Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) bünyesinde yapımı süren Tıp Fakültesi ve Alanya Devlet Hastanesi önümüzde dönemlerde iş birliği içinde hareket ederek, Alanya’da ortak bir sağlık çalışması yapacak ve böylece Alanya’da sağlıkla ilgili alanlarda eksiklikler giderilecek. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Pınarbaşı, ilerleyen dönemlerde Alanya Devlet Hastanesinin adının Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak değişeceğini söyledi. Bu uygulamanın Alanya’ya çok büyük kazanımlarının olacağının altını çizen Rektör Pınarbaşı, “ Kanunen 750 bin nüfusun altında olan yerlerde üniversite tek başına hastane kuramıyor. Sağlık Bakanlığıyla üniversite ortak bir kullanım anlaşması yapması gerekiyor. Üniversite olarak sağlık bizim öncelikli alanımız. Tıp Fakültesi öğrencilerimiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim görüyorlar. Bizim ilk önceliğimiz öğrencilerimizi biran önce Alanya’ya getirmek. Kendi öğrencilerimize kendi üniversitelerinde eğitim vermek istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarımıza başladık. Tıp Fakültesi Dekanının atamasını yaptık ve şuan beraber çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığıyla ortak kullanım sözleşmesi yapmak için birinci ayak YÖK, ikinci ayak olarak Sağlık Bakanlığı. Bu iki kurumun öncelikle ortak kullanım sözleşmesine onay vermesi gerekiyor. Birinci aşamayı aştık. Yüksek Öğretim Kuruluna (YÖK) ortak kullanım için başvurumuzu yaptık. YÖK bu talebimizi olumlu karşıladı ve bize onay verdi. Şimdi de Sağlık Bakanlığımıza başvurumuzu yaptık. Sağlık Bakanlığı’da onay verdikten sonra da Sayın Antalya Valisi Muammer Türker ile birlikte ortak bir protokol imzalayacağız. Böylece sağlık kurumları ve üniversite arasında ortak kullanımını gerçekleştirmiş olacağız. Birkaç ay içerisinde çalışmalarımızı gerçekleştirmeyi ümit ediyorum. Bütün çalışmalarımız bu yönde ilerliyor” diye konuştu
‘ALANYA İÇİN SAĞLIK ÖNCELİĞİMİZ’
Ortak kullanım sözleşmesinin Alanya’da neleri değiştireceğini belirten Rektör Pınarbaşı, “250 yatak kapasiteli Alanya Devlet Hastanesinin ismi Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olacak. Benzer şekilde yeni yapılan 300 yatak kapasiteli hastanede aynı adla anılacak. Bu hastanelerde, hem Sağlık Bakanlığı’nın uzmanları hem de üniversitemizin hocaları birlikte çalışacaklar. Tabi Alanya’nın önceliğinde neye ihtiyaç varsa o alanlarla ilgili de profesörler, doçentler alacağız. Örneğin Anjiyoyu Alanya’da yapabilecek duruma geleceğiz. Bu gibi Alanya’da bazı sağlık imkanı olmayan alanlara da öğretim üyeleri alacağız. Böylece Alanya halkının Antalya’daki Tıp Fakültesine gitme gereği inşallah ortadan kalkacak” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DE 17 ÜNİVERSİTEDE UYGULANIYOR
Türkiye’de ortak kullanım sözleşmesiyle 17 üniversitenin bu şekilde çalıştığına değinen Rektör Pınarbaşı, “Türkiye’de şuanda 17 üniversite Sağlık Bakanlığı ile bu şekilde çalışıyor. Türkiye’de bunun örnekleri bulunuyor. Bizim dışımızda bu şekilde çalışma yapan ve başvuru yapan başka üniversitelerde var. Nüfusu 750 binin altında olan yerlerde zaten bunu yapmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
‘HASTANE ÇALIŞANLARININ HAKLARI KORUNACAK’
Bu uygulamadan dolayı kimsenin tedirgin olmaması gerektiğini dile getiren Rektör Pınarbaşı, “Devlet hastanelerinde çalışanların kadrosu korunacak. Bu uygulamada hem devlet hastanelerinin uzmanları görev yapacaklar hem de bizim doçentlerimiz, profesörlerimiz görev yapacaklar. Bunun Alanya’mıza artısı ne olacak? Tabi Akademik kariyeri olan doçent, profesör hocalar getirmiş olacağız. Daha kaliteli daha nitelikli sağlık hizmetleri sağlanmış olacak. Anjiyo, kalp damar cerrahisi gibi başka neye ihtiyacımız varsa onları araştıracağız. Alanya’da yapılamayan ameliyatları yapabilecek hale geleceğiz” diye sözlerini noktaladı.