"Menopoz, doğal bir aşama"
Kadın hayatının ortalama olarak 3'te 1'inin menopoz döneminde geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Murat İnal, "6 aydan daha uzun süredir adet görmeyen ve hormonal incelemelerinde menopozal değerler tespit edilen kadınlar menopoza girmiş olarak kabul edilir. Gerçekten de menopoz, kadın hayatının yumurtlama fonksiyonlarının sonlandıktan sonraki doğal bir aşamasıdır" ifadelerini kullandı.
"Olumsuz etkileri önlenmeye çalışılıyor"
Menopozda oluşan değişikliklerin kadının hayatını derinden ve olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. İnal, "Bu durum pek çok hastalığın ortaya çıkmasına ve kadının yaşam kalitesinin azalmasına neden olur. Bugün menopoz, olumsuz etkileri önlenmeye ve tedavi edilmeye çalışılan bir hastalık. Özellikle kadın yumurtalık hormonlarının laboratuvar koşullarında üretilip kullanılmaya başlanmasıyla bu kavram daha da ön plana çıkmıştır" diye konuştu.
"Bu süreç, ani başlayan bir yapıya sahip"
Prof. Dr. İnal, "Menopoz süreci ani başlayan bir dönem. 40 yaşından sonra kadınlarda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı olarak düzensiz adet kanamaları oluşur. Sonra ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, unutkanlık, halsizlik, cinsel istekte azalma, kemik erimesi, damar sertliği gelişme eğilimi, cinsel organlarda çekilme, kuruluk, ağrılı ilişki, idrar kaçırmaya kadar varabilen idrar yollarında atrofi ortaya çıkmaktadır" dedi.
"Erken aşamada tanı konulması önemli"
Menopozda azalan hormonların yerine konulmasıyla menopoza ait olumsuz değişikliklerin ve hastalıkların kolaylıkla önlenebileceğinin altını çizen Prof. Dr. İnal, "Olumsuz etkilerin en aza indirgenmesinin koşulu, tanısının en erken aşamada konulup erken tedaviye başlanmasıdır. Menopozdaki kayıplar ilk yıllarda fazladır. Menopoz temel olarak yumurtlamanın durması, yumurtalıkların alınması ya da çalışamayacak kadar hasar görmesine bağlı olarak ortaya çıkar" diye konuştu.
"Kötü huylu hastalıklar ayırt edilmeli"
Prof. Dr. İnal açıklamasına şöyle devam etti:
"Menopoza geçiş döneminde, gebelik ve düzensiz kanamaya neden olabilecek kötü huylu hastalıklar ayırt edilmelidir. Bunun için seyrek adet gören, ateş basması, çarpıntı, terleme ve psikolojik değişiklikleri olan bir kadının kan testlerinde, yumurtalıkları uyaran hormon düzeyleri artmışsa tanı daha kesin ve erken konmuş olur ve tedavi de hemen başlanabilir."