'Rusya ile enerjideki işbirliği turizm ve tarımı da daha ileriye taşıyacak'

Gündem

Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Dünya Enerji Kongresi'nde Türk Akımı Projesinin imzalanmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

 Kaymakam Tanrıseven, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan Türk Akımı Projesi ile, Türkiye'nin enerji hubı (üssü) olması için büyük bir adım atıldığını belirterek, "Türkiye ve Rusya'nın enerjideki işbirliği turizme ve tarımı da daha ileri bir noktaya taşıyacak" dedi.
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin bir süredir düzelme trendinde olduğunu söyleyen Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, "Dünya Enerji Kongresi İstanbul’da toplandı. Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan bu toplantı, Türkiye'nin enerji hubı (üssü) olması yönünde de tarihi bir adım atılmasına vesile oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler bir süredir artan bir şekilde geliştirilme trendindeydi. Rusya’nın, Bulgaristan üzerinden geçecek olan Güney Akım Projesi'nden vazgeçip Türk Akımı Projesini hayata geçirilmesi için attığı adım oldukça önemli. Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan arasında imzalanan Türk Akımı projesinin anlaşması ile bölgede enerji projeleri başka bir boyuta girdi. Türk Akımı projesi ile Rusya’dan 63 milyar metreküp doğalgaz, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak. Bu doğalgazın da 14 milyar metreküpü, Türkiye tarafından kullanılacak. Özellikle Avrupa'nın en çok gaz kullanan 2. ülkesi olan Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını hem ekonomik olarak karşılaması hem de güvenli bir şekilde elde etmesi açısından da bu anlaşma büyük önem taşıyor. Bu anlaşmanın önemli olmasının bir diğer nedeni; Rusya, Ukrayna üzerinden ve Avrupa Birliği'nin çıkardığı çeşitli sorunlardan dolayı farklı bir güzergahtan Türkiye üzerinden doğalgazını Avrupa’ya ulaştıracak. Ayrıca, Türkiye Türk Akımı Projesinin kendi topraklarından geçen doğalgaz boru hattını inşa edecek ve Rusya da doğalgaz fiyatında indirim yapacak. Bu perspektiften bakıldığında, Türkiye'nin Avrasya'nın bir enerji koridoru olabileceği çok net bir şekilde görülmektedir. Özellikle, Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan TANAP Projesinin hayata geçmesiyle de Türkiye’nin stratejik önemi daha da artacaktır. TANAP Projesi ile Azerbaycan doğalgazının, yine Türkiye üzerinden taşınarak, Avrupa’ya ulaştırılması hedefleniyor. 2018 yılında faaliyete girecek olan Türkiye'nin ortak olduğu TANAP Projesi ile ilk etapta 16 milyar metreküp doğalgaz, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılacak. 2026 yılına kadar bu doğalgaz miktarı, 31 milyar metreküpe çıkacak. Ayrıca, Türkmenistan doğalgazının, Türkiye üzerinden TANAP Projesi hattına entegre olması halinde kapasitesinin 60 milyar metreküpe çıkabilmesi mümkündür" dedi.

TANRISEVEN "BU KONU İLE İLGİLİ TEZ HAZIRLADIM"

Alanya Kaymakamlığına atanmadan önce, İngiltere’de Lancaster Üniversitesinde 1 yıl boyunca Türkiye’nin Enerji Jeopolitiği ile ilgili olarak araştırma yaptığını ifade eden Kaymakam Tanrıseven; "Orada hazırladığım tezde de özellikle Türkiye’nin, Avrupa ile Asya arasında Enerji Koridoru olabileceğini konusunu tezimde işlemiştim. Bugün bu tezin hayata geçirilmesi için önemli adımlar atılması, ülkemiz açısından da son derece heyecan ve gurur verici" dedi.

TANRISEVEN "TÜRKİYE JEOPOLİTİK OLARAK DOĞALGAZ VE PETROL REZERVLERİNE KOMŞU"

Kaymakam Tanrıseven sözlerini şöyle sürdürdü; "Türkiye’nin coğrafi konumuna baktığımızda, Dünya’nın ispatlanmış gaz rezervlerinin %72’sine, petrol rezervlerinin de %73’üne komşu bir ülkedir. Bu açıdan çok ciddi stratejik önemi bulunuyor. Daha önce hayata geçirilen petrol boru hatları, Irak'tan gelen petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı da düşünüldüğünde de Türkiye’nin pekala bir enerji üssü olabileceği, doğalgaz ve petrol zengini ülkelerin petrol ve doğalgazını Avrupa'ya ileten bir koridor olma yönünde ciddi adımlar atıldığı, Asya ve Ortadoğu'nun enerji kaynaklarını Avrupa'ya taşıyan bir köprü konumunda olduğu görülüyor." 

TANRISEVEN "TÜRKİYE’NİN PİVOT ROLÜ BİR İSLAM ÜLKESİ OLARAK BÖLGEDE HUZUR VE BARIŞ GETİRİLMESİNE DE VESİLE OLACAKTIR"

Rusya ile ilişkilerin gelişmesi çerçevesinde, Türk Akımı Projesi'nin hayata geçmesi, öte yandan TANAP Projesi'ne başlamasının yanı sıra bölgedeki enerji kaynakları ile ilgili Türkiye'nin öneminin arttığı söyleyen Kaymakam Tanrıseven, "Türkiye bir süre önce İsrail ile ilgili sorunlarını çözerek yeni dönem başlattı. İsrail'in Leviathan Bölgesindeki çok ciddi doğalgaz rezervleri var. Bu rezervlerin de Türkiye üzerinden pazarlanması gündeme gelebilir. Doğu Akdeniz'deki doğalgaz rezervlerinin işletilmesi için Kıbrıs Rum Kesimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki görüşmelerinin başlaması ve Türkiye'nin de buna onay vermesi son derece önemlidir. Doğu Akdeniz bölgesindeki sorunların çözülmesi çerçevesinde yapılan anlaşmalar özellikle Doğu Akdeniz'in daha güvenli hale gelmesi, İsrail'in doğalgazı ve yine Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarındaki doğalgazın da faaliyete girmesi ile Türkiye’nin, inanıyorum ki; stratejik ve jeopolitik konumu bir hayli artacak ve Türkiye bölgede önemli bir rol oynayan anahtar ülke konumuna gelecektir. Bu çerçevede atılan adımlar son derece önemli. Türk Akım Projesi, TANAP Projesi, mevcut petrol boru hatları ve önümüzdeki dönem planlanan petrol ve doğalgaz hatlarının Türkiye’nin önemi ve bölgenin güvenliği açısından da son derece önemlidir. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmesi kuşkusuz bölgedeki bir takım sorunların da çözülmesine vesile olacaktır. Türkiye hem NATO'nun bir müttefiki, hem de Avrupa Birliği ile ciddi ticari ilişkileri olan aday ülke olması, öte yandan Ortadoğu ve Avrasya ile komşu olan petrol ve doğalgaz zengini ülkeler Irak, İran, Rusya, Azerbaycan ile olan ilişkileri oldukça ileri düzeydedir. Ayrıca, Türkiye; Dünyanın 17'inci büyük ekonomisi ve büyüme hızında Avrupa'nın oldukça önünde. Bütün bu projelerin hayata geçmesi ve Türkiye’nin bir enerji üssü olması ile ülkemiz bir İslam ülkesi olarak Avrupa ve Ortadoğu arasında da bölgeye huzur ve barış getirilmesine önemli katkı sağlayabilecektir" dedi.

TANRISEVEN "GELECEK YIL ENERJİDEKİ İŞBİRLİĞİ TURİZM VE TARIMI DA DAHA İYİ SEVİYEYE GETİRECEK"

2017 yılı çok daha iyi olacağını ifade eden Kaymakam Tanrıseven konuşmasını şöyle tamamladı: "Enerjideki işbirliğini turizm ve tarım açısından da değerlendirilmesi gerekirse, özellikle Rus uçağının düşürülmesinden sonra Antalya ve Alanya bölgesinde gerek turizm, gerek tarım alanında sıkıntılar yaşanmıştı. Geçen sene burada çiftçilerle yaptığımız toplantıda büyük sıkıntılarını görmüştük. Özellikle Rusya’nın koyduğu bir takım kısıtlamalardan dolayı ürünlerin pazarlanmasında sorunlar çıkmıştı. Son gelişmelerden sonra, Rusya’nın Türkiye’ye tarım alanındaki kısıtlamalarını da kaldırdığını görüyoruz. Türk ürünleri, Rus pazarında eskisi gibi yerini alacak ve Rus halkı da dolaylı yollardan değil doğrudan Türkiye’den tarım ürünleri aldığı için bunu daha ucuza alabileceklerdir. Bu sene Rusya'nın kısıtlamasından dolayı Antalya ve Alanya bölgesi, ciddi şekilde turist sıkıntısına girdi. Geçtiğimiz günlerde charter seferlerinin başlaması ile Rus turist yoğunluğu arttı. Enerjideki işbirliğinin, aynı şekilde turizmdeki potansiyeli de eski haline getireceğine inanıyorum. 2017 yılının, turizmde özellikle Alanya’mız açısından umut verici olacağını söylemek istiyorum."

TANRISEVEN ENERJİ POLİTİKALARI ÜZERİNE ÇALIŞTI

Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Ankara Üniversitesinde enerji ile ilgili doktora tezi hazırladı. Kaymakam Tanrıseven, Muğla'nın Yatağan Kaymakamı iken Avrupa Birliği Bakanlığı'nın "Jean Monnet" programı çerçevesinde, İngiltere'nin Lancaster Üniversitesinde "Enerjinin Jeopolitiği" konusunda 1 yıl araştırma yaptı ve tez hazırladı. Tanrıseven, projelerini tamamladıktan sonra 2014 yılının Eylül ayında Alanya Kaymakamlığına atandı.










Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.