'RUTİN TANITIMLA TURİZM KRİZİ AŞILMAZ'

Turizm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye'nin turizmde büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu ancak hükümetin, ciddi bir plan ve tanıtım hamlesi ortaya koymadığını söyledi. Tanıtım bütçesini TBMM'ye taşıyan Budak, "Milyar dolarlık kayıpların önüne geçmek için ne zaman adım atılacak" diye sordu.

 CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Rusya ile yaşanan kriz ve Türkiye'nin yurtdışında bozulan imajı dolayasıyla ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan turizm sektörünün, 2016 ve sonrası için ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Budak, "Krizin 2016 yılında 11-12 milyar dolarlık gelir kaybına yol açabileceği hesaplanırken, Türkiye genelinde de 250-300 bin turizm emekçisi işsiz kalma riskiyle karşı karşıyadır" dedi.
TANITIMA KRİZ BÜTÇESİ 

Rus turist sayısında Antalya'da yüzde 81.1, İstanbul'da yüzde 48.7'lik gerileme yaşandığını, ayrıca İstanbul'da İtalya'dan yüzde 26.7, İspanya'dan yüzde 29.3, Japonya'dan yüzde 59.2'lik, Antalya'da ise Almanya'dan yüzde 16, Hollanda'dan yüzde 20.1 İngiltere'den yüzde 14.2 ve Belçika'dan yüzde 29.9'luk kayıp söz konusu olduğunu vurgulayan Budak, "Kriz sadece Rusya ile bağlantılı değildir. Bu tabloya rağmen, Hükümet'in rutin adımlar dışında ciddi bir tanıtım hamlesi yaptığını söylemek mümkün değildir" diye konuştu.

Son 10 yılda ve yıllara göre, Türkiye'nin tanıtımına yönelik yurtdışı turizm fuarları ve benzeri etkinlikler için kamu bütçesinden kullanılan ödenek miktarı konusunda bilgi isteyen Budak, "Bu ödenekler hangi kurumların bütçesinden sağlanmıştır? Son 3 yılda en fazla bütçe ayrılan ilk 5 tanıtım etkinliği hangisidir ve ödenek miktarları nedir?" sorularını yöneltti.

ETKİN YABANCI TV KANALLARI 

Turizm verilerindeki düşüş ve krizin derinleşeceği öngörülerine rağmen Hükümet'in hala ciddi bir adım atmadığına dikkat çeken Budak, Bakan Ünal'a şu soruları yöneltti:

"Türkiye'nin tanıtımı için geçici bütçe ve 2016 bütçesine konulan ödenek miktarı ne kadardır? Bu ödeneğin kurumlara göre dağılımı nedir?

Tanıtım için 1 Ocak'tan bu yana kullanılan ödenek miktarı nedir? Bu ödenekler hangi kurum tarafından, hangi etkinlik ve organizasyonlar için kullanılmıştır? Almanya, İngiltere, Hollanda gibi kayıplar yaşanan ülkelerin etkin televizyon kanallarında tanıtım, imaj kampanyası yapılmış mıdır? Hangi ülkeler ve tv kanallarında yapılmış, ne kadar ödenek kullanılmıştır?

RUTİN TANITIMLA MİLYARLIK KAYIPLAR ÖNLENEMEZ

Turizmde krizle ilgili ciddi uyarılar yapılmasına rağmen, 2015'in sonu ve 1 Ocak'tan bu yana neden kapsamlı bir tanıtım atağı başlatılmamıştır? Türkiye bu anlamda geç kalmış değil midir? Bakanlığınız rutin tanıtım etkinliklerini yeterli mi görmektedir?

Bakanlığınız 2016 ve sonraki yıllar için hesaplanan milyarlarca dolarlık kayıpların önüne geçmek için ne zaman kapsamlı bir adım atacaktır?"

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.