“KREŞ VE OKULA BAŞLANAN İLK YIL ENFEKSİYONDA ARTIŞ OLABİLİR”
Çocuklarda antibiyotik kullanımı hakkında konuşan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Seda Özer, “6 ayını doldurmuş bebeklerde ve çocukluk çağında ateşli enfeksiyonların çok büyük bir kısmı virüslere bağlıdır. Dolayısıyla antibiyotik tedavisinden fayda görmez. Kreş ya da okula başlanan ilk yıl, çocukların ateşli enfeksiyon sıklığında belirgin bir artış beklenir. Bu durumunda yine büyük oranda virüslere bağlı olduğu akılda tutulmalıdır” şeklinde konuştu.
DOKTOR ÖNERİSİ OLMADAN ANTİBİYOTİĞE BAŞLANMAMALI
Reçetesiz antibiyotik satışının yasaklanmış olmasının, gereksiz antibiyotik kullanımını ve ilaç direnci gelişimini önleyen olumlu bir gelişme olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Özer, “Şiddetli orta kulak iltihabı, sinüzit, akciğer ya da idrar yolu enfeksiyonu gibi, bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı ihtiyacı doğar. Antibiyotik kullanımı ve hangi antibiyotiğin verileceğini çocuk doktoru, fiziki muayene ve gerekli görülürse yapılacak testlerden sonra belirlenmeli, doktor önerisi olmadan antibiyotiğe başlanmamalıdır” dedi.
BEBEKLERDE ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Bebeklerde antibiyotik kullanımına da değinen Uzm. Dr. Özer, “Yenidoğan dönemi olarak adlandırılan hayatın ilk 1 ayı, bebeklerin savunma sisteminin çok zayıf olduğu, bu nedenle her türlü enfeksiyona açık olduğu çok hassas bir dönemdir. Hayatın ilk 1 ayında yaşanan ateşli her durum, bebeğin hastaneye yatırılarak gözetim altına alınmasını gerektirir. Bebeğin beslenme durumu, sıvı kaybı, fiziki muayene bulgularının yanısıra