Balon balığı Alanya’yı tehdit ediyor!

Sağlık

Alanya’da kıyıda avladığı balon balığını yediği için zehirlenen ve hastanede tedavisi süren Ali Yüzen hakkında Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, tarafından bilgi verildi. Prof. Dr. Gökoğlu, balon balığının zehirli kısımlarını da anlattı.

Kıyılarda vatandaşların genelde balon balığıyla karşılaştığını ve zaman zaman zehirlenme vakaları yaşandığına değinen Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Zehirli olanlar arasında balon balığı dışında aslan balıkları, denizkestanesi türü var. Antalya Körfezi'nde benim tespit ettiğim göç ederek gelen balık türü 63 oldu. İskenderun Körfezi'nde bu sayı 100'e yaklaşırken İsrail kıyılarında ise 100'ü geçti dedi.

Alanya’da kıyıda avladığı balon balığını yediği için zehirlenen ve hastanede tedavisi süren Ali Yüzen'i hatırlatan Prof. Dr. Gökoğlu, balon balıklarının zehirli kısımlarıyla ilgili bilgiler vererek şunları söyledi: “Sürekli uyarıyoruz balon balıklarının tehlikeli olduğu yönünde. Akdeniz kıyılarında 7 tür balon balığı var. Bunların tamamı yabancı türler. Alanya'da bir vatandaş bu balon balığını yediği için zehirlendi. Özellikle balon balığının karaciğeri, derisi, göz sıvısı, yumurtalıkları son derece zehirli. Yenilmemesini sürekli söylüyoruz. Zehirlenme vakası olduğunda acilen hastaneye sevk edilmesi gerekiyor. İlk önce felç olabiliyor. Ölümcül vakalar olabiliyor.”

Küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'nın derinleşmesi nedeniyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen 61 balık türüne 2 tür daha eklendi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'i işgal eden balık türü sayısının 63 olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'ndaki genişletme ve daraltma çalışmaları nedeniyle Kızıldeniz'deki balık popülasyonundan bazı türlerin Akdeniz'e geçiş yaptığını aktardı. Akdeniz'deki egzotik göçlerin hem Atlas Okyanusu'ndan hem Kızıldeniz'den geldiğini belirten Prof. Dr. Gökoğlu, türler arasında balon balığı gibi zehirli balıkların olduğunu da kaydetti. Balon balığının Türkiye kıyılarında önce İskenderun'da ardından Antalya Körfezi'nde ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, bu balıkların ekonomik değerinin olmadığını, diğer balıkların da besin kaynaklarına ortak olduğunu söyledi.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.