Şarapsa Han'ın içler acısı hali

Gündem

Alanya'nın Konaklı Mahallesi'nde bulunan Şarapsa Han'ın son durumu görenleri hayrate düşürdü. Yetkililer konuyla alakalı göreve davet edildi.

Alanya'nın Konaklı Mahallesi'nde bulunan ve Selçuklu dönemi eserlerinden olan Şarapsa Han içler acısı halde. Bakımsız olan heryerinde grafiti yazılar yazılan ve evsiz insanların mekanı olan Şarapsa Han için yetkililer göreve davet edildi. 
Bugün Şarapsa Han'da Konaklı Esnafı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hilmi Uyar ve beraberindekiler Şarapsa Han'da incelemeler yaptılar. Başkan Uyar izlenimlerini şu sözlerle aktardı ve yetkilileri göreve çağırdı:

"Bugün Konaklımızda bulunan Şarapsa Han "harabeye dönmüş, kapısı kırık, uyuşturucu yuvasına dönmüş" dediler. Gidelim inceleyelim dedik ve içler acısı bir manzara ile karşılaştık çok üzüldük ve ilgili mercilere iletelim dedik. Buradan Konaklı Esnafı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Konaklı Muhtarımız Sayın Osman Kaya ile beraber sesleniyoruz: Dedelerimizin bizlere bırakmış oldukları tarihimize sahip çıkalım. Kültür ve Turizim Bakanlığımıza ve hükümet yetkililerine duyurulur. Lütfen tarihimize sahip çıkalım. Konaklı Şarapsa Han'ın bizler müze olarak değerlendirilmesinin çok güzel olacağını, Türk turizmine katkı sağlayacağını Konaklı Esnafı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve bölge halkı olarak acilen değerlendirilmesini hükümet yetkililerinden ve Kültür ve Turizim Bakanlığımızdan rica ediyoruz."

ŞARAPSA HAN NEDİR?

Şarapsa Hanı; Alanya’nın 15 km batısında, Alanya-Antalya karayolu üzerinde bir tepede bulunmaktadır. Günümüze ulaşan kitabesine göre II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in ikinci saltanatı sırasında (1236-1246) yapılmıştır.

Şarapsa Han, Selçuklu hanlarından ayrı bir plan özelliği göstermektedir. Dıştan ince uzun, 70x15 m. ölçüsünde, dikdörtgen planlı olup, uzun kenarlarında on birer, dar kenarlarında da üçer payanda ile duvarları takviye edilmiştir. Hanın duvarları giriş cephesinde kesme taştan yapılmış olmasına karşılık diğer cephelerde yontma taş kullanılmıştır. Bu duvarlar kale burçlarında olduğu gibi mazgallarla sonuçlanmıştır. 

Hanın doğu ucundaki birinci bölüm diğer bölümlerden ayrılmış ve han zemininden daha yüksek yapılmıştır. İki payandanın arasındaki üç basamaklı bir merdivenle çıkılan giriş kapısı tamamen kesme taştandır. Bir niş içerisine alınan bu giriş yay kemerlidir. Niş kemerinin üzerine küçük bir kitabe yerleştirilmiştir: 

“Muhakkaktır ki 
Allah’ın mescitlerini yaptıranlar 
Allah’a, ahiret gününe inananlardır”. 

Bu bölüm büyük olasılıkla mescit veya Selçuklu beylerine ayrılmış bir mekandır. Hanın diğer bölümlerinde olduğu gibi burasının da üzeri beşik tonozla örtülüdür. İçerisi payandaların iki yanındaki iki mazgal pencere ile aydınlatılmıştır. Güney duvarında ise küçük bir mihrap vardır. 

Hanın büyük bölümü kuzeydeki girişin iki yanındaki beşer payanda ile takviyeli olup, tam ortada hanın büyük kapısı bulunmaktadır. Ana duvarların üstüne kadar yükselen ve dışarıya doğru çıkıntı yapan sivri kemerli portalin içerisinde basık yay kemerli giriş kapısı bulunmaktadır. Girişten itibaren solda ve sağda dört sivri kemerle takviye edilmiş olan üst örtü boydan boya uzun bir tonoz şeklindedir. Tonozların altında açılmış mazgal pencereleri işle de hanın içerisi aydınlatılmıştır. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.