SOBA YAKAN VATANDAŞLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN DURUMLAR NELERDİR?
Her yıl kurallara uygun bir şekilde sobanın kurulması, belirli aralıklarla boru ve baca temizliğinin yapılmasıyla soba zehirlenmesi riski en aza indirgeyebiliriz. Sobadan çıkan karbonmonoksit gazını insanların solunum yoluyla teneffüs etmesi vücutta oksijen oranını azaltmaktadır. Oksijenin azalmasıyla birlikte kişilerde baş dönmesi, bulantı, kusma, bilinç değişikliği, solunumun durması ve ritim bozukluğu gibi belirtileri beraberinde getirmekte ve hayati risk arz etmektedir.
SOBA ZEHİRLENMESİNDE YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
Sobadan çıkan karbonmonoksit gazının tadı ve kokusu yoktur. Soba zehirlenmesi başladığında etrafta kötü koku duyamazsınız. İnsanlar bu yüzden zehirlendiklerini anlamamaktadır. Soba zehirlenmesine maruz kaldığını düşündüğünüz kişiyi öncelikle o ortamdan çıkarıp temiz hava aldırmalısınız. Koku olan odanın camlarını iyice açıp havalandırın. Eğer hastanın solunumu durmuşsa bilen bir kişi tarafından ilk yardıma başlanmalı ve en kısa sürede 112'ye haber verilmelidir. Vücutta oksijen azaldığı için çok kısa bir süre içerisinde hastaya müdahale edilmelidir.
ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak toplumumuzun her daim yanındayız. Sizleri anlıyor ve sağlığınızı en az sizin kadar düşünüyoruz. Bu yüzden lütfen gerekli tedbirleri alınız ve kendinize dikkat ediniz” diye konuştu.