“EN ÖNEMLİ BELİRTİ YANMA VE SIZI”
İdrar yolları enfeksiyonunun en önemli belirtileri arasında idrar yaparken yanma ve sızı olduğunun altını çizen Sarıer, bu rahatsızlığın belirtileri hakkında, “Sık idrara çıkma, bazen idrardan kan gelmesi, ağrının kasıklara ve makat kısma yayılması, ateş, terleme, yorgunluk, kusma ve bulantı, idrarın kötü kokulu olması, ilişki esnasında hissedilen ağrı olarak karşımıza çıkmakta” dedi.
“KADINLARDA GÖRÜLME ORANI DAHA FAZLA”
Kadınlarda idrar yolunun erkeklere göre daha kısa olduğuna vurgu yapan Sarıer, “Bu nedenle dış ortamdan bakterilerin mesaneye ulaşması daha kolaydır. Bu nedenle kadınlarda sistitin görülme oranı çok daha fazladır. Kadınların en az yüzde 20’si yaşamları boyunca en az bir kere sistite yakalanır. Sistit zamanında tedavi edilmezse sorun böbreklere kadar ilerler. Teşhis edildikten sonra hızlı ve uygun bir biçimde tedavi edilmelidir” dedi.
“İDRARINIZI TUTMAYIN”
Bu tip enfeksiyonlardan korunmak için tavsiyelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Sarıer, şöyle devam etti:
“Deniz ve havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayoyla kalınmamalı. Çünkü genital bölgenin uzun süre nemli kalması bakterilerin üremesini kolaylaştırıcı ortam oluşturacaktır. Bol miktarda sıvı tüketin. İdrarınızı tutmayın ve sık idrara çıkın. Böylece mesanedeki bakteriler de dışarıya atılmış olur. Naylonlu ve dar iç çamaşır kullanmak yerine pamuklu çamaşırları tercih edin.”