Zeytinadalı muz üreticisi Eyüp Çabuk, hasat zamanının geldiğini ve 150 metre aşağıdaki bahçeden muzu sofralara ulaştırabilmek için teleferik kullanmak zorunda olduklarını belirtti. Çabuk, "Hasat zamanı başladı. 150 metre aşağıda bahçemiz var. Orada kesip belli noktalara bırakıp daha sonra teleferikle yukarıya çekiyoruz. Oradan da aracımıza atıp sarartma tesisine götürüyoruz. Pazardan 1 kilo muz kolaylıkla alınıyor ama oralara kolay gelmiyor. Bakım zamanı işçi bulamıyorsunuz. Yevmiye ile adam tutsan kazandığını oraya veriyorsun. Eskiden bu iş yük hayvanları ile yapılıyordu. Şimdi elektrik olan yerlerde ray sistemi kuruldu. Elektrik olmayan yerlerde ise jeneratör desteğiyle teleferik yapıldı. Bölgenin yüzde 40'ı teleferik kullanıyor. Bu oranın daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum" dedi.
Üreticinin zorlu şartlar altında üretim yaptığına da değinen Çabuk, "Yüzde 80 eğimli arazilerde üretim yaparak devlete katkıda bulunuyor, kendimize de gelir kapısı oluşturuyoruz. Doğa ve iklim koşulları ile zaten mücadele ediyoruz. Bunun yanında bölgede önemli bir su sorunu var. İki yıldır ciddi bir kuraklık var. Buna rağmen bizler mücadeleyi bırakmadık. Tankerlerle su çekerek üretimimize devam ediyoruz. Anamur'dan Kıbrık'a su götürerek oradaki kardeşlerimizi sevindirdiler. Bizler de buna mutlu olduk. Devletimizin bize de su konusunda bize destek olmasını istiyoruz" diye konuştu.
Zeytinada'da muz üretimi yapan İsmet Çabuk, mahalle halkının tek geçim kaynağının muz olduğunu söyledi. Mahalle olarak zor şartlar altında Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sunduklarını belirten Çabuk, yaşadıkları sıkıntıların çözümü noktasında devlet yetkililerinin kendilerine destek olmalarını istedi. Sarp arazide yaptıkları üretimi, destek olması halinde iki katına çıkarabileceklerini söyleyen Çabuk, "Yaşadığımız en büyük sorun su sorunu. Su olmadığı için kazancımızın dörtte üçü maliyete gidiyor. Zorlu şartlar nedeniyle köyün gençleri bu işi yapmak istemiyor. Bu nedenle dışarıya çalışmaya gidiyorlar. Yetkililerin bu konuda bizlere yardımcı olmasını istiyoruz" dedi.
Bir diğer muz üreticisi İbrahim Baysal ise Türkiye'nin başka bir yerinde böylesi zorlu şartlarda üretim yapan başka bir üretici bulunmadığını dile getirerek şunları söyledi:
"Gördüğünüz gibi bu yamaçlarda üreticiler ürününü teleferik ve raylı sistemler vasıtasıyla yukarıya çıkarabiliyor. Sulama suyunu tankerlerle getirip muzlara veriyoruz. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bunun yanında tamamen organik yetişen bu ürün, her türlü doğa olayına maruz kalıyor. Her yıl yüzlerce ağacımız fırtına ve dolu nedeniyle devrilip kuruyor. Bu şartlar altında devlet ekonomisine katkıda bulunan üreticilerimize yetkililerin de yardımcı olmasını bekliyoruz."