MÜSİAD 105’üncü Genel İdare Kurulu Toplantısında gerçekleşen Nitelikli Turizmin Geliştirilmesi panelinin 2. oturumunda ise MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Alanya Şube Başkanı Mustafa Durusoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan konuştu. Asmalı, turizmde çeşitliliği vurguladığı konuşmasında, "Salgının olumsuz etkilerine rağmen ülkemiz; 2021’de yurt dışı ziyaretçi sayısında 29 milyonu, turizm gelirlerinde ise 24 milyar doları aştı. Bu rakamlar; 2020'ye göre ziyaretçi sayısında yüzde 83'lük, gelir noktasında ise yüzde 100'lük bir artışa tekabül ediyor. Daha önceki dönemlerde turizm sektörü genelinde yaşanılan zorlukları ustaca yönetmiş olmamız, Türkiye için güçlü bir rekabet avantajı sağlamaya devam ediyor. Tüm krizlere karşı bağışıklık elde etmenin en önemli yöntemi ise pazar çeşitliliğine yönelmek. Turizm sektöründe de alternatif turizm çeşitleriyle iç turizmi hareketlendirmeye yönelik adımlar atılmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu noktada çok etkili bir strateji uyguluyor. Hem Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın hem de Turizm Geliştirme Ajansı’nın yenilikçi atılımlarını MÜSİAD olarak yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Bu eylemler doğrultusunda 2022 yılında 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelire ulaşmak hedefleniyor. Sektörün 2028 yılı projeksiyonu ise 120 milyon turist ve 100 milyar dolar gelire ulaşmak.Türkiye ve dünya genelindeki turizm trendlerini analiz ettiğimizde, salgın döneminde her şey dâhil konseptli konaklama işletmeleri yerine kamp yapma, karavan kiralama, tekne kiralama ya da butik otel zincirlerine yönelik ilginin arttığı, farklı bir ifadeyle kitle turizmi anlayışından alternatif turizm türlerine doğru değişen bir eğilim oluştuğu gözlemleniyor. Yerli ve yabancı turistlere bu kapsamda yeni deneyimler sunabilmek, turizm sektöründe faaliyet gösteren tüm ortakların en önemli odak noktası olmalı" dedi.
'GÜÇLENDİREREK YÜRÜTÜYORUZ'
Alpaslan ise, "Turizm son derece stratejik bir sektör ülkemiz için. Tüm kuurm ve kuruluşların destek olacağı bir sektör. Tüm dış dinamiklerden etkilenen bir sektör. Turizmde yaşanan krizlerin hepsi sektör dışından kaynaklı. Dünya turizmin de en önemli potansiyel olma konusunda çalışıyoruz. Bu topraklarda zengin bir tarihi birikim var. Coğrafyamızda aynı anda 4 iklimi yaşamak mümkün böyle bir zenginliğimiz var. Yaşadığımız krizler de bizi olağanüstü tecrübeli hale getirdi. Sektör dünyada en az hasarla atlatan ülkelerin başında geldik. TGA sektör ile kamuyu biraraya getirdi. Turizm gelişmesi için bir anlayışla kuruldu. Profesyonel yönetim anlayışı ile yönetip kararlar aldı rakip ülkelere nazaran. Sektör temsilcilerinin yükümlülüklerine ötelenmesi desteklenmesi konusunda da TGA önemli çalışmalara imza attı. Güvenli turizm sertifika programının uygulanması ile diğer ülkelere göre daha az zararla atlattık. Sertifika programı güncellenerek devam edecek. Yeşil sertifika programı ile çevreye duyarlılığı önemsiyoruz. Uluslararası geçerliği olan kriterler uyguluyoruz.Nitelikli turizmde daha iyi noktalara gelebilmek adına sertifka programlarını güçlendirerek yürütüyoruz.
'BAĞIMSIZ DÜŞÜNEMEYİZ'
Geldiğimiz noktayı teknoloji ve dijitalleşmeden bağımsız düşünemeyiz. Bütün imkanlarımızla kullanmak durumundayız. Özel önem vermek mecburiyetindeyiz. Türkiye 2019'da çok iyi konuma gelmiştik. O iklim gösteriyordu ki 2020 çok daha iyi olacaktı. 2022 için tüm kurumlarla çalışmaya başlayacaktır bu konuda hazırlıklar yapıldı. Bu savaşı kısa vadede çözülürse Anadolu'da kısa sürede turizm yayılacak. Helal turizm ve karavan turizmi konusunda da çalışmalar yürüteceğiz. Kültür, inanç gastronomi doğa turizmi konusunda doğu ve güneydoğu ile Karadeniz'de de çalışmalar yapacağız. Çeşme ve Didim'de bazı projeler başladık onları çeşitlendireceğiz. MÜSİAD üyelerinin yatırımlar konusunda ilgi göstermesini bekliyorum. Ülkemiz için faydalı bir yatırım olacağını düşünüyorum. Kültür ve sanat alanında da her türlü desteği sunacağız" dedi.