Antalya’da yaşayan 73 yaşındaki evli ve 7 çocuk sahibi Mehmet Şeker 10 yaşında sigara içmeye başladı. 63 yıldır günde bir paket sigara içen Şeker, yaklaşık 2 ay önce rahatsızlanarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Şeker’e yapılan kontrollerde Akciğer kanseri teşhisi konuldu. 2 ay önce ameliyatla sol akciğerinin kaybeden Şeker, “10 yaşımda sigaraya içmeye başladım. 63 senedir de içiyorum. Ameliyat olmadan önce nefes almakta zorlanıyordum. Kan tükürüyordum. Ağrılarım vardı. Şuanda iyiyim. Gençlerimiz bizi görsün ve sigara içmesin. Sigara insanı bizim gibi yapıyor. Sigara bizi bu hale getirdi. İçenler de böyle olacak” diye konuştu.
Bir başka hasta evli ve bir çocuk sahibi 72 yaşındaki Mehmet Orak ise 15 yaşında sigara içmeye başladığını ifade ederek, günde 3 paket sigara tükettiğini söyledi. 3 yıl önce rahatsızlanarak hastaneye başvuran Orak’a da akciğer kanseri teşhisi konuldu. Ameliyat sonrasında sol akciğerini kaybeden Orak, “50 yıldır sigara içiyorum. Ameliyat olduktan sonra çok iyiyim. Ameliyat olmadan önce nefes almakta zorlanıyordum. Günde 3 paket sigara içiyordum. Gençlerimize tavsiye ediyorum. Allah belasını versin sigaranın. Allah izin verirse bundan sonra her şey yapmak istiyorum. Daha önce yürümekte zorlanıyordum. 3 gündür yürüyorum” dedi.
“Türkiye’de de en çok ölüm sebebi olan kanserdir”
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Bilgin ise, “Akciğer kanseri bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en çok ölüm sebebi olan kanserdir. Sebebi de sigaradır. Akciğer kanserinde sigara çok önemlidir. İçilmemesi gerekiyor. İçildi ve hastalığa sebep olduysa tek bir tedavisi var, akciğer kanseri ameliyatı etmektir. Ameliyat etmenin olmazsa olmaz koşulu etrafa yayılmamış olmasıdır. Ve başarılı bir ameliyat olması gerekiyor. Ameliyatın başarısı demek, içeride hiçbir kanser dokusunun kalmaması demektir. Akciğer kanserinde etrafa yayılmamış olması ve başarılı bir ameliyat sonrasında hastaya uzun yaşam vaat edilebilir. Eğer akciğer kanseri merkeze yakınsa akciğerinin tamamını almamız gerekiyor. Hastamızın sol akciğerinin tamamı alındı” dedi.
“Ameliyat olmasa 2 yıl yaşam şansı yoktu”
Hastalar hakkında da bilgi veren Bilgin, “Şuan için yaşam kalitesinde bir değişiklik yok. Eski solunum sistemlerinin tamamını devam ettirecek. Çünkü sadece işe yaramayan bir akciğer alındı. Yapılmaması gereken en önemli şey kanserin bir kısmını içeride bırakmaktır. O zaman ameliyat etmenin de bir katısı yok. Tamamını çıkartman en uygun tedavi yöntemidir. Biz bu hafta içerisinde 5 tane akciğer kanser ameliyatı yaptık. Bunun iyi tarafı bu hastalar ameliyat ile kurtuldular. Kötü tarafı ise bu kadar sık gözükmesidir. Hastalar hala çok fazla sigara tüketiyor. İşin bilincinde değiller. Bu hastalarımız ameliyat olmasa 2 yıl yaşam şansı yoktu” diye konuştu.