Network oluşturmalıyız
Zeytin ve zeytinyağı konusunda bir network oluşturulmasını öneren Ali Çandır, “Geçmişte yaptığımız toplantılarda zeytincilik sektörüyle ilgili üretici birliği, dernek gibi yaklaşımımız oldu. Ama network oluşturup, grup halinde hareket edip daha sonra dernek mi birlik mi olacağız buna bakabiliriz. Hepimizin ufkumuzu geliştirmeye ihtiyacımız var” dedi.
Veriler sağlıklı değil
Zeytin sektörüyle ilgili istatistik problemi olduğunu söyleyen ATB Başkanı Çandır, “Elimizdeki ürünü rakamlara dökmemiz gerekiyor ki sağlıklı bir program yapalım. Antalya’daki zeytinin ne kadarı memecik, ne kadarı tavşan yüreği, ne kadarı gemlik bilmiyoruz. ‘Türkiye’nin yüzde 2.5 kadarı zeytin varlığımız var, ürün varlığı olarak Türkiye zeytininin yüzde 4’ü üretiyoruz’ diyoruz ama bu rakamlar sağlıklı değil” diye konuştu.
Zeytin komisyonu oluşturuldu
Sektörel analiz toplantısına katılanlar, zeytin ve zeytinyağı sektöründe markalaşmak için birliğe ihtiyaç olduğunu belirterek, sektörün birlikte hareket etme kültürüyle gelişebileceğine dikkat çekti. Katılımcılar, zeytin ve zeytinyağı konusunda en büyük sorunun örgütlenme ve pazarlama olduğunu vurguladı. Antalya’da zeytinyağı tanıtımıyla ilgili büyük eksiklik bulunduğunu söyleyen sektör temsilcileri, Ege’deki Zeytinyağ Tanıtım Konseyi’ni örnek verdi. Kökleri derinlere dayanan Antalya zeytinyağlarının iyi bir tanıtımla atağa geçebileceğini ifade eden sektör temsilcileri, tağşişli yağdan şikayet etti.
Toplantıda, BATEM uzmanları tarafından zeytin karasuyu hakkında sunum yapılırken, network oluşturulması için karar alındı. Toplantıda, üretici ve tüccarlardan oluşan bölge zeytin ve zeytinyağının gelişimini sağlayacak ve takip edecek Zeytin Komisyonu oluşturulmasına karar verildi. Komisyon, zeytin ve zeytinyağı üretiminden ambalaja, tanıtımından marka ve pazarlamaya kadar pek çok konuda çalışma yürütecek.