Kumluca 2 No'lu Sağlık Ocağında Aile Hekimi olarak çalışan Dr. İlyas Korkmaz, Turgut Tosun adlı hastasının şikayetlerinden şüphelenerek gaita tahlili yaptırmasını istedi. Yapılan kanser tarama çalışmaları dahilinde Turgut Tosun isimli vatandaşın gaitada tahlillerinde gizli kan testi sonucu pozitif çıkınca Aile Hekimi Dr. İlyas Korkmaz ileri tetkik için üst merkeze yönlendirdi. Yapılan tetkiklerde erken evre (evre 1) kolon kanseri tanısı konulunca acilen tedavisine başlandı.
Erken tanı vesilesiyle kanseri yenen Turgut Tosun, Kumluca İlce Sağlık Merkezine bir mektup yazdı. Turgut Tosun, erken tanı almanın memnuniyetini dile getirerek başta aile hekimi, aile sağlığı çalışanı ve onların nezdinde tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti. Yazdığı teşekkür yazısında Tosun, vatandaş olarak bu tür çalışmaların çok önemli olduğunu ve taramaya davet edilen, tarama yaşı gelen herkesin taramasını yaptırması gerektiğini vurguladı.
Hastasının teşekkür yazısını gören Dr. İlyas Korkmaz, bu geribildirimin kendisi için mutluluk verici olduğunu ve çalışma motivasyonunu daha da artırdığını belirtti. Kumluca İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Çiftci ve ilçede görev yapan Halk Sağlığı Uzmanı Uzman Dr. F. Semanur Korkmaz Öner, ilgili aile hekimini ve aile sağlığı çalışanını ziyaret gerçekleştirerek teşekkür belgesi verdi.
"Kanser taramalarının öneminin bir kez daha gözler önüne serildiğini gördük"
Kumluca İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Çiftci, "Bu olay ile Sağlık Bakanlığımızın ücretsiz olarak yürüttüğü 1. basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin ve bu hizmetlerin içinde yer alan kanser taramalarının öneminin bir kez daha gözler önüne serildiğini gördük. Tüm 1. basamak sağlık personelince özveriyle yürütülen bu çalışma ve taramalara halkımızın katılımı en önemli basamaktır" dedi.
Kumluca İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından kanser taramaları hakkında bilgiler verildi. Bu bilgilere göre, kanser taramaları, kolorektal kanser taramaları, 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda 1 gaitada gizli kan testi, kadınlarda serviks kanseri tarama programı, 30-65 yaş arası kadınlarda 5 yılda 1 HPV-DNA testi, kadınlarda meme kanseri tarama programı, 40-69 yaş arası kadınlarda 2 yılda 1 mammografi testleri yapılmakta olduğu belirtildi.
Aile hekiminin erken teşhisi hayat kurtardı
Aile hekiminin erken teşhisi hayat kurtardı
Sağlık
Antalya’nın Kumluca ilçesinde Aile Hekimi olarak çalışan Dr. İlyas Korkmaz, bir hastasının şikayetlerinden şüphelenerek gaita tahlili yaptırmasını istedi. Yapılan tetkiklerde erken evre kolon kanseri tanısı konulunca acilen tedavisine başlandı.