ORMANCILARA KOLLUK KUVVETİ EĞİTİMİ

Gündem

Antalya Orman Bölge Müdürlüğünce kolluk kuvveti orman muhafaza memurları ve kolluk amirleri Orman İşletme Şeflerine yönelik eğitim semineri dün Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) meclis salonunda yapıldı.

 Orman Genel Müdürlüğümüzün talimatları çerçevesinde yapılan eğitim toplantısına Alanya ve Gazipaşa İşletme Müdürleri, bu işletme müdürlüklerinde görevli Müdür yardımcıları, Orman İşletme Şefleri ve orman muhafaza memurları katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasından sonra ev sahibi Alanya Orman İşletme Müdürü Cihat Yıkıcı açılış konuşmasını yaptı. Cihat Yıkıcı şöyle dedi:

'1839 Yılında kurulan OGM temel misyonu “Orman ve orman kaynaklarını her türlü tehlikelere karşı korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü içinde ve topluma çok yönlü sürdürülebilir faydalar bağlayacak şekilde yönetmektir. Ormanların geliştirilmesi/genişletilmesi ve orman kaynaklarından sürekli ve çok önlü faydalanmanın sağlanması ormanlarımızın etkin korunmasına bağlıdır. Bunun için OGM 6831 sayılı orman kanunun 77/1 maddesine göre kolluk kuvveti sayılan Orman Muhafaza Memurları ve Kolluk amiri Orman İşletme Şeflerini Ormanların Kanun Dışı Müdahalelerden Korunması Esasları, orman suçları ile ilgili takip ve soruşturma yöntemleri, davranış modelleri, iletişim ve halkla ilişkiler konularında eğitime tabi tutulması kararlaştırmış ve teşkilatımıza uygulamanın yapılması için talimat verilmiştir. Bizler bu çerçevede burada bulunmaktayız.


Devlet ormanlarında tüm tasarruf hakkı orman kanununa göre Orman Genel Müdürlüğüne aittir. Koruma faaliyeti de bu kapsamdadır. Alanya İlçemizin % 61’i devlet ormanıdır ve Alanya Orman İşletme Müdürlüğümüzün bünyesindeki 8 koruma ekibinde görevli 28 adet orman muhafaza memuru tarafından 7/24 korunmaktadır. 2015 Yılında Alanya’da 19 kesme, 5 nakil, 1 bulundurma, 19 açma ve 22 işgal faydalanma olmak üzere 66 orman suçu tespiti yapılmış ve adli mercilere intikal ettirilmiştir.

Alanya Orman İşletme Müdürlüğü olarak bilinen orman suçlarının yanında mesire yerleri, maden sahaları, özel ağaçlandırma sahalarının korunmasına da büyük önem veriyoruz. Açma suçlarının önlenmesi de çok önemli ayrıca, ormanlık alanlara çöp ve moloz dökenlere karşı gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. Yargıtay kökleşmiş içtihatlarına göre çöp ve moloz dökmek 6831 sayılı orman kanunun 93/1 maddesine göre işgal ve faydalanma suçu sayılmaktadır. Kolluk kuvvetlerimize bu yönde yazılı talimat verilerek ekiplerimiz uyarılmıştır. Vatandaşlarımızı da bu konuda duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyorum. Son dönemde artan bu suçla mücadelede kararlıyız. Ormanlık alanlara çöp ve moloz dökenler hakkında yasal işlem yapılarak adli makamlara dava açılması için bildirilmekteyiz. Aynen orman yangınlarında olduğu gibi orman suçlarını önleyici tedbirlerin alınması, hızlı, etkin ve zamanında müdahalenin yapılması, sorunun çözümü ve ormanlarımızın koruması için çok önemlidir.'

Daha sonra kürsüye gelen Antalya OBM Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Mitat Uyan yaptığı konuşmada Orman Genel Müdürlüğünün temel misyonu ormanların korunması olduğunu söyleyerek katılımcılara bu görevin etkin bir şekilde yerine getirmelerini gerektiğini vurguladı. DK ve MP Mühendisi Mevlüt Kodal ise biokaçakçılıkla mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimi için av ve yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamları ile birlikte korunmaları için yapılacak iş ve işlemler hakkında bilgi verdi.

Daha sonra OZM Şube Müdürü, Şube Mühendisi Sayın Yavuz Kabak ve Cumhuriyet Savcısı Sayın Mehmet Sarıkaya tarafından ormanların kanun dışı müdahalelere karşı korunması, arama, el koyma ve suçüstü halı, orman zararlıları ile ilgili tedbirler, nakliye işlemleri, 305 sayılı tebliğ, kılık kıyafet temsil gücü hakkında ayrıntılı sunum yapıldı.


Daha sonra Antalya Millevekili İbrahim Aydın toplantıya teşrif ederek Orman İşletme Müdürlüğü personellerinin orman haftasını tebrik etti. Katılımcılara hitap etti. 




Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.