Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Melike Cengiz ise, 1 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcıları, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilara İnan ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Melike Cengiz, son günlerde gündemde olan domuz gribi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Gribin viral bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. İnal, yüksek ateş, öksürük, yaygın vücut ağrısı ile seyreden bir hastalık olduğunu söyledi.
"GRİPLERİN YÜZDE 70'İNİN SEBEBİ H1N1"
Virüs tipleri arasında H1N1 denilen virüs tipinin de olduğunun altını çizen Prof.Dr. İnal, "H1N1 artık mevsimsel virüs arasındaki yerini aldı. Son 5- 6 senedir mevsimsel etken virüs olarak karşımıza çıkıyor. Tüm griplerin yüzde 70'inin yaklaşık sebebi bu" dedi.
"EL TEMİZLİĞİ"
Gribe karşı alınacak tedbirler hakkında bilgi veren Prof. Dr. İnal, "Korunmada aşı çok önemlidir. Kronik hastalığı olanlar, kalp, akciğer, şeker hastalığı olanlar, yaşlılar, çocukla ve gebeler mutlaka aşılanarak korunmalıdırlar. Ellerin bol su ve sabunla yıkanması gerekiyor. Toplu taşıma araçları, kapı kolu gibi ya da ortak kullanılan araçlara temasın ardından ellerin bol su ve sabun ile yıkanması gerekiyor. Yeterli sıvı alınması, iyi beslenme gribe karşı koruyucudur" diye konuştu.
"PANİĞE GEREK YOK"
Grip vakalarının en çok Ocak ayında artış gösterdiğine vurgu yapan Prof. Dr. İnal, "Bizim vakalarımızda geçen yıla göre herhangi bir artış yok. Paniğe neden olacak tedirgin eden vaka sayısında artış yok. Beklediğimiz şekilde durum seyrediyor. Her sene olduğu gibi hastalarımız başvuruyor, tanı ve tedavileri yönlendiriliyor" dedi.
"KARANTİNA YOK"
"Acil serviste 7 kişinin domuz gribine yakalandığı ve içlerinden ikisinin doktor olduğu biliniyor, hastaların son durumu nedir?" sorusuna Prof. Dr. İnal, "Domuz gribi diye adlandırmayalım artık. H1N1 6 yıl önce bu virüsün özellikleri bilinmiyordu. Ve ilk defa ortaya çıkan virüstü. Domuz etkeni olarak adlandırıldı. Aslında virüsün adı H1N1. 2009'dan bu yana artık bu virüs dolaşımda olan virüs. Bir kısım insanlar bu virüsle karşılaşıyorlar. Bir kısım insan bu virüsle tanışarak grip, bir kısmı da aşılanarak bu virüsle tanışık oldular. 6 yıldan bu yana grip geçirdiysek, büyük ihtimalle H1N1 geçirmişizdir. Tabirle domuz gribi etkeniyle. Domuz gibi oldu, şu oldu, bu oldu demek çok spekülatif oluyor. H1 N1'le enfekte olan hastalar var. Hastanede karantina yok. Grip şüphesiyle hastaneye gelip tedavi alan ve ardından taburcu olan hastalarımız var. Karantina altına alan vakamız yok. İki doktorumuz da her vatandaş gibi grip oldular. O doktorlar başka enfeksiyonla yattılar. Şuanda taburcu oldular. Domuz gribiyle ilgili hastanemizde karantina durumu yok" cevabını verdi.
"YOĞUN BAKIMDA BİR HASTAMIZ VAR"
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Melike Cengiz, hastanelerinde yoğun bakımda bulunan bir hasta ile ilgili şu bilgileri paylaştı: "Hastanemize İstanbul'da ikamet eden bir hasta geçen Cuma günü acil servise yüksek ateş ve grip şikayetiyle başvurdu. Hepimiz grip geçiriyoruz. Bir çoğumuzda H1N1 de geçiriyoruz. Ama zaman zaman hangi etkenle olursa olsun altta yatan bazı durumlara bağlı olarak ya da bağışıklık durumundaki bozukluğa bağlı olarak bu grip ağırlaşabiliyor. Ağırlaştığı zamanda solunum sıkıntısı artıyor. Bu durumda yoğun bakım devreye giriyor. Benzer bir virüsle enfekte olduğu tespit edilmiş bir hastamız var. Ama solunum cihazına bile bağlı değil. Yoğun bakımda göz önünde değerlendirmeye aldık. Bilinci açık yiyip içiyor. Ama oksijen tedavisi veriyoruz. Genel olarak oldukça iyi. Yarın sabah ya da diğer gün serviste izleyeceğiz. Hastanemizde hayatı tehdit edici nitelikte bir viral enfeksiyon hastası bulunmamaktadır" dedi.