MHP Alanya İlçe Teşkilatı Turizm Komisyonu Alanya basınıyla yaptığı toplantıda hazırladıkları ‘Turizm Komisyon’ raporunu açıkladı.
MHP Alanya İlçe Teşkilatı Turizm Komisyonu Alanya basınıyla yaptığı toplantıda hazırladıkları ‘Turizm Komisyon’ raporunu açıkladı.
Milliyetçi Partisi (MHP) Alanya İlçe Teşkilatı Turizm Komisyonu Alanya basınıyla yaptığı toplantıda hazırladıkları ‘Turizm Komisyon’ raporunu açıkladı. Etkinlikte konuşan Turizm Komisyon Başkanı Selçuk Güven Ülker, şehir yapısının yanı sıra ulaşım, alt yapı, esnaflara yönelik kılık kıyafet ve çığırtkanlığın yanı sıra bir çok konuda bilgiler verdi.
“Esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz”
Etkinlikte konuşan MHP İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan, “İnşallah maske mesafe ve hijyen kurallarına duyarlı olmaya davet ediyorum. Tüm dünya ekonomisi etkileyen bir süreç bu. Alanya ve Antalya gibi turizm yerlerinde ekonomiyi yüzde 90 oranında yavaşlattı. Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak hakkın yolunda milletin yanında olmaya devam edeceğiz. Tüm çalışanlarımızın ve esnaflarımızın sesi olmaya devam edeceğiz. İnşallah 2021 turizm sezonu herkesin yüzünü güldürür” dedi.
İşte MHP Turizm Komisyonu’num hazırladığı rapor:
TURİZM SEKTÖRÜNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
YEREL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1. YÖNETİM VE TANITIM
- Alanya Belediye başkanlığı bünyesinde turizm müdürlüğü birimi oluşturulması faydalı olacaktır.
- Oluşturulacak bu ekip tamamen profesyonellerden oluşmalı.
- Dijital reklam ve tanıtımlarımızda mutlaka profesyonel bir firma ile çalışılmalı. Bu çalışmalar için de tüm ticari kuruluşlardan katkı alınarak bütçe oluşturulması sağlanmalıdır.
- Yurt dışı ve sosyal medya tanıtımlarına ağırlık verilmeli, kalitesi artırılmalı.
- Alanya’mızda bulunan diğer kültürlere ve medeniyetlere ait tarihi yapılar
restore edilerek Alanya turizmine kazandırılmalı.
- Yakın yerlerdeki ören yerlerinin tanıtıma önem verilmeli.
- Şehir gezi haritaları güncellenmeli.
- Kış turizmi, spor turizmi, sağlık turizmi gibi alternatif turizm alanları geliştirilmeli.
2. ŞEHİR YAPISI
- Alanya’mızın kendine özgü şehir yapısı, peyzajı ve dokusu olmalıdır.
- İmar planları şehrin dokusunu bozmamalı.
- Kıyılarda tahribata ve kaçak yapılaşmaya izin verilmemelidir.
- Şehir içindeki yeşil alanalar çoğaltılmalı ve cazibe merkezleri oluşturulmalıdır.
- Büyük alışveriş merkezleri yerine seçilecek belirli caddeler konsept cadde haline getirilmelidir.
- Şehre gelen misafirler otel-alışveriş merkezi ve acenta sarmalından kurtulmalı.
- Şehir içi ulaşım güçlendirilmeli.
- Çatılardaki güneş panellerinin çirkin görüntüsünün giderilmesi için çalışma yapılmalı. Tek renk yada belirli düzenle uygulanması zorunlu hale getirilmeli.
- Şehir içindeki yapılarda renk çeşitliliği yerine, belediye tarafından cadde ve sokaklara özel belirlenen tek renk uygulaması yapılmalıdır.
3. DENETİM
- Esnaflar eğitimden geçmeli ve fırsatçılık yapmaları önlenmeli.
- Düzenli olarak fiyat ve piyasa kontrolleri yapılmalı.
- Esnaflara yönelik kılık kıyafet genelgesi hazırlanmalı. (Atletle, parmak arası terlikle misafirler karşılanmamalı.)
- Çığırtkanlık yapan işyerlerine ağır yaptırımlar uygulanmalı.
- Safari, su sporları, paraşüt vb. spor aktivitelerinin lisanssız veya ehliyetsiz kişilerce yaptırılması engellenmeli ve ağır cezai yaptırımı olmalıdır.
- Tur teknelerinin kapasite fazlası yolcu almaları engellenmeli. Uygunsuz hava koşullarında denize açılan teknelere yaptırım uygulanmalı.
- Gizli denetçilerle düzenli aralıklarla esnaflara denetim sağlanmalı.
4. ORTAK ÇALIŞMA (İSTİŞARE KURULU) MEKANİZMASI
- Alanya ekonomisine önemli katkısı olan turizm yatırımcılarının belirli aralıklarla fikirlerinin alınması ve bir istişare konseyinin kurulması faydalı olacaktır.
- Şehrimizde bulunan üniversitelerdeki temsilcilerden Alanya turizminin gelişmesi için akademik düzeyde katkı istenilmesi faydalı olacaktır.
- Oluşan proje ve fikirlerin geliştirilmesi ve takibi bu kurul tarafından yapılmalıdır.
5. KISA, ORTA VE UZUN VADELİ PLAN
- Alanya’da turizmin geleceği ile ilgili KISA,ORTA VE UZUN vade planlarının hazırlanması ve bu planın adeta bir TURİZM ANAYASASI gibi olması ana hedef olmalıdır.
- Yerel yöneticiler değişse bile bu hedef planlar uygulanmalıdır.
GENEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1. ULAŞIM, ALTYAPI SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
- Antalya havalimanından gelmek pahalı ve yorucu. Bu sebepten dolayı Alanya-Gazipaşa havalimanı geliştirilmeli.
- Alanya-Gazipaşa havalimanının mevcut uçak park alanı sayısı 6’dır. Bu kapasitenin artırılması daha çok uçak inmesini ve maliyetlerin azalmasını sağlayacaktır.
- Alanya-Gazipaşa havalimanının mevcut pisti 500m daha uzatıldığı takdirde büyük gövdeli uçaklarda artık bu havalimanına inebilecektir.
- Alanya-Gazipaşa havalimanının terminal kapasitesi muhakkak artırılmalıdır.
- Türk hava yollarının Alanya-Gazipaşa havalimanından karşılıklı olarak Almanya, İskandinav ülkeleri, Rusya ve İran’dan direkt uçuş planlaması şehrimize büyük katkı sağlayacaktır.
- Muğla, Bodrum ve Dalaman’da olduğu gibi Alanya-Gazipaşa havalimanında da low cost (düşük bütçeli) direkt uçuşlar planlanmalıdır.
- Antalya- Alanya- Gazipaşa havalimanı arasında hızlı tren projesinin yapılması ulaşımı çok rahatlatır ve şehrimizin marka değerine değer katar.
- Rusya’dan kimlikle ülkemize girişlerin hızla başlatılabilmesi için gümrük ve pasaport kontrol noktalarındaki pasaport okuyucularının kiril alfabesine duyarlı hale getirilmesi gerekiyor. Bu aktivasyonu sağlayabilmemiz ülke turizmine büyük katkı sağlar.
- Rusya’nın tüm bölgelerinden direkt Türkiye uçuşlarına izin verilmesi çok büyük avantaj sağlar. Bunun için diplomatik ilişkiler zorlanmalı.
- Bireysel olarak gelmeyi düşünen misafirlere ek avantajlar sağlanmalı. Büyük oranda misafirler acentalarla geliyor bu durum pazarlık gücünü azaltıyor.
- Doğalgaz yatırımının Alanya’ya kadar getirilme çalışması hızlandırılmalı. Bu durum konutlar, işyerleri ve turistik işletmeler için yakıt maliyetinin azalmasını sağlar.
- Bölgemizde olan petrol depolama alanları Alanya’mız için büyük risk taşıyor. Bu tip tesislere turizm bölgelerinde izin verilmemeli.
2. KONAKLAMA TESİSLERİ VE TURİZM ÇALIŞANLARI İLE İLGİLİ ÖNERİLER
- Plansız ve düzensiz şekilde tesisleşme artıyor. Bu durum fiyat rekabetine olumsuz yansıyor. Kazanç ve kalite düşüyor. Tesisleşme ihtiyaçlara göre belirlenmeli ve planlanmalı.
- Otellerde oda sayısı ve kapasite sürekli artarken, mutfak aynı kalıyor ve yetersizlik ortaya çıkıyor.
-Türk mutfağının güzel yemekleri yerine ucuz ve basit yemekler verilmesi ülke gastronomisinin yeteri kadar tanıtılmasına engel oluyor.
- Turizmde şuan yaşanan ve ileride daha da fazla hissedeceğimiz konu kalifiye eleman konusu. Bu konuda turizm okulları ile işbirliği yapılmalı ve öğrencilerin turizme katılması sağlanmalı.
- Sezon 12 aya yayılmadığından dolayı mevsimlik işçi çalıştırılıyor. Bu durumda eğitimli ve kalifiye çalışan bulma sorununu ortaya çıkarıyor. Çözümü için diğer bölgelerdeki ticaret odalarıyla işbirliği yapıp sezonluk personellerin önceden eğitilerek turizme kazandırılması sağlanmalı.
- Personel zamanında değil de son anda alındığı için eğitilmesinde sıkıntı oluyor.
- Turizm meslek lisesi mezunlarına maaş konusunda avantaj sağlanması, turizm liselerini cazip hale getirir. Bu durumda kalifiye eleman çıkısını sağlar.
- Personel belgelendirilmesi yetersiz ve sıkıntılı. Personel eğitimi ya hiç yapılmadan belge veriliyor veya verilen eğitimler yüzeysel ve yetersiz. Eğitimler farklı kurumlarca veriliyor ve hiçbir standart yok. Denetim mekanizması şart.
- Yetersiz kişiler hızla hak etmediği pozisyonlara gelebiliyor. Liyakat şart.
- Çalışanların kaldığı lojmanlar denetlenmeli ve belirli standartların altında olmamalı.
- İş güvenliği ve çalışma saatlerine uymayan firmalar gerekli caydırıcı cezayı almalıdır.
3. EK ÖNERİLER
- Konaklama tesisleri ve gıda sektöründeki işletmeler çok sıkı şekilde denetlenmeli. Kaçak, sahte alkol satışı engellenmeli ve ağır cezai yaptırımları olmalıdır.
- Küçük işletmeler az sayıda personel ile çalıştıklarından yabancı personel çalıştırmaya izin alamamaktadır. Alanya’da en küçük işletmede bile yabancı dil özellikle de Rusça bilen personel ihtiyacı yabancı çalışanlardan karşılanmaktadır. Bu konuya çözüm üretilmeli.
- AB ülkelerinde plastik kullanımı kısıtlanmaya başladı. Pandemi geçtikten sonra turizm açısından da, çevre duyarlılığı açısından da tekrar gündeme gelecektir. Bu konuda Alanya olarak pandemi sonrası öncü çalışmalar başlatmak turizm destinasyonları içinde ön plana çıkmamıza yardımcı olacaktır.
- Konut alan yabancı misafirlerin, konutlarını kendi ülkelerinde pazarlayarak kiraya vermesi vergi kaçağı ve güvenlik zafiyeti oluşturuyor yasal olarak önlenmeli.
KOVİD-19 SONRASI SORUNLAR VE YAPILMASI GEREKENLER
- Konaklama KDV’si 31.12.2020 tarihine kadar geçerli olmak kaydıyla %8’den % 1’e düşürüldü. Bu sürenin 2021 yılının sonuna kadar uzatılması gerekmektedir.
- Konaklama sektöründe konaklama vergisinin pandemi döneminin yaralarını sarmak için 2022 yılı içinde % 1 olarak devam etmesi sağlanmalı.
- Sosyal güvenlik kurumunun 2018 yılından itibaren işverenlere sağladığı istihdam teşviği 2018 den 2020 yılının sonuna ertelendi fakat, 2018 yılındaki teşviğin devamı niteliğinde olduğundan teşvikten yararlanan kişi 18 ay bu teşvikten yararlanmakta. Çalışanlar bu teşvikten yararlanma süresini bitirdiğinden bu teşvikten şuan yararlanamıyorlar. Çözümü için teşvikten yararlanma süresinin uzatılması gerekmektedir.
- Kısa çalışma ödeneği 2021 yıl sonuna kadar uzatılmalı.
- İşletmeler ve esnaf için muhakkak kredi kolaylığı ve esnekliği sağlanmalıdır.
- Borçlu olan işletmelerin ve esnafın borçlarında yapılandırma devam etmeli ve düşük faizle ödeme imkanı sağlanmalı.
- Esnaflara işyeri kira desteği artırılarak devam etmelidir.
İşte Alanya MHP'nin turizm reçetesi
İşte Alanya MHP'nin turizm reçetesi
Politika