“Manavgat muza damgasını vuracak”

Gündem

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, “Kullanılabilir tarım alanlarımızın yaklaşık yüzde 2’si olan örtü altındaki üretimimizi yüzde 15 seviyesine çıkarabilirsek tarım sektörünü ilçe ekonomisine ciddi katkılar sağlayan sektör haline getirebiliriz” dedi.

 MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş beraberindeki bir heyetle ilçenin Odaönü, Boztepe ve Çenger mahallelerinde örtü altında muz üretimi yapan yatırımcıları ziyaret etti. Boztaş, yapımı devam eden muz seralarında incelemelerde bulundu. Ziyarette, Manavgat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, Ziraat Bankası Manavgat Şube Müdürü Hasan Güdek ve Çağlayan Şube Müdürü Yalçın Bıyık, MATSO Meclis Üyeleri Ali Cinkaya ve Hüseyin Uysal, MATSO 2. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık) Başkanı Mevlüt Çelik ve Başkan Yardımcısı Mustafa Doğay yer aldı.
Tarım vurgusu
MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, ilçede örtü artı tarım oranının arttırılması gerektiğine vurgu yaparak, tarımın turizm ve ticaretin yanında Manavgat'ın en önemli sektörü olduğunu söyledi. Manavgat’ta kullanılabilen tarım alanlarının yaklaşık yüzde 2’sinin örtü altı tarımında kullanıldığını kaydeden Boztaş, toplam ilçe tarım gelirinin içerisinde örtü altının payının yüzde 40 civarında olduğunu ifade etti. Boztaş, “Manavgat’ta kullanılabilen tarım alanlarının yaklaşık yüzde 2’si örtü altı tarımında kullanılıyor. Bu da toplam ilçe tarım gelirimizin içerisinde örtü altının payının yüzde 40 civarında olduğunu gösteriyor. Kullanılabilen tarım arazilerimizde örtü altı üretimimizi yüzde 15 seviyesine çıkabilirsek tarım sektörü Manavgat ekonomisine ciddi katkılar sağlar. Tarım sektörü yan sektör haline gelir” diye konuştu.

Boztaş, yatırımcıları kutladı
Yatırımcıları girişimleri ve cesaretleri için kutlayan Başkan Boztaş, “yatırımınız için olduğu kadar, vizyonunuz, bakış açınız, tespitiniz için de kutluyorum” dedi. Türkiye’nin, muzda yurt içi talebi karşılamakta zorlandığını kaydeden Boztaş, “Ülkemiz yılda 270 bin ton muz üretimi yapmaktadır. Bunu da sadece Antalya ve çevresinden alabilmektedir. Talep ise 550 bin ton. Yani 280 bin ton açık ve ithalat demek. Yüzde 90’a yakını Ekvator’dan, kalanı ise diğer ülkeler. Sizler bu açığı görmüş ve yatırımlarınızla bunu kapatmak için yola çıkmışsınız. Hem siz, hem Ülkemiz kazanacak, ekonomimizin eli güçlenecek. Manavgat, muzda da isim yapacak, marka olacak ve piyasaların hakimi olacaktır. Bizler hep sizin yanınızda olacağız. Sorunlarınızda, taleplerinizde, isteklerinizde sizler için yollara düşer, çalmadık kapı bırakmayız” dedi.

"Manavgat’ta muz üretimi 416 dekara ulaşmıştır"
Boztaş, “Örtü altı muz üretiminde 2015 yılı sonu itibariyle üretimde tablo; Ülkemizde 200 bin 244 ton, Antalya’da 19.965 ton ve Manavgat’ta 2.240 ton olarak şekillenmiştir. 2014 yılında Manavgat’ta üretim alanı 21 dekardı. 2014 yılında muzun üretim değeri 341 bin 250 TL, 2015 yılında ise 5 milyon 600 bin TL olmuştur. Hem ekimde hem de gelirde büyük bir sıçrama. Son verilerde ekim alanı 53 dekarı yapım aşamasında toplamda 416 dekara çıkmıştır. İstihdam, gelir açısından önemli. Tarımda yeni bir alt sektör doğuyor. İktisadi sektörlerimiz çeşitleniyor” dedi.

Dönüm başı maliyet 45 bin TL
Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren yatırımcılar, destek için Başkan Ahmet Boztaş’a teşekkür ettiler. Faaliyetleri hakkında Boztaş’a bilgiler veren örtü altı muz üreticileri, “Son yıllarda sektörde büyük atılımlar oldu. Ekonomiye destek olmak istiyoruz. Sizlerin gelişi bizleri sevindirdi, bizlere güç verdi. Destek ve teşviklerden daha fazla yararlanmak istiyoruz. Kredi imkânlarının sağlanmasını istiyoruz. Bizlerin yanında olun. Seraların maliyeti dönüm başına ortalama 45 bin TL’dir. Dönüm başına mahsul alımı 8 ton civarındadır. Bölgede genellikle yılda tek ürün almaktadır. Çift ürün alan işletme de bulunmaktadır. İklim, toprak yapısı ve daha profesyonel bir bakıma çift ürün alma potansiyeli bulunmaktadır. İşletme başına yıllık gider 5 bin TL’dir” ifadelerini kullandılar.




Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.