TOPLUM SAĞLIĞINDAN AIDS UYARISI

Sağlık

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 1 Aralık “Dünya AIDS Günü” ile ilgili basın duyurusu yayınladı.

 Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda ifadelere yer verildi:
"1998 yılından bu yana 1 Aralık “Dünya AIDS Günü” olarak kabul edilmiştir. AIDS bir virüs olan HIV (Human Immun Deficiency Virüs, insan immun yetmezlik) virüsü nedeniyle bulaşan gerekli önlemler alınmadığı takdirde hızla yayılan bir hastalıktır.
AIDS yalnızca sağlık sorunu değil aynı zamanda toplumsal bir sorundur. AIDS’in azaltılması ve hatta dünya üzerinden kaldırılması için hükümetlere, sağlık meslek örgütlerine ve sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşmektedir.
 Her yıl bir milyondan fazla kişiye HIV virüsü bulaşıyor, binlerce kişi bu hastalık yüzünden hayatını kaybediyor. Bugüne kadar 30 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti, yalnızca 2009 yılında ise 1,8 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle yaşamı sona erdi. Ancak, sürdürülen mücadeleler, bilinçlendirme çalışmaları ve sivil toplum örgütlerince yürütülen projeler sayesinde, AIDS hastalığının yayılma hızı giderek azalıyor.

Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olarak bilinen AIDS Hastalığı, AIDS mikrobu olarak adlandırılan HIV virüsünün, insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü (HIV), bağışıklık sistemine yavaş yavaş nüfuz ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder, bireyi çeşitli enfeksiyonlara ve rahatsızlıklara karşı korunmasız hale getirir. AIDS olarak adlandırılan hastalık tablosu, HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır ve bu süreçte sıklıkla yaşamı tehdit eden ciddi enfeksiyonlar görülür.
HIV virüsünü taşıyan kişiye “HIV pozitif” denir. Bu kişiler HIV virüsü taşımalarına rağmen henüz hastalığın klinik bulgularını taşımazlar. Klinik bulguların ortaya çıkması ile artık kişi AIDS hastası olarak kabul edilir. Kavram bütünlüğü sağlamak açısından yaygın olarak HIV/AIDS birleşik terimi kullanılır. Vücudunda AIDS mikrobu olan herkeste AIDS’ e ait hastalık belirtileri görülmeyebilir. Hatta bu belirtisiz süre 15 yıl gibi uzun bir zaman olabilir ve kişi kendini iyi hissedebilir. Ancak mikrobu alan kişi, belirtisi olmasa bile başkalarına bulaştırabilir.

AIDS/HIV enfeksiyonu henüz kesin tedavisi ve aşısı olmayan ancak korunulabilir bir hastalıktır.

AIDS mikrobu bir insandan diğerine sadece belirli yollarla bulaşabilir. Bulaşma, cinsel ilişki ve kan yolu ile olur. En yaygın bulaşma şekli cinsel ilişki iledir. Tüm bulaşmaların %80-85’ i cinsel ilişki ile olmaktadır.
AIDS, mikrobu taşıyan kişiden kan, organ, doku vb. nakli ile, sterilize edilmemiş (mikroptan arındırılmamış) iğne, enjektör gibi aletlerin ortak kullanılması ile de bulaşabilmektedir. Ayrıca jilet, tırnak makası gibi vücutta küçük çaplı kanamalara neden olabilen kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınılmalı; dövme yapmakta ve kulak deldirmekte kullanılan kanamaya neden olacak aletlerin sterilize edilerek kullanılmasına özen gösterilmelidir. AIDS olan anneden, gebelikte, doğumda yada doğumdan sonra emzirme yoluyla bebeğine bulaşabilir.
AIDS Hastalığının başlıca belirtileri, lenf bezlerinde büyüme, ağız ve deride tekrarlayan uçuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük ve fırsatçı bazı enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıkmasıdır.

HIV organizma dışında yaşayamayan, dış ortama dayanıksız bir virüstür. HIV (+) pozitif veya AIDS hastalığı olan bir kişinin kullandığı tabak, bardak, çatal, giysiler, havlular, tuvalet, banyo ve yüzme havuzlarının ortak kullanımı, dokunma, sarılma, el sıkışma ile virüs bulaşması söz konusu değildir.
AIDS’ den korunmak için yapılacak en önemli şey karşılıklı sadakate dayalı, birliktelikler kurmaktır. Bunun en güzel örneği evlilik müessesesidir. Çarpık ilişkiler, insanın bireysel ve toplumsal yaşamında felakete sürüklediği, toplumda tedavisi zor yaralar açtığı bilinmektedir.

Kan verirken ya da alırken, dişçi koltuğunda ve kuaförde kullanacağınız aletlerin sterilizasyonundan emin olunmalıdır. Evlenmeden önce yapılması gereken diğer testler ile birlikte HIV/AIDS testi mutlaka yaptırılmalıdır. 
AIDS hastalığının yayılımının durdurulması ve ölümlerin önlenebilmesi için toplumun her kesiminin bu konuda gereken duyarlılığı göstermesi büyük önem taşımaktadır."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.