Mevsim değişimleri, insan psikolojisini doğrudan etkiliyor. İklim değişiklikleri dünyayı, atmosferi, doğadaki yansımaları etkilediği gibi kişileri de aynı ölçüde etkilemektedir diyen Antalya Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi Psikoloğu Nejla Öcalan bahar aylarını yaşadığımız şu günlerde mevsimsel geçişlerin insanları olumsuz etkileyebileceğini, aşırı stresli, heyecanlı ve sinirli kişilerin mevsim geçişlerinde kendilerini fiziksel olarak daha güçsüz hissetiklerini söyledi.
Psikolog Necla Öcalan, “Yapılan araştırmalara göre, hava durumunun insan psikolojisi üzerinde etkisi olduğu görülmektedir. Birçok kişi, güneşli günlerde daha enerjik, daha mutlu, kendini daha pozitif hissederken, düşük kalorili yiyecekleri tercih ettiği gözlenmiştir. Özellikle serotonin hormonu seviyesi gün ışığı ile birlikte artmaktadır. Serotonin hormonu; bizim psikolojimizi dengeleyen zindelik mutluluk ve canlılık hissi veren rüya döngümüzün düzenlenmesine yardımcı olan dikkatimizi toplamamızı destekleyen beyinde hücreler arası etkileşimi sağlayan kimyasal bir maddedir. Serotonin eksikliğinde kişide yorgunluk ve çekingen ruh hali, mutsuzluk, kaygıda artma ve uyku sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden serotonin seviyesinin dengede olması psikolojik ve fiziyolojik açıdan oldukça önemlidir.” dedi.
Psikolog Necla Öcalan, yağmurlu ve karanlık günlerde ise kişilerin daha karamsar, isteksiz, yorgun, içe dönük bir ruh hali içerisinde olduklarını ve daha yüksek kalorili ürünleri tercih ettiklerini sözlerine ekledi. Havadaki ani değişiklikler insanlar üzerinde depresyon, aşırı duygusallık hassasiyet ya da çatışmaya eğilimli olma durumunu doğurduğunu söyleyen Psikolog Necla Öcalan, “Bahar aylarını yaşadığımız şu günlerde etrafımızda halsiz, yorgun, baş ve eklem ağrıları olan, uykuya dalmada veya aşırı uyku hali sorunlarına sahip, iş yapmada güçlük çeken birçok insanla karşılaşmaktayız. Sizler de kendinizi böyle hissediyorsanız bahar yorgunluğu yaşamakta olabilirsiniz.” dedi.
Ayrıca Psikolog Necla Öcalan karşı karşıya kalınan bu durumlardan kurtulmak ya da karşılaşmamak için kişilerin egzersiz ve düzenli yürüyüş yapmalarını, gün ışığında zaman geçirmelerini, stres yaşanan durumlarda kötü olaylardan mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışmalarını tavsiye etti. Bu sürecin kolay atlatılabilmesi için ise kişilerin vitaminler açısından zengin yiyecekler tüketmesi, alkol ve sigara tüketimini azaltması gerektiğinin önemine değindi.
Mevsim Değişiklikleri Her İnsanda Farklı Etkiler Yaratır
Bazı insanlar bu durumdan etkilenmezken bazıları ise psikolojik ve fizyolojik sorunlar yaşayabilir diyen Psikolog Nejla Öcalan, “Aşırı stresli, heyecanlı ve sinirli kişiler mevsim geçişlerinde kendilerini fiziksel olarak daha güçsüz hissederler. Bunun sonucunda da vücutları daha çabuk tepki gösterir ve hastalanmaya daha müsait olurlar. Kronik hastalığı olan kişilerin ise mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemi daha zayıf olur. Bu nedenle diğer insanlara göre hava değişimlerinden daha çabuk etkilenirler. Aynı durum yaşlılar, hamileler ve çocuklar için de geçerlidir.” dedi.