'OTİZMİN TEK TEDAVİSİ EĞİTİM'

Sağlık

Özgün Kardelen Özel Eğitim Kurumu kurucusu Özdeş, "Otizmin bilinen medikal bir tedavisi yok. Ancak erken tanı ve eğitimle otizmli bir birey yeniden doğabilir" dedi.

 Alanya'nın Oba Mahallesi'nde faaliyet gösteren Özel Özgün Kardelen Özel Eğitim Kurumu kurucusu Psikolog Feridun Özdeş, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle bazı açıklamalarda bulundu. 2 Nisan'da başlayan Otizm Farkındalık Ayı çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin artırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini belirten Özdeş, otizmin tüm dünyada ilgi ile takip edilen ve henüz nedenleri tam olarak bilinmeyen bir sendrom olduğunu belirtti. Özdeş, "Otizmli bireylerde temel sorun, iletişim ve sosyal beceri eksikliğidir. İletişim ancak otizmli birey istediğinde, istediği zaman ve istediği ölçüde gerçekleşebilmektedir. Otizm genellikle 2 yaş civarında tam olarak teşhis edilmektedir. Dünyada bu yıl şeker, kanser ve AIDS dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha fazla sayıda otizm teşhisi alınması öngörülüyor. Otizmli bireylerin her birinde farklı zihinsel seviyeler görülmektedir. Sadece % 5'i üstün zekaya sahipken % 75'i zihinsel olarak gerilik göstermektedir" dedi. İstatistiklerin otizmin genetik temelli olduğunu gösterdiğini belirten Özdeş, "Çevresel faktörler de dahil olmak üzere nedenlerinin bulunması için yoğun araştırmalar devam ediyor. Kesinlikle ülke, ırk, kültür ya da sosyo-ekonomik farklılık gözetmiyor" diye konuştu.

OTİZMDE EĞİTİMİN ÖNEMİ

Otizmin bilinen medikal bir tedavisi bulunmadığını ifade eden Özdeş, erken tanı ve eğitimle otizmli bir bireyin yeniden doğabildiğini aktardı. Özdeş şöyle devam etti"Ancak alternatif bazı tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavilerin kesin olarak faydaları kanıtlanmamıştır. Otizmin tek bilinen tedavisi eğitimdir. Eğitimleri mutlaka uzmanlar tarafında verilmelidir. Otizm genetik bir sorun olarak düşünülüyor ama bu kimsenin suçu değildir. Tedavisi eğitimden geçer. Şayet çocuğumuz 3 yaşına geçmesine rağmen hala sosyal ilişkilerde güçlük çekiyorsa, konuşması gecikmişse, arkadaşları ile oynamıyor, göz teması kurmuyor ve tepkileri normalden farklı ise, değişikliklere uyum sağlamada güçlük çekiyorsa, başkalarına karşı ilgisizse, en önemlisi yaşıtlarından farklı bir gelişim gösteriyorsa mutlaka bir uzmana başvurarak gelişimi hakkında bilgi sahibi olmalısınız."






Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.