeteneğinin azalmasına neden olur. Kırmızı et ,balık, yumurta, tavuk ,süt ve süt ürünleri önemli kaynaklarıdır.
C VİTAMİNİ : Antiviral ve antibakteriyal etkisinin yanı sıra bağışıklığı arttırır ve güçlendirir. Turunçgiller, yeşil biber, maydanoz, kiraz, kavun önemli kaynaklarıdır.
SELENYUM : Balık, hindi eti, kırmızı et, ay çekirdeği en çok selenyum içeren besinlerdir. Araştırmalar kanser riskini azalttığını ortaya koymuştur.
ÇİNKO : Birçok virüs cinsinin çoğalmasını engeller.Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve yaraların tedavi edilmesinde önemli yer tutar. Yumurta, et ve sütte yoğun bulunur.
DEMİR EKSİKLİĞİ : Lenf bezlerinin yapısının bozulması , savaşçı hücrelerin işlevinin azalması gibi bağışıklık sisteminde önemli bozukluklara neden olur. Özellikle kırmızı et, yumurta  da hayvansal demir, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bitkisel kaynaklı demir bulunur.
Eğer bağışıklık yönünden direnciniz olduça düşük ise bir uzmandan yardım almanızda fayda var. Hastalıklardan korunmak isteyenler için ise bu yazının oldukça yararlı olacağını düşünüyorum.Tabii uygulamaya koyarlarsa. 
Herkese demir gibi bir bağışıklıkla geçireceği güzel günler dilerim.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner97

banner82

banner83