ALKÜ EAH'da cinsel yolla bulaşan hastalıkların bilimsel çalışmaları konuşuldu

Sağlık

HIV/AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar güncel durum ve tanı yaklaşımları Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen bilimsel toplantıda masaya yatırıldı.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ile Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Çalışma Grubu öncülüğünde düzenlenen bilimsel etkinlik Alanya Eğitim ve Araştırma hastanesinin konferans salonunda gerçekleştirildi. Bilimsel konferansa; ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Başhekim Doç. Dr. Oğuz Karahan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arife Uslu Gökçeoğlu, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Gözalan, çok sayıda değerli üniversite hocası, uzman hekim, asistan ve sağlık çalışanı katıldı. Rektör Kalan gün boyu devam eden konferansın önemine dikkati çekerek şunları söyledi: “Bu toplantıda bizler değerli hocalarımızın yol açıcı bilgileriyle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların dünyada ve ülkemizde önemi, artan prevalansı (hastalığın yaygınlığı), artma nedenleri, tanıda çok önemli yeri olan laboratuvar yöntemlerinde yenilikler, ülkemizde güncel uygulamalar ve elde edilen verileri konuşacağız. Özellikle kişilerin toplumsal kaygılar yüzünden sağlık merkezlerine başvurmamaları kayıt altına alınan vaka sayısının hep buz dağının görünen kısmı olarak kalmasına neden olmaktadır. Mikrobiyolojinin geniş perspektifi düşünüldüğünde bu konudaki destek ve katkılarının çok fazla olduğu aşikardır. Her gün bir yenisi eklenen tanı yöntemleri bu hastalıkların spesifik tanısında, çok önemlidir.” dedi. 
Başhekim Doç. Dr. Karahan ise, ”Bilimin ışığında ve değerli hocalarımızın katkılarıyla enfeksiyon hastalıklarında tanı ve tedavide gelinen son durumu, güncel gelişme ve uygulamaları tartışacağız. Gün boyunca devam edecek olan bu bilimsel toplantı hastalarımızın tedavilerinde de bizlere yol gösterici olacaktır.“ dedi. 


Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Pınar Zarakolu, “Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bilinen en eski enfeksiyonlar içinde yer aldığını, bununla beraber 80’li yıllarda HIV/AIDS ve günümüzde maymun çiçeği hastalığı ile yeni enfeksiyonların eklendiğini belirtti. Sıklıkla belirti bulgu vermeksizin seyreden bu enfeksiyonların önlenmesi ve dolayısıyla kontrolünde laboratuvar tanısının önemini vurguladı. Ülkemizin çeşitli üniversitelerinden (İstanbul, Ankara, Denizli, Afyon, Antalya) bu etkinlik için Alanya’ya gelen kıdemli öğretim üyeleri bu enfeksiyonların tanısında kullanılan test ve algoritmaları, güncel gelişme ve uygulamaları aktararak bilgi paylaşımında bulunacaklardır. Ardından Antalya bölgesinden çeşitli hastanelerden gelerek toplantıya katılan uzman ve asistanlar kendi hastane laboratuvar uygulamalarını ve verilerini paylaşacak ve ülkemiz koşullarını gözden geçirme fırsatı bulacağız.” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.