Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından açılan dava sonucunda ’booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulmasıyla ilgili TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Booking.com’un sadece Türkiye’den Türkiye’deki konaklama tesislerine erişimi kapatıldığını söyledi.
TÜROFED Başkanı Osman Ayık, “Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) Booking.com’un aleyhine açmış olduğu dava sonucunda, öncelikle 'En İyi Fiyat Garantisi' sunumu nedeniyle Rekabet Kurumu tarafından rekabete aykırı olarak değerlendirilerek para cezası verilmiştir. Diğer yandan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin, Booking.com’un yaptığı faaliyetin seyahat acenteciliği faaliyeti olduğu talebi üzerine yapılan başvuru, İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 2015/1174 Esas dosya üzerinden görüşülmüş olup, mahkeme verdiği ara karar ile tahkikat aşamasına geçerek bazı kararlar vermiştir” dedi.
“5 madde de sıraladı”
Mahkemenin verdiği kararları 5 maddede sıralayan Başkan Ayık, “Davalı tarafın Hollanda Mahkemeleri'nin görevli olduğu ve Hollanda Hukuku'nun uygulanması yönündeki talepleri ile tüketici mahkemelerinin görevli olduğu yönündeki taleplerinin mahkememiz görev ve yetkili olduğundan reddine, Davacı tarafın tedbir talebinin kabulüne, HMU 389 ve devamı maddeler, gereğince, davalı meslek örgütünün üyelerinin ilerde telafisi mümkün olmayacak zarara uğrayacakları ihtimaline 'binaen Hollanda menşeili, Booking.com BV şirketinin, Booking.com internet adres, üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu'na yazı yazılmasına, davacı meslek örgütü kanunla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olduğundan teminat takdirine yer olmadığına, Davacı tanıklarının bir dahaki duruşma dinlenmelerine, hazır olmaları konusunda davetiye tebliğine, Rekabet Kurulu'na yazı yazılarak davalı şirketlerle ilgili olarak inceleme ve soruşturma yapılıp yapılmadığı, buna ilişkin olarak alınmış herhangi bir karar olup olmadığı varsa karar ve soruşturma evraklarının gönderilmesinin istenmesine, Davalılara bildireceklerse tanık listesi sunmak üzere 2 haftalık süre verilmesine. Bu nedenle duruşmanın 14.06.2017 tarihinde saat 10.30 bırakılmasına karar verildi.”
“Booking.com’un faaliyetinin önleyici bir kararı henüz oluşmadı”
Mahkeme kararında Booking.com’un faaliyetinin önleyici bir kararının henüz oluşmadığını söyleyen Osman Ayık, “Sadece 2. maddede Booking.com’un, Türkiye’de yerleşik otel konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi faaliyetlerinin durdurulmasına ve bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na yazı yazılmasına karar verilmiştir. Karardan anlaşıldığı üzere, Türkiye’de faaliyet gösteren turizm ve konaklama işletmelerinin mağdur olacağı ortaya çıkmaktadır. Yapılan incelemede, Türkiye’den yurtdışındaki konaklama işletmelerine, yurtdışından da Türkiye’deki konaklama işletmelerine ulaşılabildiği görülmektedir. Booking.com, sadece Türkiye’den Türkiye’deki konaklama tesislerine erişimi kapatmıştır” şeklinde konuştu.
“Booking.com ve benzeri sanal ortamda satış yapan işletmelerde serbest fiyat hakkı oluşuyor”
Booking.com ve benzeri sanal ortamda satış yapan işletmelerin konaklama işletmelerine serbest fiyat belirme hakkı verdiğini yazılı açıklamada belirten TÜROFED Başkanı Ayık, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Bu fiyatlar üzerinden anlaşılan oranda komisyon almakta ve müşteriler de ödemelerini doğrudan rezervasyon yaptıkları konaklama tesislerine yapmaktadırlar. Ayrıca, Booking.com özelinde ülkemiz ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması uyarınca vergi kaybına dönük hususun olmadığına inanılmaktadır. Diğer yandan, bu tür platformlar kendilerini tanıtma olanağını bulamayan küçük işletmelerin online pazara çıkmasını sağlamış ve doğrudan müşteriye ulaşımını kolaylaştırmıştır. Bilindiği gibi, turizmin temel yolu işletmeye ulaşmaktır. Bu kapsamda, bu tür platformların önemi, ekteki sunumda da görüldüğü gibi her 5 satışın 1’inin online olduğu düşünüldüğünde daha da iyi anlaşılmaktadır. Bu oranın gelişen teknoloji çerçevesinde daha da artacağı beklenmektedir.”
“Online satış tüm tüketim alanlarında kullanılmakta”
Online satış sistemlerinin sadece seyahat acentacılığında değil tüm tüketim alanlarında kullanılmakta olduğunu ifade eden Ayık, “Önemli olan hukuki alanın oturtulmasının yanında, tüketicinin memnun edilmesi ve mağdur edilmemesidir. Esasen, düzenlemeleri bu yönde yapmakta yarar vardır. Bu kapsamdan hareketle, söz konusu uygulamanın 1618 sayılı Yasa’nın ilgili hükümlerinin tüketiciye yönelik olduğu düşünülmektedir. Mahkemenin koyduğu tedbir kararınca bu uygulamadan mağdur olan işletmelerimizin tazminat talep etme haklarının bulunduğu aşikardır. Ayrıca, online sitelerden rezervasyon yapan kişilerin muhatabı rezervasyon yapılan otellerdir. Burada, hiçbir şekilde rezervasyona aracılık eden platformlar taraf değildir. Dolayısıyla, 1618 sayılı Yasa’nın seyahat acentalarının yapacağı işlere mahsus hükümlerini taşımamaktır. Bu nedenle, söz konusu uygulama seyahat acentacılığı faaliyeti olarak değerlendirilmemekte, gelişen teknolojilerin ortaya çıkardığı pazarlama kolaylığı olarak değerlendirilerek, işletmelerimizin ulaşılabilirliğini sağladığına, doluluk oranlarını arttırdığına ve serbest rekabet ortamında otellerin daha kolay satış yapmasına olanak sağladığına inanılmaktadır. Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda ortaya çıkan anlaşmazlığın ve karışıklığın giderilmesi yönünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun acentelerin ve müşterilerin mağdur olmayacağı şekilde ivedi düzenlenmesi, sorunun çözümü açısından önem arz etmektedir” dedi.