İstiklal Marşı'nın sadece Kurtuluş Savaşı için yazılmadığını dile getiren Vali Karaloğlu, İstiklal Marşı'nın kıyamete kadar bu toplumun başı derde düştüğünde, müracaat edebileceği bir marş, şiir ve görev metin olduğunu belirtti.
“İstiklal Savaşındaki ruh neyse 15 Temmuz gecesindeki bu milletin takındığı ruh da aynı ruhtur”
15 Temmuz gecesi memlekete yönelik işgal girişiminde bulunulduğunu hatırlatan Karaloğlu, "Bütün toplum ayağa kalkarak tam da Mehmet Akif'in dediği gibi işte namusunu çiğnetmeyecek. 15 Temmuz gecesi bu millet, üzerindeki tişörtüyle, gömleğiyle, elindeki bayrağıyla, tankın, topun, F16'nın, helikopterlerin karşısına geçti. İstiklal Savaşındaki ruh neyse 15 Temmuz gecesindeki bu milletin takındığı ruh da aynı ruhtur. Mehmet Akif'in memlekete namahrem elini değdirilmemesi, ezanların susturulmaması, bayrağın indirilmemesi noktasında devam eden mısralarında topluma, gençliğe görev veriyor. Eğer bunların hepsini yaparsanız, eğer hayasızları, ahlaksızları bu memleketten def ederseniz o zaman 'hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal' diyerek istikbalin ve istiklalin Türk toplumunun olacağını öğüt eder" diye konuştu.
İstiklal Marşı'nın sıradan bir şiir veya marş gibi okunmaması gerektiğini söyleyen Antalya Valisi Karaoğlu, İstiklal Marşı’nın her mısrasının anlayarak, kavrayarak ve mısradan görevler çıkarılarak okunmasını gerektiğini dile getirdi.
Konuşmalardan sonra Karaloğlu, resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere plaket ve hediye verdi. Anma töreni, öğrencilerin canlandırdığı tiyatro ve 5 yaşındaki Elif Ekin Özkan'ın İstiklal Marşı şiirini okumasıyla sona erdi.