5 bin köye 5 bin gelir getirici orman

Politika

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın TBMM Genel Kurulunda Orman Genel Müdürlüğü Bütçesi üzerine konuştu.

 Orman Genel Müdürlüğünün yüz yetmiş yedi yıllık köklü bir teşkilat ve şahsının da otuz yıl hizmet ettiği ve mensubu olmaktan şeref duyduğunu söyleyen Milletvekili İbrahim AYDIN: ‘Orman Genel Müdürlüğünün misyonu, orman ve orman kaynaklarını her türlü tehlikelere karşı korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü içinde ve topluma çok yönlü sürdürülebilir faydalar sağlayacak şekilde yönetmektir. Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı olarak, Anayasa ve kanunların kendisine tanıdığı yetkiler çerçevesinde, ormanların korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir şekilde faydalanılması hizmetlerini yürüten bir kurumdur’ dedi.
Orman varlığına dikkat çeken Milletvekili AYDIN: ‘Ülkemiz ormanlarının amenajman planları 1972 yılında bitirilmiştir. İlk envanter rakamlarına göre 20,2 milyon hektar olan orman varlığımız 2016 yılında 22,3 milyon hektara ulaşmıştır. 1 milyon 500 bin hektar son on dört yılda yapılan gayretli çalışmalar neticesinde gerçekleştirilmiştir. Odun servetimiz ise 996 milyon metreküpten 2016 yılında 1,6 milyar metreküpe ulaşmıştır. Dünyada orman varlığı azalırken ülkemizde ormanların hem alanı hem de ağaç serveti artmaktadır. 2023 yılı hedefimiz, ülke topraklarının yüzde 30'u yani 23,3 milyon hektara ulaşmaktır’ dedi.

5.000 köye 5.000 gelir getirici Orman projesi hakkında Antalya Milletvekili İbrahim AYDIN: ‘ Orman köylümüzü doğduğu yerde doyurmak, göçlerin önüne geçmek ve odun dışı orman ürünlerinin ülke ekonomisine katkı sağlaması maksadıyla Trüf Ormanı Eylem Planı, Badem Eylem Planı, Ceviz Eylem Planı, Dut Eylem Planı, Salep Eylem Planı, Sakız Eylem Planı, Bal Ormanı Eylem Planı, Yabani Zeytin (Delice) Rehabilitasyon Eylem Planı gibi 26 eylem planıyla ormanlarımızı kırsal kalkınmanın lokomotifi yapıyoruz. 2019 yılına kadar 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman kurularak orman köylüsünü yerinde kalkındırıyoruz ’dedi.

Ayrıca Kadastro ve 2/B konularına da değinen Aydın: “Artık ormanlarımızın tapusu var. 1937 yılında "Beş yılda orman kadastrosu bitirilir” diye başlamışız fakat 2005 yılına gelinceye kadar bitirememişiz. 2005 yılından itibaren Orman Kadastrosu ve Tapu Kadastrosunun birlikte çalışmalarıyla 2016 yılı sonu itibarıyla orman kadastrosunun yüzde 99'unu tamamladık. 2019 yılı sonuna kadar da ormanların tapuya tescil işlemleri tamamlanacaktır. Ayrıca, yapmış olduğumuz kanuni düzenlemeyle kangren hâline gelen 2/B meselesini çözdük. Mülkiyet sorunlarını çözerek orman köylümüzle hasım değil hısım olduk.’ dedi.

Orman Genel Müdürlüğü orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları gelince, yerli ve son teknolojiyi kullanıyoruz. On beş saniye içerisinde yangını tespit edip karadan ve havadan on beş dakika içerisinde yangına müdahale edebiliyoruz. Bu erken ve etkin mücadeleyle bölgemizde lider ülke olduk. Yunanistan'da 18, İtalya'da 14, İspanya'da 10 kat fazla orman alanı yanmıştır. Yanan ormanların 1 metrekaresi bile yok olmuyor, on yıl içerisinde ağaçlandırılıyor.

5531 sayılı Orman Kanunu hakkında bilgi veren Milletvekili Aydın: ‘Tüm orman camiasının yarım asırlık beklentisi olan 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun 2006 yılında çıkarılmıştır. Bu kanunla, mesleğimizin görev alanlarına giren konuların sınırları belirlenirken, diğer taraftan, görev konularımızın diğer meslek riskleri açısından önüne geçilmiştir. Bir orman mühendisi olarak emeği geçenler tüm arkadaşlarımız adına minnet ve şükranlarımı sunuyorum ’dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.