HER 4 KADINDAN BİRİ BU SIKINTIDAN MUZDARİP

Sağlık

Kadınların sosyal yaşantısını zorlaştıran ve zaman zaman en güzel anlarını kabusa çeviren idrar kaçırma sorunlarının gelişen tıp ile artık sorun olmaktan çıktığı belirtildi.

 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Galip Rıfkı Bayrak, kadınlarda mesane sarkmasından kaynaklanan bu sıkıntının tedavisini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi.
İdrar kaçırma hastalığının, sık yapılan ve zor gerçekleşen doğumlar, doğum sırasında yırtılmalar, menopoz dönemi ve bazı diğer jinekolojik ameliyatlardan sonra idrar kesesi sarkması nedeniyle de meydana geldiğini belirten Nysa Kadın Doğum Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Galip Rıfkı Bayrak, “İdrarını tutamama ve idrar kaçırma, kadınlarda sosyal yaşamı zorlaştıran ve günlük hayatta birçok probleme neden olan en önemli sağlık sorunlarından biridir. Her 4 kadından birinin hayatını kabusa çeviren bu sorun artık gelişen tıp ile birlikte artık tedavi edilebiliyor” dedi.

Kadınların yüzde 25’inin yaşamları sırasında idrar kaçırma sorununu yaşadığını ve ülkemizde her yaklaşık 100 binin üzerinde kadının bu sorundan dolayı sağlık kuruluşlarına müracaat ettiğini belirten Op. Dr. Galip Rıfkı Bayrak, “İdrar kaçırma sorunu bayanlarda daha çok görülen ve bayanların günlük yaşantısını olumsuz etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. İdrar kaçırmanın değişik tipleri, nedenleri ve nedene göre değişik tedavileri vardır. Bazı idrar kaçırma sebepleri geçicidir yani sebepler ortadan kaldırıldığında idrar kaçırma geçer. En önemli nedeni ise mesane sarkmasından kaynaklanır” dedi.

İdrar kaçırma sorununun önüne geçilmesi için ilk önce neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasının gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Bayrak, “Kabızlık, şişmanlık, sigara kullanımı, vajinal ve idrar yolu enfeksiyonları, idrar taşları ve tümörleri, kontrolsüz şeker hastalığı, adele gevşeten, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, sakinleştirici, depresyon ve alerji ilaçları da idrar kaçırmaya sebep olabilir. Hamilelik süresince de en az 3 kez yapılmalıdır ve doğum sonrası da minimum 10 kez yapılmalıdır. İlaç tedavisi, hekim tarafından karar verilen ilaçların kullanımı uygun hastalarda fayda sağlamaktadır. Cerrahi tedavisi, stres inkontinansın tedavisi için çeşitli ameliyat tipleri mevcuttur. Seçilmiş vakalarda cerrahi tedavideki başarı oranları yüzde 60-90'lara ulaşmaktadır” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.