TURİZM İÇİN BİR ÖNERGE DAHA

Turizm

CHP’li Budak, turizm ve tarımda mevsimlik çalışan yurttaşların sorunlarının belirlenmesi amacıyla hazırladığı araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Türkiye’de çalışma yaşamında, başta kayıt dışı çalışma olmak üzere çok ciddi sorunlar yaşandığını belirten Budak, çalışanların örgütlenmesinin zorlaştığını, asgari ücretin temel ücret haline getirildiğini, bu tablo içinde de iş kazaları ve emekçi ölümlerinin arttığına dikkat çekti.
Türkiye için turizm ve tarımın büyük önem taşıdığını, bu alanlarda çalışanların sorunlarının çözülmesinin Türkiye’ye daha çok katkı sağlayacağını vurgulayan Budak, “Turizm ve tarım Türkiye’nin lokomotif sektörleridir. Bu iki sektörü emekleriyle ayakta tutan emekçilerin sorunlarının çözülmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, tarım ve turizmin ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasının yolunu açacaktır” diye konuştu.

Türkiye’de turizmin, kıyı turizmin ağırlıklı olarak yürüdüğünü, gerekli yatırım ve tanıtımın yapılmaması nedeniyle tüm yıla ve tüm Türkiye’ye yayılamadığına dikkat çeken Budak, bunun sonucu olarak; turizm emekçilerinin “mevsimlik işçi” konumundan çıkamadığını, çalışanların haklarında ciddi kayıplar yaşandığını vurguladı.

12 AY TURİZM 12 AY KAZANÇ
Bu sıkıntı uzun süredir gündemde olmasına karşın, bir çözüm geliştirilmediğine dikkat çeken Budak, “Turistik tesislerin yoğun sezon dışında da açık kalmasını sağlamaya dönük olarak devletin öncü bir rol üstlenmesi gerekliliği açıktır. Bu kapsamda; turizm işletmelerinin giderlerinde önemli bir yer tutan istihdam yüklerinin, turist hareketliliği açısından düşük sezon sayılan dönemlerde çeşitli yöntemlerle azaltılması önemli bir adım olabilecektir. Ayrıca vergi destekleri ve tanıtım etkinliklerinin arttırılması gibi uygulamalar da olumlu katkılar sağlayacaktır. İşletmeciler de sağlanacak desteklerle 12 ay faaliyet göstermek için daha yoğun çaba içine gireceklerdir. Turistik tesislerin tüm yıl açık kalması, ülke ekonomisine daha fazla katkı ve turizm emekçilerinin de 12 ay çalışması anlamına gelecektir” dedi.

TARIM DAHA SIKINTILI
Tarım sektöründe çalışanların sorunlarının ise daha ağır boyutlarda olduğunu, Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu’nun, mevsimlik gezici tarım işçiliği ile ilgili hazırladıkları rapora göre, mevsimlik işçilerin çalışma saatlerinin 18 saate kadar çıktığını vurgulayan Budak, “Kayıt dışı çalışmanın yaygın olduğu bu sektörde, çocuk işçiliği ciddi boyutlarda ve iş kazalarına karşı önlemler ise en alt düzeyde bulunuyor. Çalışanların sağlıklı barınma olanakları bulunmazken, tarım ilaçlarına doğrudan maruz kalınıyor. Böyle bir çalışma düzeninin bu çağda kabul edilmesi mümkün değildir” dedi. Budak şöyle devam etti:

TBMM DEVREYE GİRMELİ

“TBMM’nin Türkiye açısından stratejik önemde olan turizm ve tarım sektörünün sorunlarına eğilmesi, turizm ve tarım emekçilerine destek vermesi yerinde olacaktır. Bu nedenlerle turizm ve tarım çalışanlarının sorunlarının araştırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlayacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.