KÖK HÜCREDE 'AKRABA' YETERSİZLİĞİ

Sağlık

Prof. Dr. Güner Hayri Özsan, kök hücre için 100 hastanın ancak 25'inin akrabasından başarılı sonuç elde edilebildiğini bu oranın da düşük olduğunu söyledi.

 Türk Hematoloji Derneği'nce 9'uncu Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi'nde konuşan Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Güner Hayri Özsan, akrabadan kök hücre bulma oranlarının düşük olduğuna dikkat çekti.
Günümüzde kandan alınan kök hücrelerle de kemik iliğini tamamen sıfırlayarak canlandırmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Özsan, bazı hastalıklarda hastanın kendisinden, bazı hastalıklarda ise hasta dışında kök hücre kullanmanın daha yararlı olduğunu söyledi.

"AVRUPA STANDARTLARINDA KÖK HÜCRE DONÖR HAVUZUNA SAHİBİZ"
Kök hücre için Sağlık Bakanlığı nezdinde Türkök Projesi kapsamında geniş kapsamlı kök hücre bankaları kurulduğunu belirten Prof. Dr. Özsan, gönüllü vericilerin kayıtlarının bu bankalarda saklandığını ve bir hastada kullanılması gerektiğinde aynı gün içerisinde yanıt alabildiklerini söyledi. Avrupa standartlarında donör havuzuna sahip olunduğunu da aktaran Prof. Dr. Özsan, "Donör havuzuna yakın geçmişe kadar çok fazla sahip değildik ancak şu anda Avrupa standartlarına kavuştuk. Sağlık Bakanlığı nezdinde bir Türkök Projesi ile çok kısa sürede 120 bin civarında bir donör sayılarına ulaşıldı. 250-300 binlere de ulaşılması bekleniyor. Artık gün içerisinde bankalardan yanıt alabiliyoruz" dedi.

"YÜZDE 25 BAŞARI ORANI DÜŞÜK"

Hastanın kendi kök hücresi uygun olmadığı takdirde en yakın çevresine ilk olarak bakıldığını ve buradaki başarı oranlarının ise yüzde 25 olduğunu belirten Prof. Dr. Özsan, "Kişinin yakın çevresi ve akrabalarına bakıyoruz. Bunda da başarı oranı yüzde 25 civarında. Bu oran düşük bir orandır. Yüzde 60-70 oranında donör bulamamış oluyorsunuz. Akraba dışı gönüllülerden oluşan bankalara da başvuruyoruz" dedi.




Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.